header

Οικονομική Βοήθεια Ε.Ε. προς Τυνησία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 02/06/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προέβη στις, 1.6.2021, στην εκταμίευση ποσού ύψους 460 εκ. ευρώ βάσει του  πακέτου χρηματοδότησης Macro-Financial Assistance (MFA) για τον COVID-19 στην Τυνησία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία. Η εκταμίευση αποτελεί μέρος του εν λόγω πακέτου ύψους 3 δις ευρώ που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2020 για υποβοήθηση δέκα χωρών  διεύρυνσης και γειτονίας ώστε να μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Η κατανομή αυτής έχει ως εξής: 300 εκ. ευρώ στην Τυνησία, 50 εκ. ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο, 30 εκ. ευρώ στο Μαυροβούνιο και 80 εκ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία.

Για την Τυνησία, αυτή είναι η πρώτη δόση που εισπράττει από το πρόγραμμα MFA, η συνολική ενίσχυση του οποίου θα φθάσει στο ύψος των 600 εκ. ευρώ.  Το εν λόγω πρόγραμμα υπεγράφη μεταξύ Τυνησίας και ΕΕ τον Νοέμβριο του 2020 και επικυρώθηκε από το τυνησιακό κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2021. Δεδομένου του χαρακτήρα έκτακτης ανάγκης αυτής της υποστήριξης, η πρώτη εκταμίευση αποδεσμεύεται από την εκπλήρωση κάποιων όρων πολιτικής του προγράμματος. Αντιθέτως, η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 300 εκ. ευρώ, θα συνδεθεί με την εφαρμογή μέτρων στους τομείς της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, της βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανασυγκρότησης  των δημοσίων επιχειρήσεων. Σε περίπτωση που πληρούνται οι εν λόγω όροι, η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα μπορούσε να λάβει χώρα εντός του τρέχοντος έτους.

Το πακέτο  MFA στηρίζει την Τυνησία σε μια δύσκολη περίοδο, τόσο για την κάλυψη των σημαντικών χρηματοδοτικών της αναγκών, όσο και για την ύπαρξη πρόσθετων πόρων για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας COVID-19. Η εν λόγω ενίσχυση είναι επιπλέον των 240 εκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις που έχουν ήδη καταβληθεί στον προϋπολογισμό της Τυνησίας το 2020 για διάφορα προγράμματα στήριξης τομεακών μεταρρυθμίσεων, την προμήθεια εξοπλισμού και υλικού υγείας και τη συνολική χρηματοδότηση του μηχανισμού εμβολιασμών COVAX.

Ο Πρέσβης της ΕΕ στην Τυνησία κ. Marcus Cornaro κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τυνήσιο Πρωθυπουργό κ. Hichem Mechichi την περασμένη Παρασκευή για την παρουσίαση του προγράμματος, ανέφερε ότι  τούτο είναι μία ακόμη απόδειξη της ακλόνητης υποστήριξης και αλληλεγγύης της ΕΕ προς τη γείτονα και εταίρο της, Τυνησία. Επιπλέον, η ΕΕ υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη ενός σχεδίου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βασισμένο στην ψηφιοποίηση και την πράσινη οικονομία, έτσι ώστε οι δημόσιες δαπάνες να προωθούν τις επενδύσεις και την αειφόρο ανάπτυξη. Οι αλλαγές αυτές, θα επιτρέψουν στην τυνησιακή Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις και  να προσφέρει απασχόληση και μελλοντικές προοπτικές για όλους στην Τυνησία.

Ο Τυνήσιος Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην οικονομική σημασία της Ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τυνησία ήταν η πρώτη χώρα στη νότια Μεσόγειο που υπέγραψε συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ το 1995.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov