Facebook

Linkedin

header

Διοργάνωση ειδικής επετειακής εκδήλωσης για τα 10 χρόνια συνεργασίας Λ.Δ. Κίνας-ΧΚΑΕ (“Σχήμα 14+1”) από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για την Προώθηση της Αγροτικής Συνεργασίας Κίνας-Χωρών ΚΑΕ "APACCCEEC" (Σόφια 4-5/11 τ.ε.) – Συμμετοχή Γραφείου
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 08/11/2022
Συναπτόμενο αρχείο: Φωτογραφίες εκδήλωσης 14+1 bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:

ΘΕΜΑ:

Διοργάνωση ειδικής επετειακής εκδήλωσης για τα 10 χρόνια συνεργασίας Λ.Δ. Κίνας-ΧΚΑΕ (“Σχήμα 14+1”) από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για την Προώθηση της Αγροτικής Συνεργασίας Κίνας-Χωρών ΚΑΕ "APACCCEEC" (Σόφια 4-5/11 τ.ε.) – Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας με εισήγηση

            Πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια, στις 4-5 Νοεμβρίου τ.ε. η εν θέματι επετειακή εκδήλωση, την οποίαν συνδιοργάνωσαν ο φορέας «Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για την Προώθηση της Αγροτικής Συνεργασίας Κίνας-Χωρών ΚΑΕ» (εφεξής APACCCEEC), το Διπλωματικό Ινστιτούτο του Β/ΥΠΕΞ και το Πανεπιστήμιο της Σόφιας "Άγιος Κλήμης Αχρίδας". Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν όπως συμμετάσχει η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Βουλγαρία για μεσου του Γραφείου Οευ Σόφιας. Ειδικότερα, Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας προσεκλήθη από τους διοργανωτές όπως πραγματοποιήσει σύντομη παρέμβαση σε σχέση με την μέχρι σήμερα συμμετοχή της Ελλάδος στο "Σχήμα 14+1" και στις δραστηριότητες του APACCCEEC.

            Η θεματική της εκδήλωσης κάλυψε ένα μεγάλο εύρος αντικειμένων σε σχέση με την μέχρι σήμερα πορεία του "Σχήματος 14+1" και την εμπειρία που έχουν αποκομίσει όσες χώρες συμμετέχουν σε αυτήν ως πλήρη μέλη (μεταξύ των οποίων και η χώρα μας). Θέματα όπως η οικονομική μεγέθυνση και η υλοποίηση επενδυτικών έργων στις χώρες-μέλη της Πρωτοβουλίας κατά την τελευταία δεκαετία, η αγροτική συνεργασία ανάμεσα στην Λ.Δ. Κίνας και τις χώρες-μέλη της Πρωτοβουλίας, νομικές πτυχές, κοινωνικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές διαστάσεις της Πρωτοβουλίας κλπ. συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της διήμερης αυτής εκδήλωσης.

Σημειώνουμε, ειδικότερα, ότι η λειτουργία του APACCCEEC στην Σόφια από το έτος 2015, αποτελεί ιδιαιτέρως σημαντική παράμετρο στην διμερή γεωργική συνεργασία μεταξύ Λ.Δ. Κίνας και Βουλγαρίας αλλά και στην περιφερειακή συνεργασία της Λ.Δ. Κίνας με τις χώρες-μέλη της πρωτοβουλίας αναφορικά με τον αγροτικό τομέα. Το APACCCEEC έχει συσταθεί με σκοπό την παροχή συγκεκριμένων κατευθύνσεων και την ανάληψη προωθητικών δράσεων για την «εμπέδωση» της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα μεταξύ της Λ.Δ. Κίνας και των συμμετεχουσών στο περιφερειακό «Σχήμα 14+1» χωρών. Η Βουλγαρία έχει, μέχρι στιγμής, αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη από τη λειτουργία του φορέα αυτού, επιτυγχάνοντας να προωθήσει μέσω αυτού τις εξαγωγές παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων της προς την μεγάλη αγορά της Λ.Δ. Κίνας (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα γιαούρτι, ιχθυηρά, καλαμπόκι, τριφύλλι, σπόροι από ηλιοτρόπια και ηλιέλαιο) εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων τις απαραίτητες άδειες εξαγωγής. Επιπλέον, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ίδιου φορέα παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες για την ενίσχυση των εξαγωγών και άλλων παραδοσιακών προϊόντων της Βουλγαρίας προς τη Λ.Δ. Κίνας (κυρίως το ροδέλαιο και οι οίνοι), ενώ διευκολύνεται επίσης και η συμμετοχή της Βουλγαρίας σε μεγάλες εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται σε περιοδική βάση σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Λ.Δ. Κίνας.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της εκδήλωσης, στη σύντομη εναρκτήρια παρέμβασή του ο υπηρεσιακός Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Georgi Sabev τόνισε ότι “η Λ.Δ. Κίνας και η Βουλγαρία διατηρούν μια πολύ στενή συνεργασία στον αγροτικό τομέα και η προώθηση του διμερούς εμπορίου γεωργικών προϊόντων εξακολουθεί να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη χώρα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές δυνάμεις που απαρτίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση”. Β/Υπουργός εξήρε την συνεισφορά του «Σχήματος 14+1» ως προς την διεύρυνση των εμπορικών ροών Λ.Δ. Κίνας-ΧΚΑΕ, επισημαίνοντας ότι ο όγκος εμπορίου αυξήθηκε κατά 142,6% την τελευταία δεκαετία. Ειδικότερα, το έτος 2021, τελευταία έτος καταγραφής, ο όγκος εμπορίου έφθασε τα 136,2 δις. δολάρια ΗΠΑ, ενώ οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις χώρες της ΚΑΕ προς την Λ.Δ. Κίνας σημείωσαν 1,5-πλάσια αύξηση σε σχέση με το έτος 2020. Ο Β/Υπουργός, έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει, συμμετέχει ενεργά και συνεργάζεται στενά με την Λ.Δ. Κίνας στην υλοποίηση της Πρωτοβουλίας OBOR και της συνεργασίας μεταξύ της Λ.Δ. Κίνας και των χωρών ΚΑΕ.        

           

Σε ειδική εκδήλωση-δεξίωση που παρέθεσαν οι διοργανωτές μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας, υπήρξε παρουσίαση – γευσιγνωσία ελληνικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και οίνων από ελληνικών συμφερόντων κατάστημα πώλησης τροφίμων στην Σόφια, με ευμενέστατα σχόλια από τους παρευρισκόμενους. Εν κατακλείδι, εδώ τοπικές αρχές, ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις επιθυμούν διατηρήσουν «Πρωτοβουλία 14+1» ενεργή και υποβοηθητική των εξαγωγικών προσπαθειών τους προς την αχανή κινεζική αγορά, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει εντονότατο ενδιαφέρον για προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην χώρα σε κλάδους όπως: υποδομές, κατασκευές, μεταφορές και ενέργεια. Στις τοποθετήσεις των ομιλητών συχνά η χώρα μας αναφέρθηκε ως εξόχως επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας με την Λ.Δ. Κίνας στον οικονομικό τομέα.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov