header

Σύγκληση πρώτης συνάντησης Υψηλών Αξιωματούχων της συντονιστικής επιτροπής του υποθαλάσσιου διασυνδετήριου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας της Μαύρης Θάλασσας (Τιφλίδα, 06.04.2023)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΕΩΡΓΙΑ
Ημερομηνία: 12/04/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιφλίδας
Κείμενο:

Πραγματοποιήθηκε, στις 06 Απριλίου, στην Τιφλίδα, η πρώτη συνάντηση Υψηλών Αξιωματούχων της συντονιστικής επιτροπής (Steering Committee) του υποθαλάσσιου διασυνδετήριου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας της Μαύρης Θάλασσας (Αζερμπαϊτζάν - Γεωργία - Ρουμανία - Ουγγαρία). Προεδρεύων της συνάντησης ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Γεωργίας και Υπουργός Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, κ. Levan Davitashvili, ενώ συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών της Γεωργίας, κ. Lasha Khutsishvili, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, κ. Aleksandre Khvtisiashvili, ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, κ. Péter Szijjártó, ο Υφυπουργός του Υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας, κ. George Nikulescu και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, κ. Javid Abdullayev. Στη συνάντηση, παρευρέθηκαν, επίσης, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία, κ. Paweł Herczyński, ο Περιφερειακός Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας στον Νότιο Καύκασο, κ. Sebastian Molyneux και ο Γενικός Διευθυντής του γεωργιανού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Georgian State Electric System), κ. Giorgi Gigineishvili.

Η εν θέματι Επιτροπή συνεκλήθη επί τη βάσει της Συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των εμπλεκομένων στο έργο χωρών, στο Βουκουρέστι, στις 17.12.2022, προκειμένου να παρακολουθεί και να αξιολογεί τα διάφορα στάδια υλοποίησης του έργου. Από τις δηλώσεις των Υψηλών Αξιωματούχων, μετά το πέρας της συνάντησης, σταχυολογούνται τα ακόλουθα:

  • Ο Υπουργός Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Γεωργίας, κ. Davitashvili σημείωσε ότι, εντός του 2023, απαιτείται η διεξαγωγή πρόσθετων μελετών, προκειμένου να διαμορφωθεί πλήρης εικόνα για τον τρόπο υλοποίησης του έργου, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική για ένα επιτυχές τελικό αποτέλεσμα την ύπαρξη συντονισμού σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των χωρών.
  • Ο Υφυπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, κ. Niculescu, τόνισε ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί ευκαιρία για την καλύτερη σύνδεση της Ευρώπης με τις χώρες της Κασπίας Θάλασσας υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τις τεχνικές δυσκολίες και προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το εν λόγω έργο, καθώς θα αποτελεί το μακρύτερο υποβρύχιο καλώδιο παγκοσμίως.
  • Ο Υπουργός Εμπορίου και Εξωτερικών της Ουγγαρίας, κ. Szijjártó, σημείωσε το ενδιαφέρον της χώρας του για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ασφάλειας του εφοδιασμού από φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας και δήλωσε την ετοιμότητα της Ουγγαρίας για συμμετοχή στη μελέτη σκοπιμότητας.
  • Ο Περιφερειακός Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον Νότιο Καύκασο, κ. Molyneux, τόνισε τη σημασία του έργου και σημείωσε ότι είναι θετικό στοιχείο για την Τράπεζα να συμμετέχει στην υλοποίηση τέτοιου στρατηγικού έργου.
  • Ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία, κ. Herczynski επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ στην υλοποίηση του έργου και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε λίγα χρόνια ο Νότιος Καύκασος θα καταστεί μια πολύ σημαντική πηγή ενέργειας για την ΕΕ. Ως γνωστόν, άλλωστε, η ΕΕ χρηματοδοτεί την κατασκευή του εν λόγω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Η επόμενη συνάντηση Υψηλών Αξιωματούχων της συντονιστικής επιτροπής (Steering Committee) του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας της Μαύρης Θάλασσας θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι.

Σημειώνεται, επίσης, ότι τις 5 Απριλίου, εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Προστασίας του Περιβάλλοντος και Γεωργίας, του διαχειριστή JSC Georgia State Electrosystem, της κρατικής υπηρεσίας LLP Agency of Protected Areas, καθώς και των τοπικών αρχών επισκέφθηκαν την περιοχή της Anaklia (δυτική Γεωργία, πλησίον της Μαύρης Θάλασσας), προκειμένου να επιθεωρήσουν τις τοποθεσίες όπου θα κατασκευαστούν οι σχετικές με το υποθαλάσσιο διασυνδετήριο καλώδιο υποδομές, καθώς και τον υποσταθμό Jvari 500, όπου το υποθαλάσσιο καλώδιο σχεδιάζεται να συνδεθεί με το γεωργιανό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκρατείται ότι στο παρόν στάδιο, ο διαχειριστής JSC Georgia State Electrosystem εκπονεί από κοινού με την ιταλική εταιρεία συμβούλων CESI μελέτη σκοπιμότητας, προκειμένου να επιλεγεί η διαδρομή του υποθαλάσσιου καλωδίου της Μαύρης Θάλασσας. Η μελέτη σκοπιμότητας εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023, ενώ θα ακολουθήσουν μελέτες εκτίμησης περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων, καθώς και γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες του βυθού της Μαύρης Θάλασσας.

Το εν λόγω έργο είναι, ως γνωστόν, απόλυτη στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, καθώς πέραν από τους προφανείς λόγους, αποτελεί, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της χώρας, γεωργιανή πρωτοβουλία.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov