Facebook

Linkedin

header

Εκδήλωση φορέα AmCham Bulgaria με τίτλο «Bulgaria in the Eurozone: Next Steps for the Business» - Σόφια, 05/04 τ.ε.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 09/04/2023
Συναπτόμενο αρχείο: Φωτογραφίες AmCham Eurozone Event bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:
 

Εκδήλωση φορέα AmCham Bulgaria με τίτλο «Bulgaria in the Eurozone: Next Steps for the Business» - Σόφια, 05/04 τ.ε.

           

Πραγματοποιήθηκε στη Σόφια στις 05/04 τ.ε. ειδική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο φορέας “American Chamber of Commerce in Bulgaria” (AmCham) με τίτλο “Bulgaria in the Eurozone: Next Steps for the Business”. Η εκδήλωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είχε ως στόχο να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση σχετικά με τις ευκαιρίες για σταθερότητα και ανάπτυξη για τη Βουλγαρία στην πορεία της προς την πλήρη ένταξη στον «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ. Η ένταξη στην ευρωζώνη, αποτελεί ένα από τα δύο μεγάλα «κατώφλια», μαζί με την είσοδο στον χώρο Σένγκεν, που θα «ολοκληρώσουν» την θέση της χώρας στην ΕΕ. Οι παρουσιάσεις των κεντρικών ομιλητών στην εκδήλωση εστιάσθηκαν στα επόμενα βήματα του «μετασχηματισμού» της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της χώρας, στο πώς αυτά θα επηρεάσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων εταιρείες καθώς και σε πρακτικές πτυχές οργάνωσης της λειτουργίας της αγοράς εντός περιβάλλοντος ευρωζώνης. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και οι Εκτελεστικοί Διευθυντές των αντίστοιχων φορέων AmCham από την Ελλάδα και την Κροατία, για να παρουσιάσουν ενώπιον του βουλγαρικού κοινού τις εμπειρίες των χωρών τους εκ της ένταξής τους στη ζώνη του ευρώ.

Ειδικότερα, συμμετείχαν ως ομιλητές οι Metodi Metodiev, Υπηρεσιακός Β/Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Dimitar Radev, Διοικητής της Β/Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας, καθώς και οι Εκτελεστικοί Διευθυντές δύο των “AmChams” της Ελλάδας και της Κροατίας– Ηλίας Σπιρτούνιας και Andrea Doko Jelušić.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του “AmCham Bulgaria”, Ivan Mihaylov, ο οποίος ανέφερε ότι το επιχειρείν στη Βουλγαρία αναμένει από κάθε κυβέρνηση και από το πολιτικό προσωπικό της χώρας να προχωρήσει με οργανωμένο τρόπο το επόμενο διάστημα στην «εμβάθυνση» της ενσωμάτωσης της Βουλγαρίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πολιτικές. Η εμβάθυνση αυτή περιλαμβάνει την υιοθέτηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και την ένταξη στον χώρο Σένγκεν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο δύναται να ενσωματωθεί πλήρως η χώρα στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής διακυβέρνησής της. Η Βουλγαρία δύναται να καταστεί «πλήρες μέλος» της ΕΕ μόνο εάν μπορεί να είναι μέρος των διαδικασιών και της ατζέντας της.

Ο Αναπλητωτής Υπουργός Οικονομικών Metodi Metodiev, υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα ωφελήσει πολλαπλά τις επιχειρήσεις, με την τόνωση των επενδύσεων και την εμβάθυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης στην ενιαία αγορά της ΕΕ και στις αγορές κεφαλαίου. Επιπλέον, θα οδηγήσει σε «θεσμική σύγκλιση» με τις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες-μέλη της ΕΕ, ιδίως σε ό,τι αφορά την ποιότητα της λειτουργίας των θεσμών στη Βουλγαρία. Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, ο στόχος της υιοθέτησης του ευρώ αποτελεί καταλύτη για μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Το Υπουργικό Συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης συνεχίζει με δυναμικό ρυθμό τις εργασίες για την προετοιμασία της χώρας ώστε να ενταχθεί στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο εντολής του Υπουργικού Συμβουλίου, προετοιμάζονται τα απαραίτητα νομοσχέδια τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο.

Ο Διοικητής της Β/Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας Dimitar Radev, τόνισε ότι η Βουλγαρία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στην πορεία ένταξής της στην ζώνη του ευρώ. Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι αυτής της πορείας έχει ήδη διανυθεί με την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση και την ένταξη του βουλγαρικού νομίσματος “BGN / Lev” στον Μηχανισμό ERM ΙΙ. Η πλήρης ολοκλήρωσης της ενταξιακής διαδικασίας εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, όπως είναι η φυσιολογική λειτουργία του Κοινοβουλίου και η εκλογή τακτικής κυβέρνησης με ξεκάθαρες προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων και η ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη.

 Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του AmCham Ελλάδος Ηλίας Σπιρτούνιας, από πλευράς του επεσήμανε ότι ο φορέας τον οποίο εκπροσωπεί στηρίζει με υπερηφάνεια τις προσπάθειες του AmCham Bulgaria να ενημερώσει την επιχειρηματική κοινότητα και το ευρύ κοινό σχετικά με τις θετικές προοπτικές που επιφυλάσσει για τη Βουλγαρία η ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Η υιοθέτηση του ευρώ, σε συνδυασμό με την ένταξη στον χώρο Σένγκεν, θα ανοίξει το δρόμο για μια βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων της χώρας, προς όφελος των πολιτών της. Με την είσοδό της στην ευρωζώνη, η Βουλγαρία θα απολαύσει τα οφέλη του χαμηλότερου και σταθερού πληθωρισμού, των υψηλότερων επιπέδων ΑΞΕ, της καλύτερης αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητάς της και ευκολότερης πρόσβασης στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, του χαμηλότερου κόστους δανεισμού και της αύξησης των τουριστικών ροών.

Τέλος, η Εκτελεστική Διευθύντρια του AmCham Κροατίας Andrea Doko Jelušić μίλησε για την εμπειρία της χώρας της, η οποία υπήρξε το τελευταίο χρονικά κράτος-μέλος της ΕΕ το οποίο εντάχθηκε στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου τ.ε. Η κα Jelušić ανέφερε ότι η εμπειρία της Κροατίας αποτελεί ένα σημαντικό μάθημα για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που φιλοδοξούν να υιοθετήσουν το ευρώ ως νόμισμά τους, καθώς επιβεβαιώνει ότι το «οικονομικό κόστος» που προκύπτει από την επίδραση της μετάβασης στο ευρώ στον πληθωρισμό είναι ήπιο και εφάπαξ. Αναφορικά με την αντίληψη εκ μέρους της επιχειρηματικής κοινότητας της Κροατίας του γεγονότος της ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα την οποία διεξήγαγε το AmCham Κροατίας για το επιχειρηματικό κλίμα κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2022 και Ιανουάριο 2023, το 73% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η εισαγωγή του ευρώ στην Κροατία θα έχει θετική επίδραση στις δραστηριότητές τους ενώ μόνο το 4% πιστεύει ότι θα έχει αρνητική επίδραση.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov