Facebook

Linkedin

header

22η Διεθνής Έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL CHINA 2021 στη Σαγκάη (18 -20.05.2021)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 19/05/2021
Συναπτόμενο αρχείο: Φωτογραφικό Υλικό 2 cn.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σαγκάης
Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης
Κείμενο:

22η Διεθνής Έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL CHINA 2021 στη Σαγκάη (18 -20.05.2021).

Στις 18  Μαΐου τρέχοντος έτους, Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης, κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών της 22ης Διεθνούς Έκθεσης τροφίμων και ποτών SIAL CHINA 2021, συμμετείχε στην επίσημη τελετή έναρξης, και, με το πέρας αυτής, παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Περιπτέρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολούθησε επίσκεψη στο Περίπτερο Ελλήνων εισαγωγέων με έδρα την Κίνα, οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης (από τις 18 έως και τις 20 Μαΐου 2021) παρουσίασαν στους επισκέπτες ευρεία γκάμα ελληνικών προϊόντων.

Επίσημοι ομιλητές κατά την τελετή έναρξης ήταν: ο Διευθυντής του Γραφείου Εμπορικής Ανάπτυξης της Κίνας, κ. Yingxia Liu, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες των διοργανωτών, καθώς η SIAL CHINA συνεχίζει να αποτελεί το σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός στον κλάδο των τροφίμων και ποτών στην κινεζική αγορά, o Διευθύνων Σύμβουλος της SIAL GLOBAL, κ. Nicolas Trentesaux, ο οποίος μέσω βιντεοσκοπημένης ομιλίας τόνισε ότι η φετινή Έκθεση εστιάζει στην καινοτομία των τροφίμων αλλά και σε νέα βιολογικού τύπου προϊόντα, που αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρων των Κινέζων καταναλωτών, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της SIAL CHINA, κα. Anna Li, η οποία επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό και τη σπουδαιότητα της 22ης Έκθεσης SIAL CHINA, στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τιμώμενης ηπείρου, καθώς και στην προβολή ποικίλων τροφίμων και ποτών με ευρωπαϊκή προέλευση, κάνοντας ειδική μνεία στις Ελιές Καλαμών. Η επίσημη τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με ομιλία του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Κίνα, κ. Tim Harrington, ο οποίος εστίασε στις εξαιρετικές επιδόσεις του διμερούς εμπορίου Ε.Ε. – Κίνας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ε.Ε. στην Κίνα άγγιξαν το υψηλό ποσό των 17,7 δισ. ευρώ, με ετήσια αύξηση 17%. Τόνισε δε ότι οι εισαγωγές κινεζικών αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 5,1 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων υπέρ της Ε.Ε. είναι στρατηγικής σημασίας, αλλά ταυτόχρονα ωθεί την Κίνα στην εφαρμογή άτυπων μέτρων, όπως καθυστερήσεις και κωλυσιεργία στην έκδοση απαραίτητων πιστοποιητικών για την εισαγωγή νέων ευρωπαϊκών προϊόντων, με άμεσο στόχο τον περιορισμό του ευρωπαϊκού πλεονάσματος. Ο κ. Tim Harrington ολοκλήρωσε την ομιλία του εκθειάζοντας την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε.-Κίνας για τις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, διαβεβαιώνοντας ότι θα συμβάλει θετικά στη μελλοντική εξέλιξη του εμπορίου τροφίμων και ποτών των δύο πλευρών.

Η SIAL CHINA 2021 εστιάζει στη θεματική ενότητα των βρεφικών τροφίμων, των γαλακτοκομικών, των επιδορπίων και σνακ με βάση το γάλα, με στόχο την προώθησή τους στην εγχώρια αγορά, η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερα σημαντικά περιθώρια κέρδους, καθώς και στη θεματική ενότητα των βιολογικών τροφίμων και των προϊόντων, που συμβάλλουν στην ευεξία και μακροζωία, και αφορούν κυρίως τους Κινέζους καταναλωτές που δείχνουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τρόφιμα χωρίς γλουτένη, για χορτοφαγική διατροφή και για τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο συνολικός αριθμός των εκθετών φέτος άγγιξε τους 4.500 από 27 χώρες, ενώ οι εμπορικοί επισκέπτες αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τους 130.000. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό και της φετινής Έκθεσης SIAL CHINA ήταν η προσπάθεια των διοργανωτών για πραγματοποίηση δράσεων καινοτομίας, όπως διαγωνισμοί και βραβεύσεις καινοτόμων προϊόντων τροφίμων αλλά και παρουσιάσεις μαγειρικής, με διακεκριμένους στην εγχώρια αγορά, σεφ. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Γερμανία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Ιταλία, συμμετείχαν με πολύ μεγάλα εθνικά περίπτερα, ενώ από τα διεθνή περίπτερα ξεχώρισαν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Αργεντινή.

Τα εγκαίνια του Περιπτέρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκαν έπειτα από ομιλία του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Κίνα, κ. Tim Harrington, ο οποίος υποστήριξε τη βούληση της Ε.Ε. για περαιτέρω προώθηση των ευρωπαϊκών τροφίμων και ποτών στην αγορά της Κίνας, καθώς τα ευρωπαϊκά προϊόντα διακρίνονται για την άριστη ποιότητα, τις υψηλές διατροφικές προδιαγραφές, την ασφάλεια, και εισχωρούν όλο και περισσότερο στη συνείδηση του μέσου Κινέζου καταναλωτή ως τρόφιμα ξεχωριστής σημασίας για το ευ ζην. Το Περίπτερο της Ε.Ε. κάλυπτε 190 τετραγωνικά μέτρα, με συνολικά 130 επιλεγμένα προϊόντα από κάθε χώρα της Ευρώπης να εκτίθενται σε ειδικά διαμορφωμένες προθήκες, και ειδικά εκπαιδευμένο επιτόπιο προσωπικό για παροχή περαιτέρω πληροφοριών για κάθε προϊόν. Σημειώνουμε ότι στο εν λόγω Περίπτερο, τα ελληνικά προϊόντα. που προβάλλονταν κατά την πρώτη ημέρα της Έκθεσης, ήταν οι ελιές «Selia» της εταιρείας Σιούρας Α.Γ.Β.Ε. από τον Βόλο, καθώς και το ελαιόλαδο «Mesa Vounos» της ΕΜΕΛΚΟ Α.Ε. με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης. Ακολούθησε επίδειξη μαγειρικής από τον Ιταλό σεφ, κ. Fabio Falanga, και τον Κινέζο σεφ, κ. Tony Jiang, με στόχο την προβολή ευρωπαϊκών τροφίμων, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, θαλασσινά και σοκολάτα, και την ένταξή τους σε κλασικές κινεζικές συνταγές.

            Οι Έλληνες εισαγωγείς με έδρα την Κίνα, συγκεκριμένα οι εταιρείες Sailing Premium Foods και Kondorasia, συμμετείχαν με ενιαίο περίπτερο, αντιπροσωπεύοντας τις ακόλουθες βιομηχανίες τροφίμων:  Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. με φέτα και κρέμα γάλακτος «Όλυμπος», «Δουμπιά» φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό, αναψυκτικά «Κλιάφας», Μέλισσα Κίκιζας με τα ζυμαρικά «Στέλλα», Kafea Terra με εσπρέσο καφέ και τις κάψουλες «Dimelllo» και την εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ με τους χυμούς «VIVA».  

Η ελληνική παρουσία με Εθνικό Περίπτερο μέσω Enterprise Greece στην σημαντικότερη έκθεση του κλάδου τροφίμων σε ολόκληρη την Ασία, τουλάχιστον για τα εισαγόμενα προϊόντα, κρίνεται από πλευράς μας απαραίτητη. Η συγκεκριμένη Έκθεση δεν θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να απουσιάζει από τον ετήσιο προγραμματισμό του Enterprise Greece. Η SIAL CHINA παρουσιάζει σημαντικούς ρυθμούς αύξησης, τόσο στον αριθμό των εκθετών όσον και στον αριθμό των εμπορικών επισκεπτών. Από πλευράς μας επισημαίνουμε, για ακόμη μία φορά, την ανάγκη για συμμετοχή με εθνικό περίπτερο στις μεγάλες Διεθνείς Εκθέσεις στην Κίνα, η οποία προσδίδει προστιθέμενη αξία και αναγνωρισιμότητα στα ελληνικά προϊόντα, δεδομένου ότι η χώρα μας απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης στη ΛΔΚ και επιπρόσθετα διαθέτει προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στο εδώ καταναλωτικό κοινό.

Καταλήγοντας, τονίζουμε ότι η κινεζική αγορά τροφίμων και ποτών παρουσιάζει συνεχώς αυξητικές τάσεις. Ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά τροφίμων της Σαγκάης, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό εισαγόμενων τροφίμων και ποτών ως αποτέλεσμα της ανόδου του βιοτικού επιπέδου και του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και των ολοένα αυξανόμενων σχέσεων των Κινέζων με το εξωτερικό και της συνεπακόλουθης γνωριμίας ολοένα και μεγαλύτερου ποσοστού Κινέζων με άλλες γεύσεις και κουζίνες, όπως η μεσογειακή. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Σαγκάης, η πληθώρα των ξένων εστιατορίων και πολυτελών ξενοδοχείων, όπου συχνά προσφέρεται δυτική κουζίνα, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα στην προσπάθεια αύξησης της κατανάλωσης ελληνικών τροφίμων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov