header

Το Balkan Green Energy News διοργάνωσε το Συνέδριο: "Οι σερβικές εταιρείες στην μεταβαλλόμενη αγορά ενέργειας".
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 03/03/2022
Σχετικός σύνδεσμος: https://balkangreenenergynews.com/serbian-companies-to-have-more-active-role-on-electricity-market-in-the-coming-years-conference/?utm_source=phplist480&utm_medium=email&utm_content=HTML&utm_campaign=Newsletter+March+2%2C+2022+-+Balkan+Green+Energy+News
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βελιγραδίου
Κείμενο:

Το Balkan Green Energy News διοργάνωσε το συνέδριο "Οι σερβικές εταιρείες στην μεταβαλλόμενη αγορά ενέργειας".

Το πάνελ συντόνισε ο Dragoljub Cibulić, Στέλεχος της Δικηγορικής Εταιρείας BDK advokati.

Οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διευκόλυναν τις επενδύσεις στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και ο αριθμός τους αυξάνεται. Ταυτόχρονα, η επιτακτική ανάγκη απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές ωθεί τις σερβικές εταιρείες να αναζητήσουν νέες επιλογές για τον ενεργειακό εφοδιασμό και ο ρόλος τους θα γίνει πιο ενεργός τα επόμενα χρόνια. Εναπόκειται πλέον στις εταιρείες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της αγοράς και να προσαρμοστούν βήμα προς βήμα, δήλωσαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ του συνεδρίου .
Ο διευθυντής της SEEPEX Miloš Mladenović ανακοίνωσε ότι το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας θα δημιουργήσει μια ενδοημερήσια αγορά έως τον Μάρτιο του επόμενου έτους για την εξισορρόπηση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.
Οι ομιλητές συζήτησαν το πλαίσιο για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στη διμερή αγορά και τις επιλογές που έχουν οι επιχειρήσεις για να επιλέξουν το κατάλληλο τιμολογιακό μοντέλο από τους προμηθευτές. Η εκτίναξη των τιμών ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, συνεπώς οι επενδυτές σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν πλέον να είναι πιο σίγουροι για την κερδοφορία των έργων τους ακόμη και χωρίς κρατικά κίνητρα, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες.

Με δεδομένο ότι οι μικρότεροι έμποροι και προμηθευτές πρακτικά εξαφανίστηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης, η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης Elektroprivreda Srbije (EPS) ανέλαβε σχεδόν εξ ολοκλήρου τη δραστηριότητα, αλλά μαζί της και όλο το βάρος, καθώς οι τιμές για τις εταιρείες περιορίστηκαν προσωρινά στα 75 ευρώ ανά MWh.

Οι εκπρόσωποι των επενδυτών και των τραπεζών επεσήμαναν τις δυνατότητες της EPS μέσω παροχής βοηθητικών υπηρεσιών για τη βιομηχανία, κυρίως σε θέματα ευελιξίας και εξισορρόπησης.

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ μίλησαν επίσης για τη διαθεσιμότητα ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Η EPS έχει ένα πακέτο γι' αυτό και προμηθεύει εταιρείες από τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια, αλλά κάποια στιγμή η ζήτηση μπορεί να ξεπεράσει την προσφορά.

Οι εξαγωγείς πρέπει να προετοιμαστούν για την εισαγωγή του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά ενός φόρου διοξειδίου του άνθρακα. Μπορούν πιθανώς να τον αποφύγουν καταναλώνοντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο εξωτερικό ακολουθούν την κλιματική πολιτική των μητρικών τους εταιρειών, οπότε γίνεται όλο και πιο κρίσιμο γι' αυτές να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από καθαρές πηγές. Αυτό τις παρακινεί επίσης να εγκαταστήσουν τις δικές τους φωτοβολταϊκές μονάδες.

ΜΜ-03.03.2022-Πηγή: Balkan Energy News

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov