header

Διεξαγωγή 3ου Οικονομικού Φόρουμ Σόφιας (20-21/06 τ.ε.)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 21/06/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:

ΘΕΜΑ:

Διεξαγωγή 3ου Οικονομικού Φόρουμ Σόφιας (20-21/06 τ.ε.) 

           

Εν θέματι Οικονομικό Φόρουμ, οποίο αποτελεί αποτέλεσμα σύμπραξης του ημέτερου «Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών» και του «Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών» της Βουλγαρίας, διοργανώθηκε στη Σόφια στις 20 και 21 τρέχοντος. Ως συνάντηση πολύ υψηλού επιπέδου κατά το πρότυπο του «Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών», το εν θέματι Οικονομικό Φόρουμ «φιλοξένησε» σημαντικούς εκπροσώπους από τη βουλγαρική και διεθνή πολιτική σκηνή, εκπροσώπους μεγάλων εταιρικών ομίλων με παγκόσμια δραστηριότητα και εκπροσώπους της διανόησης, οι οποίοι συζήτησαν και αντήλλαξαν απόψεις για τις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή η Βουλγαρία, η Ευρώπη και ο πλανήτης. Δυναμικό παρών έδωσαν στην εκδήλωση, με ομιλίες, επιφανή μέλη της πολιτικής ηγεσία της Βουλγαρίας: ο Β/ΠτΔ Rumen Radev, ο Αναπληρωτής ΠΘ και Υπουργός Οικονομικών Assen Vassilev, ο Υπουργός Ενέργειας Alexander Nikolov, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Nikolay Sabev, ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Grozdan Karadjov και ο Υπουργός Ψηφιακής Κυβέρνησης Bozhidar Bozhanov. Παρέμβαση πραγματοποίησε, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτνίασης, Olivér Várhelyi.

 Ως είναι ευνόητο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εκδήλωσης βρέθηκε η εν εξελίξει πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και ο ρόλος της Βουλγαρίας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην περιφέρεια ΝΑ Ευρώπης. Τέθηκαν κρίσιμα για την περιοχή μας ζητήματα που αφορούν στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας, ενώ πολιτικοί ηγέτες και οικονομολόγοι από τις χώρες της περιφέρειας ΝΑ Ευρώπης προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις και να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα που δημιουργεί η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα που αφορούν στις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιφέρειας, σε θέματα ανάπτυξης στρατηγικών υποδομών και στις νέες προοπτικές για τη διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε η ανάλυση ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον, όπως το πως θα ξεπεραστεί η αστάθεια στις ενεργειακές αγορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα, το πώς θα είναι ο μεταπολεμικός κόσμος και πώς θα διαμορφωθεί αναλόγως η νέα παγκόσμια τάξη. 

Το εν λόγω Φόρουμ επιδιώκει κατά δήλωσή του “να παράσχει ευκαιρίες για εντοπισμό και αξιολόγηση των βασικών αναπτυξιακών προκλήσεων στην περιοχή ΝΑ Ευρώπης, για «διάχυση» εμπειριών από πολιτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες του πλανήτη, για υποστήριξη της υιοθέτησης πρακτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και καινοτομίας στον ιδιωτικό τομέα και για τον προσδιορισμό ενός οδικού χάρτη πολιτικών οι οποίες θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη πιο ανταγωνιστικών και χωρίς αποκλεισμούς οικονομιών στη Βουλγαρία και στην περιφέρεια ΝΑ Ευρώπης.

Από την ατζέντα της εκδήλωσης, η οποία είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: [https://sofia-forum.com/agenda/], είναι εμφανές ότι η τελευταία συγκέντρωσε το αυξημένο ενδιαφέρον ομιλητών και συμμετεχόντων από τη χώρα μας, με προεξάρχουσα τη συμμετοχή του Υφυπουργού Άμυνας, κου Νίκου Χαρδαλιά. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν κεντρικός ομιλητής στη θεματική ενότητα “The world – Post war in Ukraine: Mapping the Νew global & Regional Security Order”, στην οποία συμμετείχε επίσης, ως ομιλητής, ο Υφυπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας κ. Γιορντάν Μποζίλοφ (Yordan Bozhilov).

 Στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Κονδύλια και Υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας κ. Άσσεν Βασίλεφ (Assen Vassilev), ο οποίος πραγματοποίησε και την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης.

Από τις παρεμβάσεις των ομιλητών, συγκρατούνται κυρίως τα ακόλουθα:

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στην ομιλία του, ανέφερε τα ακόλουθα:

«η προσέγγισή μας για το μεταπολεμικό μέλλον της Ευρώπη βασίζεται σε  μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας, βασισμένη στις αρχές της στρατηγικής αυτονομίας, της κοινής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, των συμμαχιών με ομοφρονούντες διεθνείς δρώντες, της ενεργητικής αποτροπής στρατηγικών αντιπάλων και επιτιθέμενων, και της ενεργειακής μετάβασης. Η Ελλάδα, ως το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης στην Ανατολή, θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας για «περισσότερη Ευρώπη», όχι μόνο επειδή αυτό επιτάσσουν η γεωγραφία, η Ιστορία και τα συμφέροντά της, αλλά και λόγω μακραίωνων αξιών».

Με το πέρας των συνεδριών του Φόρουμ, ο κ. Χαρδαλιάς παρακάθισε στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ (Rumen Radev) προς τιμήν των συμμετεχόντων.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας στην ομιλία του αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στις άριστες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Βουλγαρίας με την χώρα μας, στην ολοκλήρωση του διασυνδετηρίου αγωγού φ/α IGB,τα σχέδια για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το υγροποιημένο φ/α, την συνεργασία Ελλάδος-Βουλγαρίας για αποθηκευτικούς χώρους φ/α στη περιοχή του Chiren,για την πιθανή συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας κ.ο.κ.

Η ομιλία του Προέδρου Radev κατά γενική ομολογία αποκρυστάλλωσε σε μεγάλο βαθμό την, σε όλα τα επίπεδα, εξαιρετική διμερή σχέση Ελλάδος-Βουλγαρίας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov