header

Οικονομικές Εξελίξεις στην Ιαπωνία– Ιανουάριος 2022
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΙΑΠΩΝΙΑ
Ημερομηνία: 08/02/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τόκυο (Αρμοδιότητα και για Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού)
Κείμενο:

Το Ιαπωνικό Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (JCER) εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο 2021 ήταν 6,5%, ενώ για το 1ο τρίμηνο 2022 αναμένεται να φτάσει το 5,05%, αν και ενδεχομένως να επηρεαστεί αρνητικά από την αύξηση των κρουσμάτων και την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε πολλές περιοχές της χώρας. Ήδη 34 περιφέρειες έχουν κηρυχθεί σε οιονεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Λόγω αντιδράσεων των επιχειρηματικών φορέων και της αναμενόμενης αρνητικής επίπτωσης στην οικονομία, η κυβέρνησε δεν προχώρησε σε κήρυξη πλήρους κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Το πρόγραμμα εμβολιασμών της Ιαπωνίας ξεκίνησε καθυστερημένα, αλλά προχώρησε γρήγορα και έφτασε το 80% πλήρως εμβολιασμένων. Στη συνέχεια όμως ακολούθησε στασιμότητα και η εμβολιαστική πολιτική επικεντρώθηκε στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολιασμού, η οποία επίσης δεν προχωράει ικανοποιητικά.  

Η διοίκηση της Τράπεζα της Ιαπωνίας στην τελευταία συνάντησή της αποφάσισε τη διατήρηση της υπάρχουσας νομισματικής πολιτικής και δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων και κατάργηση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις, αν προηγουμένως δεν επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό 2%. Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι για πληθωρισμό 1,1% για το οικονομικό έτους 2022 (1/4/22 έως 31/3/2023), ενώ  εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος 2% ούτε την επόμενη χρονιά για την οποία προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα είναι και πάλι 1,1%. Η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων δεν αρκεί για την επίτευξη πληθωρισμού 2%, αν δεν συνδυαστεί και με ουσιαστική αύξηση μισθών.

Ο ΔΤΚ το Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση. Η ενέργεια και οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων αυξήθηκαν, αλλά υπήρξε πτώση των τιμών στις τηλεπικοινωνίες και στα ξενοδοχεία. Εκτιμάται ότι αν τεθεί σε εφαρμογή και πάλι το πρόγραμμα επιδότησης των ταξιδιών στο εσωτερικό θα μειωθούν οι τιμές τους και θα επηρεαστεί πτωτικά ο ΔΤΚ.

Οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση. Αντίστοιχα τον ίδιο μήνα η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση κατά 1%, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής μηχανημάτων και παρά την αύξηση της παραγωγής αυτοκινήτων. Η Ανεργία το Δεκέμβριο έπεσε στο 2,7%, από 2,8% το Νοέμβριο, καθώς αντιστοιχούσαν 1,16 νέες θέσεις εργασίας για κάθε νέα αίτηση για εργασία.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,8% στο οικονομικό έτος 2021 και κατά 3,8% το 2022. Όμως για το 2023 αναμένει την επάνοδο του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,1%, λόγω της στενότητας στις εφοδιαστικές αλυσίδες και της ανόδου των επιτοκίων διεθνώς.

Οι εξαγωγές του Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 17,5% σε ετήσια βάση. Όμως οι εισαγωγές αυξήθηκαν ακόμη ταχύτερα κατά 41,1% λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών και του αδύναμου γιέν. Ως αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε έλλειμμα 582,4 δις γιέν. Οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 10,8% και έφτασαν στο ύψος ρεκόρ του 1,7 τρις γιέν. Αντίστοιχα οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 22,1% και στην ΕΕ κατά 9,7%.  Για ολόκληρο το 2021 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,5% σε 83,1 τρις γιεν και οι εισαγωγές κατά 24,3% σε 84,6 τρις γιέν, με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 1,5 τρις γιέν. Εκτιμάται ότι η ζήτηση για κεφαλαιουχικά αγαθά θα παραμείνει ισχυρή και ότι η εφοδιαστική αλυσίδα για την παραγωγή αυτοκινήτων θα ομαλοποιηθεί σταδιακά. Ο κίνδυνος είναι ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης λόγω πανδημίας με αρνητικές επιπτώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι ιαπωνικές εισαγωγές από την Ελλάδα μειώθηκαν κατά 18,5% σε 66 δις γιεν (507 εκατ. ευρώ). Αντίθετα οι ιαπωνικές εξαγωγές στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 10,3% σε 28,8 δις γιεν (221 εκατ. ευρώ)

Το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου εκτιμά ότι ο στόχος για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2025 δεν θα επιτευχθεί, αλλά ενδεχομένως το 2026 αν επιτευχθεί ο στόχος για δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης 2% από 1% που είναι τώρα. Στην μάλλον πιο πιθανή περίπτωση που ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης παραμείνει στα σημερινά επίπεδα η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν θα είναι εφικτή ούτε το 2031. Η δύσκολη αυτή δημοσιονομική κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, λόγω της πληθυσμιακής τάσης συρρίκνωσης και της ανάγκης για αύξηση των κοινωνικών δαπανών, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Το Χρηματιστήριο του Τόκυο ανακοίνωσε σχέδια για συγχώνευση των 4 δειχτών του σε 3. Η JSDA (Ένωση Διαπραγματευτών Αξιογράφων Ιαπωνίας) ζήτησε τη μείωση των απαιτούμενων χρόνων για νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Οι ξένοι επισκέπτες στην Ιαπωνία το 2021 ήταν μόλις 245.900, δηλαδή μειωμένοι κατά 94% σε σύγκριση με το 2020, λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αντίστοιχα ο αριθμός των Ιαπώνων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό μειώθηκε κατά 83,9% σε 512.200 άτομα.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 μειώθηκε τον Ιανουάριο κατά 6,6%, λόγω της ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης όμικρον στη χώρα και των γεωπολιτικών κινδύνων από την κρίση στην Ουκρανία και της επανεμφάνισης του πληθωρισμού με προοπτική την άνοδο των επιτοκίων παγκοσμίως. 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov