header

Ψήφιση από γαλλικό Kοινοβούλιο δέσμης μέτρων σε νομοσχέδιο περί αγοραστικής δύναμης
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 08/08/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Ψηφίστηκε την 4η Αυγούστου 2022 από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση και Γερουσία, το εν θέματι νομοσχέδιο αναφορικά με την αγοραστική δύναμη των Γάλλων πολιτών στο οποίο προβλέπoνται τα κάτωθι κύρια έκτακτα μέτρα, ύψους 20 δισ. ευρώ:

-Aύξηση αναδρομικώς από 1ης Ιουλίου 2022 κατά 4% σε συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές όπως: συντάξεις γήρατος, οικογενειακά επιδόματα, επίδομα ενηλίκων με αναπηρία (AAH), επίδομα αλληλεγγύης για ηλικιωμένους (Aspa), ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης (RSA), μπόνους δραστηριότητας και κατά 3,5% για τα επιδόματα στέγασης.

-Μη προσμέτρηση επιδόματος αναπηρίας σε οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα.

-Ενιαία αύξηση κατά 3,5% του δείκτη που καθορίζει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 1ης Ιουλίου 2022.

-Επιβολή ανώτατου ορίου 3,5% στην αύξηση των ενοικίων μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Οκτωβρίου 2023 τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις.

-Αύξηση κατά 4% των ποσών των φοιτητικών υποτροφιών που χορηγούνται βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

-H “επιδότηση στην αντλία” των 18 λεπτών ανά λίτρο, θα αυξηθεί σε 30 λεπτά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τ.έ. και θα μειωθεί στη συνέχεια στα 10 λεπτά τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο τ.έ.

- Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές οικογενειών με χαμηλό εισόδημα θα επιδοτηθούν με 100 ευρώ ανά ενήλικα και 50 ευρώ ανά παιδί, πέραν του σχετικού επιδόματος που λαμβάνουν ήδη για το σκοπό αυτό.

-Αναφορικά με ειδικά μέτρα που αφορούν τις μετακινήσεις προβλέπεται η αύξηση του ορίου για την απαλλαγή φόρων στα εισοδήματα 2022-2023, από 500 σε 700 ευρώ, εκ των οποίων τα 400 ευρώ θα χορηγούνται για τα έξοδα καυσίμων, αντί για 200 ευρώ που είναι σήμερα.

-Δυνατότητα ρευστοποίησης των ημερών ρεπό (μείωσης χρόνου εργασίας/RTT) των στελεχών που δεν έκαναν χρήση.

-Κατάργηση του τέλους για τη χρηματοδότηση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων.

-Στο πλαίσιο του βοηθήματος ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης προβλέπεται αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2022 δυνατότητα στους εργοδότες επιβράβευσης των εργαζομένων, των οποίων η αμοιβή δεν ξεπερνά το τριπλάσιο του βασικού μισθού (SMIC) με με επιδότηση προστιθέμενης αξίας (που διαδέχεται το μπόνους «Μακρόν»). H εν λόγω επιδότηση δεν υπόκειται σε κοινωνικές εισφορές για το διάστημα από 1ης Ιουλίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Ομοίως προβλέπεται απαλλαγή φόρου εισοδήματος από 3.000 έως 6.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνομένου του μπόνους «Μακρόν» για τους ως άνω εργαζομένους.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εξόδων μητρότητας για ελεύθερους επαγγελματίες που το μηνιαίο εισόδημά τους δεν ξεπερνά 1,6 φορές το ελάχιστο εισόδημα SMIC.Oι μικροεπιχειρηματίες θα επωφεληθούν επίσης από μία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους.

-Δικαίωμα αποδέσμευσης των μπόνους ή μετοχών των εργαζομένων ή στελεχών μέχρι το ύψος των 10.000 ευρώ χωρίς επιβολή φορολόγησης επ' αυτών μέχρι 31 Δεκεμβρίου τ.έ., με αποκλειστική χρήση σε αγορά καταναλωτικών αγαθών ή υπηρεσιών.

-Επέκταση της χρήσης “κουπονιών γεύματος” (ticket restaurant).

-Δυνατότητα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, χρήσης κουπονιών εστιατορίου για την αγορά προϊόντων διατροφής «είτε είναι άμεσα αναλώσιμα είτε όχι», τα οποία πλέον δύναται να περιλαμβάνουν και ζυμαρικά, είδη παντοπωλείου ή ακόμα και μη επεξεργασμένο κρέας και ψάρι.

-Χρηματοδότηση 9,7 δισ. ευρώ για την κρατικοποίηση της E.D.F.

-Διευκόλυνση επανεκκίνησης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακος.

-Παροχή φυσικού αερίου διά μέσω πλωτού τερματικού σταθμού L.N.G. στη Χάβρη.

 

Εκ του Γραφείου Ο.Ε.Υ.

Μάριος Μαθιουδάκης

Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. B'

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov