Facebook

Linkedin

header

Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «FRESKON» - Θεσσαλονίκη, 23-25 Απριλίου τ.ε.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 26/04/2023
Συναπτόμενο αρχείο: Φωτογραφίες από Διεθνή Έκθεση FRESKON 2023 bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:

Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «FRESKON» - Θεσσαλονίκη, 23-25 Απριλίου τ.ε.

 

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από 23 έως 25 Απριλίου 2023 η μεγάλη Διεθνής Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «FRESKON» [https://freskon.helexpo.gr/el], την οποία διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo και στην οποία Γραφείο μας είχε προσκληθεί όπως συμμετάσχει και όπως συνοδεύσει εμπορικούς επισκέπτες και συμμετέχοντες από τη Βουλγαρία.

Η «FRESKON» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες Διεθνείς Εκθέσεις φρούτων και λαχανικών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ευρώπης, φιλοξενώντας σε ετήσια βάση τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου των οπωροκηπευτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ως εκθέτες και ως επισκέπτες), οι οποίες έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν σε ένα ιδανικό περιβάλλον, με επισκέπτες και δυνητικούς αγοραστές από ολόκληρο τον κόσμο, τις τελευταίες καινοτομίες τους, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Η Έκθεση αυτή, έχει καθιερωθεί τα τελευταία έτη ως η σημαντικότερη συνάντηση μεταξύ παραγωγών και ομίλων του διεθνούς λιανεμπορίου, αλλά και εγχώριων και ξένων διακινητών οπωροκηπευτικών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η «FRESKON» έχει ως ειδικότερο στόχο την ανάδειξη των εξαιρετικών φρέσκων οπωροκηπευτικών προϊόντων της χώρας μας, την ανάπτυξη του εμπορίου και των εξαγωγών τους και τη διεύρυνση διεθνών συνεργασιών του κλάδου, μέσα από μια ποιοτική εκθεσιακή διοργάνωση με στοχευμένο πρόγραμμα «Β2Β συναντήσεων», διεθνή συνέδρια, παράλληλων εκδηλώσεων και παρουσιάσεων καινοτόμων προϊόντων. Συμμετείχε και φέτος μεγάλος αριθμός Συνεταιρισμών, παραγωγών, χονδρεμπόρων φρούτων και λαχανικών, εισαγωγέων / εξαγωγέων, εμπόρων λιανικής – ελληνικών και αλλοδαπών αλυσίδων Super-Markets, εταιρειών logistics, εταιρειών συμβούλων και εταιρειών πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων[1].

Στη φετινή διοργάνωση ειδικότερα, ξεχώρισαν το Διεθνές Συνέδριο που ήταν αφιερωμένο στα εσπεριδοειδή, το πρόγραμμα “Hosted Buyers” από 40 χώρες και η στοχευμένη ενότητα για τη δικτύωση των παραγωγών με τα σούπερ μάρκετ (πλατφόρμα επιχειρηματικών συναντήσεων “FreshCon Market”). Στο Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 23/04 τ.ε., παρουσιάσθηκαν οι σημαντικότερες εξελίξεις του κλάδου των εσπεριδοειδών και τοποθετήθηκαν εξειδικευμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό γύρω από επίκαιρα ζητήματα, όπως οι διάφορες ποικιλίες οπωροκηπευτικών, οι ασθένειες, οι καλλιεργητικές πρακτικές, η διατηρησιμότητα των καλλιεργειών, οι τύποι συσκευασίας και η καταναλωτική συμπεριφορά. Στόχος του Συνεδρίου, πέραν της ενημέρωσης, υπήρξε η διαμόρφωση ενός πλαισίου ευρύτερης συνεργασίας του ευρωπαϊκού κλάδου των εσπεριδοειδών. Η πρωτοβουλία “FreshCon Market”, την οποία συν-διοργάνωσαν η ΔΕΘ-HELEXPO για έβδομο συνεχόμενο έτος σε συνεργασία με το περιοδικό «Φρουτονέα», αποτέλεσε από τις 24 έως τις 25 Απριλίου τ.ε. την πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ εγχώριων και αλλοδαπών αλυσίδων Super-Markets, με στόχο τη σύνδεση της παραγωγής φρούτων και λαχανικών με το λιανεμπόριο. Οι λιανεμπορικές αλυσίδες που είχαν δηλώσει συμμετοχή προέρχονταν από διάφορες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Βουλγαρία), οι οποίες ήρθαν σε επαφή με τους επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου από όλη την Ελλάδα, σε ένα ιδανικό πλαίσιο δικτύωσης με σκοπό τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών.

Εκτός από τις επιχειρηματικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Έκθεσης «FRESKON 2023», με την συμμετοχή της βουλγαρικής επιχειρηματικής αποστολής που συνοδεύσαμε στην Θεσσαλονίκη, ειχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε πλειάδα κατ’ ιδίαν συναντήσεων με θεσμικούς φορείς της πόλης της Θεσσαλονίκης, όπως: 1. Δήμος Θεσσαλονίκης, 2. ΔΕΘ-HELEXPO: κ. Αναστάσιο Τζήκα, Πρόεδρο – κ. Κυριάκο Ποζρικίδη, Διευθύνοντα Σύμβουλο – κ. Αλέξανδρο Τσαξιρλή, Γενικό Διευθυντή – κ. Παναγιώτη Χατζηϊωάννου, Διευθυντή Εκθέσεων – κα  Βίκυ Δαλκράνη, Διευθύντρια Συνεδρίων, Εκδηλώσεων και Παραχώρησης Χώρων,κ.ο.κ.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης, σύντομες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, με Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κ. Σταύρο Καλαφάτη κ.ο.κ., με κύριο άξονα αναφοράς την ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Βορείου Ελλάδος και Βουλγαρίας.

 

           

[1] Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρουσίασε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ της χώρας μας ο ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Αναστάσιος Τζήκας, η φετινή «FRESKON», προσέλκυσε αριθμό 217 εκθετών από 12 χώρες και 190 ξένων εμπορικών επισκεπτών από 34 χώρες.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov