header

Διοργάνωση Διεθνούς Επιχειρηματικής Εκδήλωσης στη Σόφια με τίτλο “SIM EXPO 2022: Financial and Investment Support for SMEs” από τους φορείς BCCI και BSMEPA της Βουλγαρίας – Συμμετοχή του Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας με εισήγηση σε θεματικό panel (03/10 τ.ε.)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 06/10/2022
Συναπτόμενο αρχείο: Φωτογραφίες εκδήλωση SIMEXPO bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:

ΘΕΜΑ:

Διοργάνωση Διεθνούς Επιχειρηματικής Εκδήλωσης στη Σόφια με τίτλο “SIM EXPO 2022: Financial and Investment Support for SMEs” από τους φορείς BCCI και BSMEPA της Βουλγαρίας – Συμμετοχή του Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας με εισήγηση σε θεματικό panel (03/10)

   

           

Σας γνωρίζουμε ότι στις 03/10 τ.ε., Γραφείο μας συμμετείχε κατόπιν προσκλήσεως σε εν θέματι Διεθνές Συνέδριο, οποίο διοργανώνεται για τρίτο συνεχόμενο έτος (τα δύο προηγούμενα σε διαδικτυακή μορφή, λόγω πανδημίας) υπό την αιγίδα του Βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριο (BCCI) και του Βουλγαρικού Οργανισμού Προώθησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (BSMEPA). Σε θεματικό panel του Συνεδρίου με θέμα: “Foreign direct investmentbenefit for business and stimulus for the economy[1], στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι ομόλογοι Εμπορικοί Σύμβουλοι των Πρεσβειών της Ρουμανίας και της Τουρκίας, Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας πραγματοποίησε εισήγηση με τίτλο: "Greek FDI in Bulgaria: Assessing past achievements and mapping the future challenges and opportunities".

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εναρκτήρια ομιλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Maria Gabriel, την οποία ανέγνωσε ο Οικονομικός Σύμβουλος της εδώ Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Martin Panov. Ο επικεφαλής του εδώ Γραφείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ.), κ. Teodor Radonov, επικεντρώθηκε εν συντομία στα χρηματοδοτικά μέσα που παρέχονται προς υποστήριξη επενδύσεων για λογαριασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην τοποθέτησή του ο Β/Υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, κ. Nikola Stoyanov, επεσήμανε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και των καινοτομιών στη Βουλγαρία διαρκώς αυξάνονται και ότι προς τούτο, ο ρόλος του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου έχει αποδειχθεί κομβικός έως σήμερα. Πρόσθεσε ότι ολόκληρο το οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας της Βουλγαρίας έχει γνωρίσει πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία έτη και γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί ξένοι επενδυτές επιλέγουν να επενδύσουν σε αυτό. Επίσης, τόνισε ότι και ο ίδιος είναι ένθερμος υποστηρικτής των μηχανισμών της αγοράς, οι οποίοι δίνουν την δυνατότητα σε καινοτόμες εταιρείες startups αλλά και σε scale-ups να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερα κέρδη και να (επαν)επενδύσουν τα χρήματά τους σε καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη. Το μοντέλο αυτό έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα βιώσιμο για μια αγορά όπως η Βουλγαρία, η οποία είναι σχετικά μικρή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, και έχει επιτρέψει σε εταιρείες που το αξιοποιούν και κερδίζουν από αυτό να διεθνοποιήσουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους. Ο Β/Υπουργός έκλεισε την παρουσίασή του με την πληροφορία ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον διαρκώς αναπτυσσόμενο βουλγαρικό κλάδο των Βουλγαρικών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ - ICT) σε μεγάλη επιχειρηματική εκδήλωση που διεξήχθη στην Γερμανία [για τον κλάδο ΤΠΕ της Βουλγαρίας βλέπε αναλυτικά και κλαδική μελέτη που εκπόνησε το Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας στον ακόλουθο σύνδεσμο στο portal AGORA: https://agora.mfa.gr/ta-grafeia-oikonomikon-emporikon-upotheseon/infofile/79276].

Η εισήγηση του Γραφείου ΟΕΥ Σόφιας στο πλαίσιο του θεματικού panel στο οποίο Γραφείο μας προσεκλήθη όπως συμμετάσχει, επικεντρώθηκε στην μέχρι σήμερα σημαντική επενδυτική παρουσία και τις επενδυτικές ροές της Ελλάδος στην Βουλγαρία, οι οποίες την κατατάσσουν παραδοσιακά στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των ξένων επενδυτών στην χώρα. Αναφορά έγινε στα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία (BNB) για τις ελληνικές ΑΞΕ στην Βουλγαρία καθώς και στις πιο πρόσφατες μεγάλες ελληνικές επενδύσεις εν μέσω πανδημικής (κυρίως) αλλά και ουκρανικής / ενεργειακής κρίσης. Επίσης, στο πλαίσιο της εισήγησης έγινε εκτενής αναφορά σε συμπεράσματα πρόσφατης (Νοέμβριος 2021) μελέτης περίπτωσης του δικτύου European Spatial Planning Observation Network – ESPON, την οποία είχε συνδράμει πέρυσι το Γραφείο μας συνεργαζόμενο με το Εργαστήριο Αναπτυξιακής Πολιτικής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η μελέτη αυτή περιπτώσεως (case study), η οποία έχει τίτλο “Investment flows from Greece to Bulgaria and the COVID-19 pandemic: is there a trend halt?”, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερου έργου, χρηματοδοτούμενου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με σκοπό την κατανόηση των αλληλεξαρτήσεων οι οποίες ενυπάρχουν μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ, μέσω της αποτύπωσης των διαπεριφερειακών ροών (σε όρους αγαθών και υπηρεσιών, ανθρώπων, κεφαλαίων και γνώσης) και της διασύνδεσής τους με προσδιοριστικούς παράγοντες και εξωγενείς διαταραχές[2]. Επικεντρώθηκε δε στην ενδελεχή μελέτη και ανάλυση των επενδυτικών ροών από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο της πανδημίας. Τέλος, η εισήγηση μας έκλεισε με αναφορά: α) στις κυριότερες μελλοντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική εξωστρεφής επιχειρηματικότητα στην Βουλγαρία, εν όψει τόσο της προσπάθειας μετα-πανδημικής ανάκαμψης όσο και του επικείμενου δύσκολου ενεργειακά χειμώνα και β) σε προτάσεις του ελληνικού επιχειρείν στην Βουλγαρία προς τους βουλγαρικούς επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς φορείς για την αντιμετώπιση των δυσμενών μέχρι σήμερα οικονομικών συνεπειών των διαδοχικών κρίσεων της προηγούμενης περιόδου.

 

[1]Ολόκληρο το βίντεο του θεματικού panel είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: [https://www.youtube.com/watch?v=bC2_TQqivPw]  

[2] Πρόγραμμα ESPON “Interregional Relations in Europe”, ιστοσελίδα: [https://www.espon.eu/interregional-relations-europe-new-project-espon].

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov