Facebook

Linkedin

twitter - x

header

Φθινοπωρινές προβλέψεις Υπουργείου Οικονομικών Τσεχίας για την πορεία της τσεχικής οικονομίας κατά το τρέχον και το επόμενο έτος
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΤΣΕΧΙΑ
Ημερομηνία: 24/11/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πράγας
Κείμενο:

 

Δημοσιεύθηκαν από πλευράς  του Υπουργείου Οικονομικών Τσεχίας οι φθινοπωρινές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας για το έτος 2022  και  2023, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία της Τσεχίας  το 2022 θα παρουσιάσει  ανάκαμψη, αλλά το 2023 θα παραμείνει στάσιμη.

Ως γενικότερη διαπίστωση συγκρατείται ότι  για το 2022 παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των επιμέρους οικονομικών τριμήνων, οι οποίες οφείλονται στη διεθνή οικονομική κατάσταση, η οποία υπέστη  αλλεπάλληλα σοκ  συνεπεία της πανδημίας (ιδίως στην Κίνα, όπου ακολουθώντας αυστηρά  μέτρα  παρέμειναν κλειστά σημαντικά οικονομικά κέντρα) και του  πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση του πληθωρισμού, προ πάντων σε τρόφιμα και ενέργεια

 Ειδικώτερα:

H ανάπτυξη του ΑΕΠ για όλο το 2022 πρόκειται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να ανέλθει στο 2,4%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 2,2%, καθώς παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η τσεχική οικονομία αναπτύχθηκε πιο ικανοποιητικά (κατά 4,2% ) το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ στο β΄ εξάμηνο έχει πλέον εισέλθει  σε ήπια ύφεση. Με δεδομένη τη διατήρηση των επιβαρυντικών διεθνών συνθηκών ο ρυθμός ανάπτυξης  θα επηρεασθεί αρνητικά και   το επόμενο έτος, κατά το οποίο η οικονομία προβλέπεται να παραμείνει στάσιμη (-0,2% εκτίμηση μεταβολής ΑΕΠ).

Φαίνεται πολύ πιθανό ότι και το 2023 τα νοικοκυριά λόγω του υψηλού πληθωρισμού θα διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα την κατανάλωση και μάλιστα θα σημειωθεί ελαφρά περαιτέρω μείωση το 2023 εν σχέσει με το 2022. Στον αντίποδα η κατανάλωση του δημόσιου τομέα ανέκαμψε το 2022, λόγω αύξησης της απασχόλησης κατά 1,5%, ενώ ο σχηματισμός ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου έχει αυξηθεί κατά 5,1% το 2022, αλλά αναμένεται να υποχωρήσει σε 1,5% το 2023.

 Βάσει των προβλέψεων η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και θα μειώσει το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού. Εν τούτοις, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 4ο τρίμηνο χάρη στο πακέτο εξοικονόμησης ενέργειας που εφάρμοσε η τσεχική κυβέρνηση και τοιουτοτρόπως, ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού θα υποχωρήσει στο 15,0% φέτος, με τις υψηλότερες ετήσιες ανατιμήσεις να αφορούν στα τρόφιμα, τα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα ενοίκια. Το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται ο μέσος ρυθμός πληθωρισμού να παρουσιάσει μια ήπια αποκλιμάκωση, υπολογιζόμενος στο 9,5%.

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να παρουσιάζει ανισορροπίες που σχετίζονται με τις πάγιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Έτσι, παρά την αναμενόμενη ύφεση και τη γενικά αδύναμη οικονομική δυναμική, το ποσοστό ανεργίας δεν πρόκειται να αυξηθεί δραματικά το 2023 – αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό 2,5% κατά μέσο όρο το 2022 και το 2023 να ανέλθει στο 3,1% , ενώ λόγω των επικρατουσών συνθηκών οι αυξήσεις μισθών που δρομολογούνται δεν θα αντισταθμίσουν τις απώλειες των εισοδημάτων λόγω πληθωρισμού.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του ισοζυγίου πληρωμών παρουσίασε σημαντικό έλλειμμα 5,4% του ΑΕΠ το 2022, ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές και για το 2023 οπότε αναμένεται να επαναληφθεί έλλειμα 5,3%, κυρίως εξαιτίας αρνητικού ισοζυγίου αγαθών, λόγω των ιδιαιτέρως υψηλών τιμών των ορυκτών καυσίμων και συνακόλουθα της ανόδου των τιμών παραγωγής και ενέργειας που ίσχυσαν το 2022 και θα εξακολουθήσουν να συμβάλλουν σε σχηματισμό αρνητικού ισοζυγίου αγαθών και το 2023.

Τέλος στο ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης το 2022 αναμένεται έλλειμμα, κατά -4,6% του ΑΕΠ, με μικρή υποχώρηση το 2023 (-4,3%). Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι συνέπεια αφενός των προσπαθειών περιορισμού των οικονομικών και χρηματοοικονομικών, ανθρωπιστικών συνεπειών από της ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αφετέρου της παροχής οικονομικής στήριξης σε νοικοκυριά και εταιρείες που πλήττονται από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Επιπλέον δε επηρεάζονται από τα μακράς διάρκειας μέτρα τόνωσης που υιοθετήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται συνεπώς αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του χρέους στο επίπεδο του 43,9% του ΑΕΠ το 2022 και στη συνέχεια στο 46,1% του ΑΕΠ το 2023

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov