header

Πορεία πληθωρισμού στη Γαλλία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 10/01/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Η σημαντική μείωση των τιμών ενεργείας τις τελευταίες εβδομάδες, είχε ως συνέπεια τη μείωση του πληθωρισμού στη Γαλλία.Σύμφωνα με προσωρινά στατιστικά στοιχεία του γαλλικού Ινστιτούτου INSEE (Institut national de la statistique et des études économiques), ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2022 άγγιξε το 6,2%, έναντι αντιστοίχως 5,9% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση.

Ως επακόλουθο των ήπιων θερμοκρασιών, ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Γαλλία επωφελήθηκαν από τις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος οι οποίες έχουν επιστρέψει περίπου στα προ ενός χρόνου επίπεδα- χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε ένα μήνα, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,1%.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η Γαλλία έχει απωλέσει την πρωτοκαθεδρία στην ευρωζώνη ως η χώρα με το χαμηλότερο πληθωρισμό, αφού οι τιμές αυξήθηκαν 6,7% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο 2022, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) της Eurostat, σε σύγκριση για παράδειγμα με 5,8% αντίστοιχα στην Ισπανία.

Συναφώς, ένεκα του επικείμενου τέλους της επιδότησης στην αντλία και της νέας διαβάθμισης της ασπίδας τιμολογίων (με άνοδο 15% στις τιμές του φυσικού αερίου και ηλεκτρική ενέργεια), είναι πιθανή η άνοδος των τιμών τους πρώτους μήνες του 2023, χωρίς βέβαια να είναι δεδομένο το ποσοστό, καθώς αυτό επηρεάζεται από διάφορες παραμέτρους όπως οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις και οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές ενέργειας.

Μια ακόμη παράμετρος που θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές εξελίξεις είναι η επιστροφή του Covid στην Κίνα με όποιες σχετικές συνέπειες μπορεί να προκύψουν, όπως παραδείγματος χάριν η δημιουργία προβλημάτων στις προμήθειες και η ισχυρή πληθωριστική ζήτηση για ενέργεια. Τέλος, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η εφαρμογή των μέτρων στήριξης τα οποία ενδεχομένως υιοθετηθούν από την εκτελεστική εξουσία τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών κα Agnès Benassy-Quéré, η άνοδος των τιμών θα αλλάξει χαρακτήρα. To 2022, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών πυροδότησε τον αύξηση του πληθωρισμού, ωστόσο, το 2023, κύρια αιτία αύξησης του πληθωρισμού θα είναι η άνοδος των μισθών που θα μπορούσε να ξεπεράσει το 6% ετησίως.

Ωστόσο, τα νοικοκυριά διέπονται από απαισιοδοξία, ένεκα της δυσχερούς οικονομικής τους κατάστασης και έχουν την πεποίθηση ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ενισχύονται τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, ο δείκτης εμπιστοσύνης των νοικοκυριών του INSEE συνεχίζει να παραμένει σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, δημιουργώντας τοιουτοτρόπως ένα κλίμα που δεν ενθαρρύνει τις δαπάνες και που θα μπορούσε έτσι σταδιακά να συμβάλει στην αποδυνάμωση της κατανάλωσης, δηλαδή της παραδοσιακής μηχανής ανάπτυξης στη Γαλλία.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov