header

Στρατηγική Συμφωνία ΕΝI - SNAM για ανάπτυξη ενεργειακής διασύνδεσης Ιταλίας-Αλγερίας
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 25/11/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο:

Η ΕΝΙ προέβη σε Στρατηγική Συμφωνία για παραχώρηση στη SNAM ποσοστού 49,9% των θυγατρικών εταιρειών TTPC & TMPC, που διαχειρίζονται, αντιστοίχως, χερσαίους και υπεράκτιους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αλγερία στην Ιταλία, έναντι τιμήματος 385 εκ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε με ίδιους πόρους. Το καθεστώς ιδιοκτησίας των δύο αγωγών μεταβιβάζεται σε νεοσύστατη εταιρεία με την επωνυμία NewCo, στην οποία το μερίδιο συμμετοχής της ΕΝΙ είναι 50,1%. Προβλέπεται η από κοινού άσκηση ελέγχου στη NewCo, βάσει αρχών ίσης διακυβέρνησης. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί, μετά από την περάτωση των προβλεπόμενων ελεγχων και αδειών από τις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές, την Κυβέρνηση της Τυνησίας και τα διοικητικά όργανα των εν λόγω θυγατρικών, έως το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Συγκεκριμένα, η Συμφωνία αφορά τον Δια-Τυνησιακό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TTPC), μήκους 370 χλμ., που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων Τυνησίας – Αλγερίας από την τοποθεσία Oued es Saf-Saf έως τις ακτές της Μεσογείου στην περιοχή Cap Bon και τον υποθαλάσσιο Δια-Μεσογειακό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TMPC), με τον οποίο συνδέεται ο TTPC έως το σημείο εισόδου στο ιταλικό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου στη Mazara del Vallo της Σικελίας, μεταφέροντας αλγερινό φ.α. στην Ιταλία.

Η Συμφωνία της ΕΝΙ με τη Snam για διαχείριση των αγωγών μεταφοράς φ.α. από Αλγερία, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας ΕΝΙ, SNAM και Cassa Depositi e Prestiti (CDP), που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2020 για από κοινού υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων σε βασικούς τομείς, με γνώμονα την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών CO₂ κατά 55% έως το 2030 και την εφαρμογή ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών υδρογόνου και κυκλικής οικονομίας.

Με την εν λόγω Συμφωνία η ΕΝΙ επιτυγχάνει αποδέσμευση πόρων για υποστήριξη της ευρύτερης στρατηγικής της, με γνώμονα τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου της και την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Αντίστοιχα, η Snam προσβλέπει σε εδραίωση ενός κεντρικού ρόλου στην στρατηγικής σημασίας περιοχή Βόρειας Αφρικής για προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ στο μέλλον, η διασύνδεση των υποδομών της θα μπορούσε να καταστήσει την Ιταλία κόμβο για παραγωγή ηλιακής ενέργειας και πράσινου υδρογόνου.

Ειδικότερα, η Αλγερία αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προμηθευτή φ.α. της Ιταλίας, μετά την Ρωσία και έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ενεργειακής στρατηγικής της ΕΝΙ για την ενεργειακή της μετάβαση. Σημειωτέον, τον Ιούλιο τρέχοντος έτους, η ΕΝΙ υπέγραψε συμφωνία με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Αλγερίας Sonatrach για πράσινο υδρογόνο. Ακολούθως, υπέγραψε συμφωνία με τις αιγυπτιακές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας EEHC και φυσικού αερίου EGAS για εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Αίγυπτο, ενώ στοχεύει και στο λεγόμενο «μπλε» υδρογόνο. Παρέλκει δε, αναφερθεί η μακρόχρονη ισχυρή παρουσία της ΕΝΙ στην Λιβύη, καθώς και συμμετοχή της στη διαχείρηση του αγωγού φυσικού αερίου Green Stream, μήκους 520 χλμ. και χωρητικότητας 8 δις κ.μ. ετησίως, που μεταφέρει φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις Mellitah στην πόλη Gela της Σικελίας.

Οι στρατηγικές κινήσεις των ιταλικών ηγέτιδων ενεργειακών εταιρειών δημιουργούν συνθήκες για φθηνότερη εισαγωγή υδρογόνου από τη Β. Αφρική μέσω Ιταλίας στις χώρες της Β. Ευρώπης, καθώς σύμφωνα με μελέτη European Hydrogen Backbone η δυνατότητα αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών φ.α. για χρήση μεταφοράς υδρογόνου, που πρώτη επιχείρησε η Snam με την εισαγωγή υδρογόνου στο δίκτυο φυσικού αερίου, στο Contursi στην επαρχία του Salerno, εκτιμάται μεταξύ 10% - 25% του κόστους πλήρους κατασκευής. Αναμφίσβητητα όμως, η ενίσχυση του καίριου ρόλου της Ιταλίας στην ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ συνδέεται και με τις ευρύτερες ισορροπίες σε γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο στην περιοχή της Μεσογείου.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov