header

Ανάπτυξη του τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Γαλλία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 13/05/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα 10 Μαΐου τ.έ., η Γαλλίδα Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, κα Barbara Pompili, παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια ανάπτυξης του τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Γαλλία. Μετά από αρκετούς μήνες δημόσιας συζήτησης, η Γ/Υπουργός παρουσίασε το 7ο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της χώρας, το οποίο θα εγκατασταθεί στη Δουνκέρκη. Το έργο, το οποίο είχε ανατεθεί στην EDF και τους συνεργάτες της Innogy και Enbridge το 2019, προβλέπει την εγκατάσταση έως 46 ανεμογεννητριών σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την ακτή, οι οποίες αναμένεται να παράγουν ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για σχεδόν ένα εκατομμύριο Γάλλους.

Σύμφωνα με την κα Pompili, η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για τη μαζική παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στη Γαλλία, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αναγνωρίζοντας ότι στη χώρα δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή η αξία της διαφοροποίησης του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας, η Γ/Υπουργός παραδέχθηκε την εξάρτηση της Γαλλία από μία μόνο τεχνολογία, ήτοι το γεγονός ότι το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο, πλέον, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον έντονο ανταγωνισμό που προέρχεται από την ανάπτυξη των ΑΠΕ στις γειτονικές της χώρες. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 5.000 συνδεδεμένες με το δίκτυο υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη, ενώ δεν υπάρχει ούτε μία εμπορική υπεράκτια ανεμογεννήτρια στη Γαλλία, η οποία, μετά από τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προσφορών που ξεκίνησαν το 2011, δεν έχει ακόμη συνδέσει τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, χώρες όπως το Ην. Βασίλειο, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο καταγράφουν σημαντική ανάπτυξη στον τομέα αυτό.

Τα περιθώρια για την ανάπτυξη του τομέα στη Γαλλία είναι πολύ μεγάλα. Σύμφωνα με τον Πολυετή Ενεργειακό Προγραμματισμό (Programmation Pluriannuelle de l’Énergie – PPE), προβλέπεται η παραγωγή 6 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2030. Ταυτόχρονα, ωστόσο, και οι λοιπές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν φαίνεται να αναπτύσσονται με τους επιθυμητούς ρυθμούς στη Γαλλία. Στους τομείς της ηλιακής ή χερσαίας αιολικής ενέργειας, η Γαλλία δεν φαίνεται να ακολουθεί τον οδικό χάρτη που έχει εκπονήσει, ο οποίος προβλέπει την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 40% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 έναντι 23% το 2019. Όσον αφορά τη χερσαία αιολική ενέργεια, ο ρυθμός έφτασε το 1 GW, ή ακόμη και 1,5 GW νέων έργων που αναπτύσσονται κάθε χρόνο, έναντι στόχου για 2 GW. Και στην ηλιακή ενέργεια, ο ρυθμός είναι τρεις φορές χαμηλότερος από τους στόχους εγκατάστασης που έθεσε η κυβέρνηση, γεγονός που επιβραδύνει αυτόματα τις προοπτικές για μείωση της πυρηνικής ενέργειας στο γαλλικό μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συνέντευξη τύπου της Γ/Υπουργού έλαβε χώρα εν μέσω έντονων αντιδράσεων από πλευράς των Γάλλων αλιέων, οι οποίοι αντιτίθενται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις θάλασσες λόγω της παρεμπόδισης της δραστηριότητάς τους, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των δύσκολων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί μετά το Brexit. Χαρακτηριστικό ήταν το επεισόδιο που διαδραματίστηκε πριν από λίγες ημέρες στο αιολικό πάρκο του κόλπου του Saint-Brieuc στη Βρετάνη, όταν η εταιρεία Iberdrola ξεκίνησε την πρώτη φάση των προπαρασκευαστικών εργασιών για την ηλεκτρική σύνδεση και αγανακτισμένοι αλιείς έριξαν στη θάλασσα τον φύλακα ενός από τα σκάφη που ήταν υπεύθυνα για τις εργασίες. Επιπλέον, την αντιπροσωπεία της Γ/Υπουργού στη Δουνκέρκη υποδέχθηκαν εκπρόσωποι περιβαλλοντικών ενώσεων, οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο έργο λόγω της διατάραξης των περιοχών μετανάστευσης πουλιών, αλλά και της υποβάθμισης των τοπίων και της ιστορικής κληρονομιάς που αναμένεται να προκαλέσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες των αλιέων και διακήρυξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει όλα τα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, διαβεβαιώνοντας όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη όλες τις ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην παρεμποδισθεί η αλιευτική δραστηριότητα, να μην επιβαρυνθεί το περιβάλλον και απειληθεί η βιοποικιλότητα, καθώς και να εμπλακούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι τοπικές αρχές στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων.

Απόδειξη αυτής της αποφασιστικότητας της γ/κυβέρνησης να προχωρήσει με την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ήταν το γεγονός ότι το Γ/Υπουργείο ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 26 Απριλίου τ.έ. τον κατάλογο των έξι υποψηφίων που αγωνίζονται να αναπτύξουν και να λειτουργήσουν το 8ο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που θα κατασκευαστεί στα ανοικτά των ακτών της Νορμανδίας και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2028, στόχος που θεωρείται πολύ φιλόδοξος. Μετά τη Νορμανδία, η κυβέρνηση σχεδιάζει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής προσφορών έως τα τέλη Μαΐου για πλωτό αιολικό πάρκο στη Βρετάνη, η δημόσια συζήτηση για το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί. Επιπλέον, δύο άλλες δημόσιες συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν για αιολικά πάρκα που βρίσκονται έξω από τη Μεσόγειο και από τα δυτικά παράλια της Γαλλίας (Ile d'Oléron). Τέλος, το 2022 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο γαλλικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο, αυτό του Saint-Nazaire που έχει αναλάβει η EDF.

Συνολικά, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία επτά εγκατεστημένα αιολικά πάρκα (Saint-Nazaire, Fécamp, Île d'Yeu-Noirmoutier, Saint-Brieuc, Courseulles-sur-Mer, Dieppe-Le Tréport και Dunkerque] μεταξύ 2022 και 2027. Τα πρώτα πιλοτικά πλωτά αιολικά πάρκα πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν να λειτουργούν από το 2023.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov