Facebook

Linkedin

header

Σταδιακή προσαρμογή των επιχειρήσεων στην εφαρμογή του υγειονομικού πιστοποιητικού (pass sanitaire) στη Γαλλία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 29/08/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Από την Δευτέρα, 9 Αυγούστου τ.έ., η κατοχή υγειονομικού πιστοποιητικού (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ, μοριακό ή αντιγόνου, 72 ωρών) είναι απαραίτητη για την είσοδο σε εστιατόρια και καφέ, τα ταξίδια με τρένο, τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων (όχι για το carpooling) και τις εσωτερικές πτήσεις, επιπροσθέτως των διεθνών αεροπορικών ταξιδίων. Οι δραστηριότητες αναψυχής, πισίνες, πάρκα ψυχαγωγίας, ξενοδοχεία, κάμπινγκ, κινηματογράφοι και μουσεία στη Γαλλία έχουν ήδη εφαρμόσει το εν λόγω μέτρο από τις 21 Ιουλίου τ.έ..

Ο συμβολισμός της επέκτασης του υγειονομικού πιστοποιητικού σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, όπως και στα τρένα είναι ισχυρός για τους Γάλλους. Η γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF ανακοίνωσε ότι αρχικώς προτίθεται να πραγματοποιεί δειγματοληπτικό έλεγχο στα υγειονομικά πιστοποιητικά στις κύριες γραμμές της. Έτσι, το εύρος των δυνατοτήτων για τους ανεμβολίαστους περιορίστηκε περαιτέρω μετά τις 9 Αυγούστου τ.έ., καθώς, σύμφωνα με γ/Συνταγματικό Δικαστήριο, ο εν λόγω περιορισμός των ελευθεριών επικυρώνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Παράλληλα, οι καταστηματάρχες προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, καθώς το υγειονομικό πιστοποιητικό φαίνεται να αποτελεί την μόνη λύση για τη συνέχεια λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Ωστόσο, πολλοί εξ' αυτών εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχία ως προς την ταχεία ανάκαμψη του τομέα. Παράλληλα εκφράζεται ο φόβος απώλειας ενός μεριδίου πελατών, καθώς οι εξωτερικοί χώροι δεν εξαιρέθηκαν από το πεδίο εφαρμογής του λεγόμενου 'pass sanitaire'.

Ο χώρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων έχει ήδη προσαρμοστεί στις νέες ρυθμίσεις από τις 21 Ιουλίου τ.έ., με τον αντίκτυπο των μέτρων να ποικίλλει ανάλογα με το κοινό κάθε επιμέρους τομέα. Στα θερινά φεστιβάλ και τις συναυλίες δεν έχει υπάρξει αισθητή μείωση της συμμετοχής, καθώς χαρακτηρίζονται από σταθερούς συμμετέχοντες. Ωστόσο, δραστηριότητες που συνδέονται με πιο αυθόρμητη προσέλευση κοινού όπως ο κινηματογράφος, καταγράφουν σημαντική μείωση. Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου τ.έ., η προσέλευση ήταν χαμηλότερη κατά 40% έως 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Το ίδιο ισχύει και για τον τουρισμό. Ο αντίκτυπος της εφαρμογής του υγειονομικού πιστοποιητικού είναι περιορισμένος για υπηρεσίες όπως ξενοδοχεία ή κάμπινγκ. Ακόμη, στα Μουσεία, όπου αυτό είναι απαραίτητο, η επισκεψιμότητα έχει μειωθεί μόνον κατά 10%. Ωστόσο, οι επιπτώσεις είναι σημαντικότερες για δραστηριότητες που συμπεριελήφθησαν πρόσφατα, όπως η επίσκεψη σε τοπικά πάρκα ψυχαγωγίας ή σε καζίνο, όπου η μείωση της προσέλευσης υπερέβη στην αρχή της εφαρμογής του μέτρου το 50%.

Στο πλαίσιο αυτό οι Γάλλοι επιχειρηματίες επιζητούν τη συνέχιση της κρατικής στήριξης, καθώς η προθεσμία της 31ης Αυγούστου 2021 για τους περισσότερους κλάδους πλησιάζει και η έλλειψη εμβολιασμένου προσωπικού προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις επιχειρήσεις.

Ως προς το ζήτημα των τομεακών ενισχύσεων η Υπουργός Εργασίας κα Élisabeth Borne υπογράμμισε σε συνεντεύξεις της μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ότι η Μερική απασχόληση παρουσιάζει απότομη μείωση και διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2020, χάρη στην αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάκαμψης κατά το β' τρίμηνο 2021. Για τους τομείς όπου η απώλεια οικονομικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερη του 80% (ιδίως ξενοδοχειακός τομέας και τομέας εστίασης, στην περιοχή της πρωτεύουσας και αλλού), υπενθύμισε ότι, ούτως ή άλλως, προβλέπεται κάλυψη 100% για τους πλέον πληττόμενους τομείς. Όσο για την αβεβαιότητα που εγείρει η νέα 'μετάλλαξη Δέλτα' και η εισαγωγή του υγειονομικού πιστοποιητικού, υποστήριξε ότι η γ/κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην οδηγηθεί η χώρα σε έναν ακόμη καθολικό περιορισμό (confinement), επιταχύνοντας προς τούτο τον εμβολιασμό. Όπως ανέφερε η κα Borne, η όλη προσπάθεια ενισχύεται περαιτέρω με την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης 'France Relance', καθώς και του νέου επενδυτικού Σχεδίου που πρόκειται να παρουσιαστεί από τον Υπουργό Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης κ. Bruno Le Maire τον Σεπτέμβριο τ.έ..

Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία περί μείωσης της ανεργίας κατά το β' εξάμηνο του 2021, η αρμόδια υπουργός έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την πορεία του σχεδίου για την επαγγελματική αποκατάσταση και κατάρτιση των νέων «1 jeune 1 solution». Στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου προσλήφθηκαν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια νέοι με συμβάσεις μαθητείας ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας άνω των τριών μηνών μεταξύ Αυγούστου 2020 και Ιουνίου 2021, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από ότι πριν από την κρίση. Το εν λόγω σχέδιο, τελικού ύψους 9 δισ. Ευρώ θεωρείται ότι εκπλήρωσε τον ρόλο του, περιορίζοντας την αύξηση της ανεργίας των νέων σε 2,5%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Όσον αφορά το ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα της άρσης του ειδικού λόγου απόλυσης για την μη παρουσίαση, εντός δίμηνου, ενός υγειονομικού πιστοποιητικού όπου αυτό είναι υποχρεωτικό, υποστήριξε ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν θα είναι δυνατή η απόλυση εργαζομένων και ότι στόχος εξ' αρχής ήταν να αποφευχθούν οι απολύσεις με κάθε κόστος. Για τον λόγο αυτό ο νόμος θα διευκολύνει τον εμβολιασμό θεσπίζοντας ειδική άδεια στους εργαζομένους για αμειβόμενη απουσία. Σε αντίθετη περίπτωση, έχει θεσπιστεί μια διαδικασία αναστολής της σύμβασης εργασίας για να αποφευχθεί η απόλυση, κάτι που εξακολουθεί να είναι δυνατό σύμφωνα με τους κανόνες του εργατικού δικαίου. Μετά από τρεις ημέρες αναστολής της σύμβασης εργασίας λόγω έλλειψης άδειας, προγραμματίζεται συνέντευξη μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου και θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες λήψης άδειας, μείωσης του χρόνου εργασίας (RTT), τηλεργασίας ή προσωρινής ανακατανομής προσωπικού, όπου είναι δυνατόν. Ελλείψει συγκεκριμένου λόγου, θα εφαρμόζεται ο συνήθης νόμος της απόλυσης. Ωστόσο, η υπουργός Εργασίας εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στους εργοδότες και τους εργαζόμενους ώστε να βρουν μια λύση. Εφόσον παρά ταύτα υπάρξουν δυσκολίες, το υπουργείο προτίθεται να εργαστεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο για την επίλυσή τους.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov