header

Απώλειες Γάλλων αγροτών λόγω παγετού – Πορεία υλοποίησης μέτρων στήριξης Γ/Κυβέρνησης
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 02/07/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Γ/Πρωθυπουργού κ. Jean Castex στις 17 Απριλίου τ.έ. σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των αγροτών που επλήγησαν από τα κύματα παγετού την άνοιξη του 2021, ο Γ/Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων κ. Julien Denormandie παρουσίασε λεπτομερώς, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου της 23ης Ιουνίου τ.έ., την πορεία υλοποίησης των μέτρων αυτών.

Το συνολικό κόστος των μέτρων, τα οποία περιλαμβάνονται στο αποκαλούμενο “Σχέδιο Παγετού” (Plan Gel), εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Το σχέδιο ενεργοποιεί διάφορους μηχανισμούς, ορισμένοι εκ των οποίων δημιουργήθηκαν γι αυτόν τον σκοπό, ενώ κάποιοι που προϋπήρχαν υπέστησαν σημαντικές αυξήσεις.

Οι πρώτες πληρωμές έκτακτης ανάγκης και προκαταβολές έχουν ήδη καταβληθεί σε περισσότερους από 2.700 φορείς εκμετάλλευσης. Επιπλέον, επετράπη η πρόσβαση σε μέτρα που είχαν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης Covid-19, όπως τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια και η πρόσβαση στο καθεστώς μερικής δραστηριότητας. Από τα τέλη Ιουνίου τ.έ., αρχίζει η καταβολή προκαταβολών αποζημίωσης για απώλειες στο πλαίσιο γεωργικών καταστροφών για παραγωγούς πυρηνόκαρπων. Η υλοποίηση του σχεδίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις περιφερειακές κρατικές υπηρεσίες, με στόχο την παροχή εξειδικευμένων και αποτελεσματικών απαντήσεων προσαρμοσμένων στην κάθε περίπτωση.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του “Σχεδίου Παγετού” περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία ταμείου έκτακτης ανάγκης για τους πλέον πληγέντες αγρότες: 20 εκ. €
  • Ανάληψη καταβολής κοινωνικών εισφορών για σχεδόν το 70% των εκμεταλλεύσεων: 170 εκ. €
  • Παροχή δανείων με εγγύηση από το κράτος με ακόμη πιο ευνοϊκούς όρους
  • Εξασφάλιση πρόσβασης στον μηχανισμό μερικής ανεργίας και στον γεωργικό τομέα
  • Φορολογική ελάφρυνση για τη μη οικοδομήσιμη γη
  • Αποζημίωση για απώλειες που παρατηρήθηκαν στο πλαίσιο γεωργικών καταστροφών για όλους τους τομείς που επλήγησαν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνήθως δεν καλύπτονται και σύστημα προκαταβολών αποζημίωσης για γεωργικές καταστροφές για παραγωγούς βερίκοκων, δαμάσκηνων, ροδάκινων και κερασιών: 500 εκ. €
  • Αποζημίωση απωλειών προς εταιρείες μεταγενέστερων σταδίων παραγωγής: 150 εκ. €
  • Διπλασιασμός του προϋπολογισμού για την απόκτηση προστατευτικού εξοπλισμού έναντι κλιματικών κινδύνων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης France Relance: από 100 σε 200 εκ. €

Εκτός, όμως, από την οικονομική υποστήριξη που παρέχεται, η γ/Κυβέρνηση έχει ταυτόχρονα εγκαινιάσει έναν διευρυμένο διάλογο σχετικά με την προσαρμογή του γαλλικού γεωργικού μοντέλου στις αντιξοότητες της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την καλύτερη παραγωγή των Γάλλων αγροτών. Η πρωτοβουλία αυτή, υπό τον τίτλο “Αγροτική Συνάντηση για τα ύδατα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή” (Varenne agricole de l'eau et de l'adaptation climatique), η οποία ξεκίνησε στις 28 Μαΐου 2021 από τα γ/Υπουργεία Γεωργίας & Τροφίμων και Οικολογικής Μετάβασης αναμένεται να υποβάλει συστάσεις πριν από τα μέσα Ιουλίου τ.έ. για την αναθεώρηση του συστήματος ασφάλισης καλλιέργειας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov