Facebook

Linkedin

header

Ισχυρή ανάκαμψη του δείκτη CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού- Στοιχεία α' εξαμήνου 2021
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 29/08/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Κατά το α' εξάμηνο 2021, τα θετικά αποτελέσματα των γαλλικών επιχειρήσεων που συνθέτουν τον δείκτη CAC 40 του Χρηματιστηρίου Παρισιού ώθησαν σε σημαντική άνοδο τον εν λόγω δείκτη, ο οποίος σημείωσε κατά την πρώτη συνεδρίαση τρέχ. μηνός την υψηλότερη επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο 2000. Συγκεκριμένα, στις 2 Αυγούστου τ.έ., ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,95%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα έτους, τόσο κατά την συνεδρίαση, στις 6.690,80 μονάδες, όσο και στο κλείσιμο, στις 6.675,90 μονάδες. Προκειμένου, ωστόσο να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ του των 6.922 μονάδων, θα έπρεπε να αυξηθεί περαιτέρω, κατά σχεδόν 4%.

Προηγουμένως, κατά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου 2021, ο δείκτης CAC 40 είχε φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα έτους στις 17 Ιουνίου τ.έ., αγγίζοντας τότε τις 6.666 μονάδες, ενώ από την αρχή του έτους έχει καταγράψει πρόοδο 20%.

Υπενθυμίζεται ότι η πανδημία Covid-19 και η οικονομική κρίση που ακολούθησε είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κερδών των επιχειρήσεων του δείκτη CAC 40 κατά 51% το 2020, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από εκείνο που καταγράφηκε κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, οπότε τα κέρδη τους είχαν μειωθεί κατά 37%. Στο τέλος Ιουνίου 2020, ο δείκτης CAC 40 στο σύνολό του κατέγραφε ζημιές. Έξι μήνες αργότερα, ο αριθμός των εταιριών στο “κόκκινο” είχε μειωθεί στο μισό. Όσον αφορά την πτώση του κύκλου εργασιών, περιορίστηκε τελικά σε λίγο πάνω από 10% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, έναντι πτώσης 20% το α΄ εξάμηνο του έτους. Παρά την έκταση των απωλειών αυτών, η διάρκειά τους ήταν μάλλον βραχεία, με τις μεγάλες γαλλικές εταιρίες να έχουν πλέον προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κρίσης και να βλέπουν ήδη σημάδια ανάκαμψης.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης κ. Bruno Le Maire, στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης της γαλλικής οικονομίας 'France Relance', έχει εκφράσει την άποψη ότι στόχο αποτελεί η δημιουργία δεσποζουσών γαλλικών επιχειρήσεων στις τεχνολογίες του μέλλοντος, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμη, προτίθεται να παρουσιάσει, από τον Σεπτέμβριο τ.έ., το νέο επενδυτικό Σχέδιο, ύψους 20-30 δισ. Ευρώ με σκοπό την “ανάκτηση της γ/βιομηχανικής και τεχνολογικής ανεξαρτησίας” και την προετοιμασία της “Γαλλίας του 2030”.

Πράγματι, οι μεγάλες γαλλικές εταιρίες αναπτύσσουν ήδη φιλόδοξες στρατηγικές για τα επόμενα χρόνια. Η εταιρία τηλεπικοινωνιών Orange έχει αρχίσει να ξεπερνά της δυσκολίες στην ισπανική αγορά και η Airbus ανακοίνωσε την επέκταση της δραστηριότητάς της με την προσθήκη αεροπλάνων cargo. Επίσης, η Danone, ηγέτιδα εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, ανανεώνει σχεδόν όλο το διοικητικό της συμβούλιο και η STMicroelectronics εντάσσεται την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ενίσχυση της βιομηχανίας ημιαγωγών. Μόνο η διεθνής εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας EDF αναγκάζεται να αναβάλει για αργότερα μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, η οποία θεωρείται αναγκαία, καθώς πολλά υπό διαπραγμάτευση θέματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά στις Βρυξέλλες, καθιστώντας έτσι αδύνατη την παρουσίαση από την Κυβέρνηση ενός νομοσχεδίου τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Σε πολύ ικανοποιητικά πλαίσια κινούνται και οι διεθνείς επιδόσεις των σημαντικότερων γαλλικών εταιριών κατά το α' εξάμηνο τ.έ.. Ειδικότερα:

- Ο σιδηροδρομικός όμιλος SNCF, παρά τις καλές επιδόσεις ορισμένων δραστηριοτήτων, ιδίως στις εμπορευματικές μεταφορές, έκλεισε το πρώτο εξάμηνο 2021 με καθαρή απώλεια 780 εκατ. Ευρώ, κυρίως λόγω μειωμένης κυκλοφορίας της εμβληματικής δραστηριότητας των τρένων υψηλής ταχύτητας- TGV, η οποία περιορίστηκε από τον τρίτο καθολικό περιορισμό (Απρίλιος 2021). Ως εκ τούτου, η κίνηση των TGV παραμένει κατά 50% χαμηλότερη σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2019.

- Ο Όμιλος L’Oréal, που καταλαμβάνει την πρώτη θέση παγκοσμίως στα καλλυντικά προϊόντα, χάρη στην εξαιρετική ανάπτυξη του β' τριμήνου τ.ε. αύξησε τα έσοδα α' εξαμήνου 2021 κατά 6,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 και κατά 20,7% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.

- Ο Όμιλος Accor, στην έκτη θέση του ξενοδοχειακού κλάδου παγκοσμίως, κατέγραψε καθαρά κέρδη 67 εκατ. Ευρώ, έναντι ζημίας 1,5 δισεκατομμυρίων ένα χρόνο νωρίτερα, για κύκλο εργασιών 824 εκατομμυρίων.

- Η BIC, μετά τις δυσκολίες του προηγούμενου χρόνου σημειώνει καθαρό κέρδος επί δέκα, στα 230,2 εκατ. Ευρώ, ενώ σίγουρα βοήθησε η πώληση της έδρας στο Clichy. Οι πωλήσεις αναπτήρων αυξήθηκαν θεαματικά (+37%), το χαρτί υποστηρίχθηκε από προϊόντα ψηφιακής γραφής (+13,4%) και τα ξυραφάκια παρέμειναν σταθερά. Η BIC επιστρέφει στα προ Covid-19 επίπεδα και εγγράφει την καλύτερη απόδοση της μετοχής της στο Παρίσι με άνοδο 4,8%.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov