Facebook

Linkedin

header

 • Slider 1
 • Slide 2
 • Slide 3
 • Slide 4
 • Slide 5
 • Slide 6
 • Slide 7
 • Slide 8
 • Slide 9
 • Slide 10
 • Slide 11
 • Slide 12
 • Slide 13
 • Slide 14
 • Slide 15
Σταδιακή άρση των περιορισμών του τρίτου κύματος της πανδημίας στη Γαλλία - Επανεκκίνηση δραστηριοτήτων
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 24/05/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της προοδευτικής άρσης των μέτρων περιορισμού του 3ου κύματος της πανδημίας Covid-19 που είχε ανακοινωθεί από τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Macron στις  29 Απριλίου τ.έ, με ημερομηνίες σταθμούς την 3η Μαΐου, 19η Μαΐου, 9η Ιουνίου και 30η Ιουνίου 2021, περιλαμβάνει την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων που άπτονται της λειτουργίας της αγοράς λαμβάνει χώρα από τις 19 Μαΐου 2021.

Α. Άρση περιοριστικών μέτρων που άπτονται της λειτουργίας της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Η α' φάση άρσης της εν λόγω  διαδικασίας, από 3 Μαΐου τ.έ. χαρακτηρίστηκε από την άρση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και της υποχρέωσης επίδειξης βεβαίωσης για ορισμένες μετακινήσεις εντός της ημέρας.

Κατά τη β' φάση, από 19 Μαΐου τ.έ., προβλέπεται:

1. Επαναλειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων, μη αναγκαίων ειδών, με τήρηση ανανεωμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων (8 τ.μ. ανά πελάτη και 4 τ.μ. ανά πελάτη από τις 9 Ιουνίου, καθώς και υποχρεωτική μέτρηση επισκεψιμότητας για τις επιχειρήσεις άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων).                    

2. Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (καφέ και εστιατόρια), μόνον στους εξωτερικούς χώρους, με 50% πληρότητα και ανώτατο αριθμό 6 ατόμων ανά τραπέζι. Το όριο  πληρότητας 50% δεν ισχύει για εξωτερικούς χώρους με λιγότερα από 10 τραπέζια.

3. Επαναλειτουργία Μουσείων, μνημείων, κινηματογράφων, θεάτρων, αιθουσών θεαμάτων με  35% πληρότητα, 8 τ.μ. ανά επισκέπτη και ανώτατο αριθμό 800 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και 1000 σε εξωτερικούς,

4. Επανάληψη αθλητικών γεγονότων με ανώτατο αριθμό 800 θεατών σε εσωτερικούς χώρους και 1000 σε εξωτερικούς.

            Η επανεκκίνηση των ανωτέρω οικονομικών δραστηριοτήτων διευκολύνεται από την μετάθεση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 9 μ.μ. (από 7μ.μ. έως σήμερα). Ωστόσο, διατηρείται το ισχύον καθεστώς για την Τηλεργασία.

Η γ΄ φάση, που ξεκινά στις 9 Ιουνίου τ.έ. διευρύνει περαιτέρω το άνοιγμα της αγοράς και των επιχειρήσεων προβλέποντας:

1. Λειτουργία των χώρων εστίασης και σε εσωτερικούς χώρους, με 50% πληρότητα και     ανώτατο αριθμό 6 θαμώνων/τραπέζι, καθώς και άρση περιορισμών ως προς την πληρότητα σε    εξωτερικούς χώρους,

2. Χαλάρωση των κανόνων που αφορούν την Τηλεργασία,

3. Πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλητικά γεγονότα που συγκεντρώνουν έως 5000 άτομα, υπό την προϋπόθεση υγειονομικού πιστοποιητικού.

4. Δυνατότητα διεξαγωγής Εμπορικών και Διεθνών εκθέσεων και εκδηλώσεων με παρουσία έως 5.000 συμμετεχόντων, με τήρηση προσαρμοσμένων ανά δραστηριότητα υγειονομικών       πρωτοκόλλων.

5. Δυνατότητα υποδοχής ξένων τουριστών, υπό την προϋπόθεση ενός πιστοποιητικού υγείας.

6. Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται στις 11 μ.μ..

            Τέλος, κατά την 4η φάση από 30.6.2021, καταργείται η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας και επιτρέπεται η πρόσβαση σε εκδηλώσεις άνω των 1000 ατόμων υπό την προϋπόθεση υγειονομικού πιστοποιητικού και κανόνων προσαρμοσμένων στις κατά τόπους υγειονομικές συνθήκες. Παράλληλα διατηρούνται τα μέτρα απόστασης και προστασίας, ενώ θα επανεξετασθεί η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.  Οι ντισκοτέκ εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές.

            Σημειώνεται ότι, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας την Άνοιξη του 2020, τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά σε όλη της επικράτεια, από 30 Οκτωβρίου έως και 27 Νοεμβρίου 2020 (δεύτερο κύμα) και από 3 Απριλίου (ή 19 Μαρτίου σε 16 διοικητικά Διαμερίσματα) έως και    18 Μαΐου 2021 (τρίτο κύμα). Κάποια επιμέρους μέτρα που προηγήθηκαν, αφορούσαν ειδικά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα ή ορισμένες πόλεις και περιοχές με ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγειονομική κατάσταση. Ωστόσο, η εστίαση, τα μουσεία, οι πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι και διοργανώσεις, παρέμειναν διαρκώς κλειστά από τις 30 Οκτωβρίου 2020.

            Παρά την θετική υποδοχή της άρσης των περιορισμών στην αγορά, ορισμένες αβεβαιότητες φαίνεται να παραμένουν ιδιαίτερα σε σχέση με εκδηλώσεις που συνδέονται με τον πολιτισμό, είτε ως προς τον ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων στα Φεστιβάλ, είτε ως προς τον χρόνο προετοιμασίας θεατρικών και άλλων πολιτιστικών παραστάσεων.

            Ως προς την εστίαση, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία ο κύκλος εργασιών των εστιατορίων στο Παρίσι κατά τους μήνες Ιούλιο και τον Αύγουστο 2020, μειώθηκε κατά 49% σε σύγκριση με το 2019 (Food Service Vision), ενώ άλλες περιοχές της χώρας παρουσίασαν καλύτερη επίδοση ή και ελαφρά βελτίωση κατά τους θερινούς μήνες. Επισημαίνεται ότι το 2020, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση της δραστηριότητας ήταν το Ile-de-France και τα Hauts-de-France, Grand-Est και Auvergne-Rhône-Alpes. Για το 2021, πολλά εστιατόρια στις μεγάλες πόλεις έχουν ήδη προγραμματίσει να επαναλάβουν την δραστηριότητά τους με την έναρξη του σχολικού έτους, καθώς η δυνατότητα χρήσης πλήρους χωρητικότητας που παρέχεται από 30 Ιουνίου τ.έ. υπόκειται σε τοπικές συνθήκες υγείας ή άλλες επιμέρους συνθήκες που την καταστούν ασύμφορη.

Β.        Προσαρμογή των μέτρων στήριξης στις επιχειρήσεων λόγω επανεκκίνησης της δραστηριότητας.

            Η σταδιακή άρση των περιορισμών και η επανέναρξη της λειτουργίας της αγοράς και των επιχειρήσεων συνοδεύεται από προσαρμογή των μέτρων κρατικής στήριξης προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες. Την Δευτέρα, 3 Μαΐου τ.ε.,  ο Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης κ. Le Maire ανακοίνωσε τη χαλάρωση των όρων πρόσβασης στο Ταμείο Αλληλεγγύης, ιδίως για τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, δηλ. ξενοδοχεία, εστιατόρια, πολιτισμός, εταιρίες εκδηλώσεων, τουρισμός, αθλητικές αίθουσες κ.α., οι οποίοι θα τυγχάνουν ενίσχυσης αυτό το καλοκαίρι, ακόμη και σε περίπτωση ελάχιστης απώλειας κύκλου εργασιών σε σύγκριση με το 2019. Σύμφωνα με τον κ. Le Maire, οι τρέχουσες ρυθμίσεις που αφορούν το Ταμείο Αλληλεγγύης πρόκειται να συνεχιστούν τον Μάιο ως έχουν. Από τον Ιούνιο, η πρόσβαση σε αυτές διευκολύνεται και δεν θα προϋποθέτει πλέον απώλεια του 50% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων. Εν συνεχεία, ωστόσο, η κρατική στήριξη θα περιορίζεται σταδιακά, όσο εξομαλύνεται η οικονομική δραστηριότητα.

            Επί του παρόντος το Ταμείο Αλληλεγγύης ενισχύει εταιρίες που σημειώνουν απώλεια  50% του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με το 2019, παρέχοντάς τους δικαίωμα σε ενίσχυση ύψους έως 10.000 ευρώ/μήνα ή 20% του κύκλου εργασιών. Από τον Ιούνιο και έως τα τέλη Αυγούστου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα έχουν δικαίωμα ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης ακόμη και με απώλειες 15%, 20% ή 30% του κύκλου εργασιών. Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν επί τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τη σταδιακή υποχώρηση της κρατικής  στήριξης, αναλόγως και της πορείας επιστροφής στο φυσιολογικό.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov