header

Κατάσταση Τυνησιακής Οικονομίας και Ανάγκη Συνεργασίας με το ΔΝΤ
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 02/06/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Η τυνησιακή οικονομία, η οποία κατά τα τελευταία έτη ήδη αντιμετώπιζε μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα και καχεκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την πολιτική αστάθεια που ακολούθησε τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και την έλευση της πανδημίας του Covid 19, σήμερα έχει βρεθεί σε οριακό σημείο. Οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες έχουν αρνητική εξέλιξη και πορεία, με χαρακτηριστικότερη την εκτίναξη του εξωτερικού της χρέους που ανέρχεται σήμερα στο συμβολικό ποσό των 100 δις τυνησιακών δηναρίων (περίπου 30 εκ. ευρώ) το οποίο και αντιστοιχεί στο 100% του ΑΕΠ της χώρας. Επίσης, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INS) της Τυνησίας, το ΑΕΠ το 2020 σημείωσε άνευ προηγουμένου συρρίκνωση κατά -8,8%, σε σύγκριση με το έτος 2019.

Σε αυτές τις συνθήκες, η καταφυγή εκ νέου στον δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβάλλει ως η μοναδική βιώσιμη επιλογή. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ και η τυνησιακή κυβέρνηση συνήψαν  το Μάιο του 2016 σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το  IMF Extended Fund Facility (EFF) ύψους 2,9 δις δολ. ΗΠΑ και διάρκειας 48 μηνών με σκοπό την υποστήριξη του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων: μακροικονομική σταθερότητα, μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα, βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος κ.α.

Οι συζητήσεις της τυνησιακής Κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται πως αποδίδουν  καθώς τον προηγούμενο μήνα εκπρόσωπος αυτού δήλωσε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Τυνησία, μέσω της κατάρτισης ενός προγράμματος ενίσχυσης  της οικονομίας της χώρας. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συναντήσεις και διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα συνοδεύει το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της χώρας. Τα τεχνικά ζητήματα έχουν αρχίσει να εξειδικεύονται και παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα, θεωρείται πιθανή η τελική διαμόρφωση του προγράμματος ίσως και εντός του Ιουνίου.

Μια από τις βασικές μεταρρυθμίσεις είναι η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων σε βασικά προϊόντα καθημερινής χρήσης που ισχύουν για δεκαετίες και προσφέρουν μεν ανακούφιση στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, επιβαρύνουν  δε υπέρμετρα τις κρατικές δαπάνες και προκαλούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς. Καθώς οι επιδοτήσεις αφορούν προϊόντα όπως ψωμί, ζάχαρη, πετρέλαιο θέρμανσης κ.α. εξ αυτών επωφελούνται και άτομα με οικονομική άνεση. Ο στόχος είναι να εξαλειφθούν αυτές οι επιδοτήσεις έως το 2024 και να αντικατασταθούν από άμεση στήριξη σε οικογένειες σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Βασικός στόχος επίσης είναι η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας στον προϋπολογισμό καθώς από την επανάσταση του 2011 κ.ε. έχει υπέρμετρα διογκωθεί ο δημόσιος τομέας λόγω πολυάριθμων προσλήψεων. Πρόσφατα δε οι προσλήψεις αυξήθηκαν λόγω αναγκών του τομέα υγείας για την καταπολέμηση του Covid 19. Η κυβέρνηση προσφέρει ένα πρόγραμμα εθελοντικής αποχώρησης,  πρόωρη συνταξιοδότηση ή ακόμη και κίνητρα μερικής απασχόλησης. Στόχος είναι η συγκράτηση του κόστους μισθοδοσίας στο 15% του ΑΕΠ το 2022 έναντι 17,4% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο, σημειωτέον, είναι από τα υψηλότερα διεθνώς.

Ένα τρίτο σημαντικό μέτρο είναι η αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν μεγάλο έλλειμμα, με στόχο την επιστροφή σε ισορροπημένους προϋπολογισμούς έως το 2024. Τα έξοδα αναδιάρθρωσης θα βαρύνουν ένα ειδικό ταμείο που θα χρηματοδοτείται από διάθεση των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών, ενώ μπορεί να υπάρξει και απεμπλοκή του κράτους από κάποιες λιγότερο σημαντικές εταιρείες και παραχώρησή τους σε ιδιώτες. 

Μέσω της συνεργασίας αυτής, ευελπιστείται ότι θα αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις της κρίσης και η χώρα θα προχωρήσει προς την οικονομική βιωσιμότητα χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Σημειώνεται ότι η Τυνησία πρέπει να αποπληρώσει περίπου 4,5 δις ευρώ κατά το τρέχον έτος και χρειάζεται επέκταση 5,7 δις ευρώ για να υλοποιηθεί ο τρέχων προϋπολογισμός.  Η αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ της Τυνησίας κατά  3,8% φέτος, δεν είναι αρκετή  για την αντιστάθμιση της συρρίκνωσης κατά  8,8% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2020. Σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τυνησίας, κ. Marouane Abassi η προσφυγή για τέταρτη φορά στο ΔΝΤ είναι μονόδρομος για τη χώρα καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν είναι δυνατόν να βρεθεί εξωτερική χρηματοδότηση αυτού του ύψους που επιβάλλουν οι τρέχουσες ανάγκες.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov