header

Μέτρα γαλλικής Κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω όξυνσης της ενεργειακής κρίσης
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 18/03/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός κ. Jean Castex παρουσίασε χθες 16 Μαρτίου μία δέσμη μέτρων ύψους 7 δισ. ευρώ για την απάλυνση των επιπτώσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε συνδυασμό με τα μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί στη Γαλλία εδώ και έξι μήνες στο πλαίσιο της ανόδου του ενεργειακού κόστους, η γαλλική Κυβέρνηση θα διαθέσει συνολικά 30 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, από την 1η Απριλίου, θα υπάρχει επιδότηση 15 λεπτών ανά λίτρο καυσίμου για όλα τα νοικοκυριά χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για όλες τις επιχειρήσεις. Το κόστος αυτού του μέτρου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 θα ανέλθει σε 2,8 δισ.ευρώ, ενώ η “Total Energies” ανακοίνωσε ότι θα επωμιστεί το κόστος μίας επιπλέον μείωσης κατά 10 λεπτά της τιμής καυσίμου ανά λίτρο, με τη γ/Κυβέρνηση να ζητάει από όλες τις εταιρείες παραγωγής και διύλισης να συνεισφέρουν στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών.

Η ανωτέρω επιδότηση προστίθεται στο ήδη εφαρμοζόμενο “πάγωμα” των τιμολογίων του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά μέχρι το τέλος το 2022, μέτρο που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει μεταξύ 6,8 και 10,3 δισ. ανάλογα με την εξέλιξη των τιμών, με το συνολικό πακέτο μέτρων για τα νοικοκυριά να ανέρχεται μεταξύ 22,4 και 25,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, δε, με τον Γ/ Υπουργό Οικονομίας κ. Bruno le Maire “οι σχετικές δημόσιες δαπάνες έχουν ήδη ένα θετικό αντιστάθμισμα που αποτυπώνεται στο πολύ χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στη Γαλλία σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.”

Παράλληλα με τα μέτρα για τα νοικοκυριά, η γ/ Κυβέρνηση κινητοποιεί πόρους 4 δισ. για τις επιχειρήσεις. Το ποσό αυτό είναι κατά δεκάδες δισ. χαμηλότερο αυτού που είχε διατεθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης, καθώς όπως υπογράμμισε o κ. Le Maire η απάντηση στην τρέχουσα συγκυρία δεν είναι του τύπου “ ό,τι κι αν κοστίσει” - το μότο της γ/Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των αυστηρών υγειονομικών περιορισμών - αλλά κινείται στη λογική των στοχευμένων παρεμβάσεων για την αποφυγή πληθωριστικών πιέσεων. Η μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση μπορεί να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια ευρώ, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ως προς την ενεργειακή της δαπάνη. Ειδικότερα μέτρα θα εφαρμοστούν για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, τους αγρότες, τους αλιείς, τους μεταφορείς και και τους κατασκευαστές δημόσιων έργων.

Παρά το σαφώς χαμηλότερο ύψος των ενισχύσεων και εν γένει διευκολύνσεων στις επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές της περιόδου πλήρους αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημικής κρίσης, συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχαν τότε υιοθετηθεί, όπως το αντίστοιχο με την εφαρμοσθείσα στην Ελλάδα επιδοτούμενη αναστολή των συμβάσεων εργασίας, επανενεργοποιούνται με προσαρμογές, χωρίς προς το παρόν να δύναται να προσδιορισθεί το ακριβές τους κόστος. Επιπλέον, χρηματοδοτικά εργαλεία χωρίς άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο, όπως τα δάνεια με κρατική εγγύηση σε επιχειρήσεις για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών ή η μετάθεση καταβολής των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, θα λειτουργήσουν αυτήν τη φορά ως ασπίδα έναντι της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov