Facebook

Linkedin

twitter - x

header

Πρόγραμμα ανάπτυξης γαλλικής αγροτεχνολογίας “French AgriTech”
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 02/09/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της γαλλικής αγροτεχνολογίας “French AgriTech” εγκαινίασαν στις 30 Αυγούστου 2021 ο Γ/Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων κ. Julien Denormandie και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Μετάβασης κ. Cédric O', με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης της αγροτικής καινοτομίας.

Η Γαλλία παρουσιάζει πολύ ισχυρή δυναμική στους τομείς AgriTech και FoodTech, καταγράφοντας περισσότερες από 215 νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους δύο αυτούς τομείς. Ο αριθμός αυτός καθιστά τη Γαλλία την τρίτη χώρα στον κόσμο όσον αφορά τις νεοσύστατες εταιρείες AgriTech που ιδρύονται ανά κάτοικο. Ταυτόχρονα, με περισσότερα από 560 εκ. ευρώ σε κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν το 2020, το γαλλικό οικοσύστημα AgriTech και FoodTech κατατάσσεται στην 1η θέση στην Ευρώπη και στην 5η θέση παγκοσμίως.

Παρόλα αυτά, στον τομέα εξακολουθούν να κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, οι οποίες το 2020 συγκέντρωσαν περισσότερα από 11 και 4,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα σε επενδύσεις. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις (ανανέωση γενεών, αγροοικολογική μετάβαση, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κ.λπ.), οι οποίες καθιστούν επιτακτική την εύρεση συγκεκριμένων, καινοτόμων λύσεων που θα δημιουργούν αξία και θα είναι χρήσιμες για όλη την τροφική αλυσίδα, από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γαλλικού οικοσυστήματος, η Γ/Κυβέρνηση υιοθέτησε το πρόγραμμα “French AgriTech”, μέσω του οποίου παρέχεται στήριξη για την ανάπτυξη, την ωρίμανση και την εξαγωγή της γαλλικής τεχνογνωσίας αφενός, αλλά και για την ενίσχυση της διατροφικής και βιομηχανικής κυριαρχίας, αφετέρου, μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ευκαιριών στη γαλλική επικράτεια. Το πρόγραμμα προβλέπει τη διάθεση 200 εκ. ευρώ για επενδύσεις σε καινοτόμα έργα σε διάστημα 5 ετών στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος για το Μέλλον PIA4 (2021-2025) (Plan d’Investissements d’Avenir). Στο πλαίσιο αυτό, δύο πρώτες προσκλήσεις για έργα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο γύρω από τα θέματα “Καινοτομία για μια επιτυχημένη αγροοικολογική μετάβαση” και “Κάλυψη των διατροφικών αναγκών του αύριο”.

Επιπλέον, η δημόσια τράπεζα επενδύσεων Bpifrance έχει αυξήσει σημαντικά την υποστήριξή της για καινοτομία στους τομείς AgriTech και FoodTech από το 2018, ενισχύοντας την παρεχόμενη χρηματοδότηση από 80 εκ. ευρώ ετησίως σε 135 εκ. ευρώ το 2020. Ως φορέας υλοποίησης του Επενδυτικού Προγράμματος για το Μέλλον, η Bpifrance συνέβαλε στην ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων στους τομείς του βιοελέγχου, της αγροοικολογίας, της κτηνοτροφίας, της βιολογικής γεωργίας, κ.ά.. Επίσης, η Bpifrance παρείχε στήριξη στις νεοσύστατες επιχειρήσεις αγροτεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος “DeepTech” για την υποστήριξη της ανατρεπτικής καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας που ξεκίνησε το 2019, ενώ παράλληλα, μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων της (Ecotechnologies, Large Venture και Sociétés de Projets Industriels) συμμετείχε στις σημαντικότερες προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων στον τομέα και υποστήριξε τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικού κεφαλαίου αφιερωμένου στην AgriTech. Η Bpifrance θα συνεχίσει να υποστηρίζει κατά προτεραιότητα τις νεοσύστατες εταιρείες DeepTech, ιδίως στον τομέα της αγροτεχνολογίας, με συνολικά σχεδόν 700 εκ. ευρώ να σχεδιάζεται να διατεθούν εντός 5 ετών.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες στους τομείς της AgriTech και της FoodTech αποσκοπούν στην ανάπτυξη συγκεκριμένων καινοτομιών για την εξυπηρέτηση των αγροτών, της βιομηχανίας τροφίμων και των καταναλωτών. Το πεδίο δράσης των λύσεων που αναπτύσσονται περιλαμβάνει:

  • την προετοιμασία για την καλύτερη προσαρμογή στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής (πρόβλεψη, προστασία και βελτίωση της ανθεκτικότητας και της διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων),
  • την επιτάχυνση της εφαρμογής βιώσιμων και αγροοικολογικών πρακτικών (εξοικονόμηση πόρων, καλύτερη διαχείριση, βελτίωση της ποιότητας του εδάφους κ.λπ.),
  • την υποστήριξη της οικονομικής διαχείρισης ενός αγροκτήματος και διευκόλυνση της καθημερινότητας (λογισμικό υποστήριξης αποφάσεων, διαχείριση διαδικασιών, βελτιστοποίηση κόστους κ.λπ.),
  • την ανάπτυξη πιο βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης (πρωτοβουλίες κατά των αποβλήτων, όπως το TooGoodToGo, πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη διαφάνεια σε προϊόντα τροφίμων, όπως το OpenDataFood ή το Yuka),
  • την ενθάρρυνση της ανάπτυξης νέων γεωργικών και διατροφικών πόρων (φυτικές πρωτεΐνες, μείωση εξάρτησης εκμεταλλεύσεων από εισαγόμενες ζωοτροφές κ.ά.).
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov