Facebook

Linkedin

twitter - x

header

Συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στην 68η Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ- UNWTO)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 05/06/2023
Συναπτόμενο αρχείο: Φωτογραφίες Bilateral Meeting Tourism bg.doc
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:

ΘΕΜΑ:

Συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στην 68η Σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ- UNWTO)

           

Από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου τ.ε. πραγματοποιήθηκε στη Σόφια (Βουλγαρία) η 68η  Σύνοδος της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ- UNWTO). Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ήταν η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, η οποία και προέδρευσε των εργασιών της Συνόδου. Στην Σύνοδο έδωσαν το παρών 39 χώρες.

Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, επικεντρώθηκε στην παρουσίαση-ομιλία της, στην αναγκαιότητα για μια Ευρωπαϊκή Ατζέντα  τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να επιστρέψουμε προστιθέμενη αξία στα μέλη της Περιφέρειας της Ευρώπης, να υλοποιήσουμε έργα που θα τα ωφελήσουν άμεσα (όπως, για παράδειγμα, με την ανάπτυξη ικανοτήτων, τον τουρισμό ειδικού ενδιαφέροντος, την ενδυνάμωση ταλέντων, τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμών (DMOs κλπ.), ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουμε λιγότερο προνομιούχες περιοχές της Ευρώπης και προσελκύουμε νέα μέλη. Η δομή της Ατζέντας, κατά το πρότυπο της Ατζέντας για την Αφρική τελικά, θα προκύψει ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών.

 Προέχουσα θέση στις εργασίες της Συνόδου είχανε οι εκλογές για τα καταστατικά και τα επικουρικά όργανα της Περιφερειακής Επιτροπής. Η Ελλάδα είχε θέσει υποψηφιότητα για μία από τις δυο θέσεις Αντιπροεδρίας της Περιφερειακής Επιτροπής και πέτυχε πλήρως τον στόχο της εκλεγόμενη πρώτη με 27 ψήφους, έναντι 24 ψήφων της δεύτερης Ουγγαρίας.

Επίσης, με πρωτοβουλίες της Ελλάδας έγινε ομόφωνα αποδεκτή η «Ατζέντα για την Ευρώπη» (Agenda for Europe) που είχε προταθεί ως δέσμη κατευθυντήριων αρχών από την Ελληνική Προεδρία κατά την 66η Σύνοδο και εκκρεμούσε έκτοτε.

Επιπρόσθετα, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου είχε μια λίαν εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού της Βουλγαρίας, κ. Ilin Dimitrov, συνάντηση την οποία διευθέτησε το Γραφείο μας, με τον οποίο διερευνήθηκαν οι τρόποι της περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες στον τομέα του τουρισμού. Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο της Ε.Ε., καθώς επίσης και άλλων διεθνών οργανισμών. Οι πολιτιστικοί δεσμοί της Ελλάδας με τη Βουλγαρία είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Αναστασοπούλου και Dimitrov εντόπισαν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών και επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών τουριστικών σχέσεων και την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας. Συγκεκριμένα, δόθηκε έμφαση σε θεματικούς τομείς όπως ο θαλάσσιος τουρισμός και η κρουαζιέρα, καθώς και ο κινηματογραφικός και ο ιατρικός τουρισμός. Επιπλέον, αμφότεροι επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στους τομείς του χειμερινού τουρισμού, του τουρισμού υγείας, καθώς και του τουρισμού ευεξίας. Επιπροσθέτως, συζητήθηκε η υπογραφή κοινού σχεδίου δράσης που θα επισφραγίζει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Από τα βασικά σημεία των συνομιλιών και τοποθετήσεων της κας Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κατά την παραμονή της στη Σόφια στο Συνέδριο αλλά και σε Βούλγαρους δημοσιογράφους, συγκρατούμε τα κάτωθι: «Μετά τη δυναμική πορεία του 2022, όλα φαίνεται να συγκλίνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει τα εχέγγυα να επιτύχει ακόμα υψηλότερες αποδόσεις το 2023. Ενδεικτικά, ήδη στις διεθνείς εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα μηνύματα για το ελληνικό τουριστικό οικοσύστημα ήταν ικανοποιητικά, με αεροπορικές εταιρείες και tour operators να εκφράζουν ενδιαφέρον, και κάποιες μάλιστα εξ αυτών να προχωρούν στην ενίσχυση πτητικών προγραμμάτων και πακέτων διακοπών για τη χώρα μας. Κύριος στόχος της Ελληνικής Πολιτείας για την περίοδο 2023-2024 είναι η ενίσχυση της τουριστικής ανάκαμψης της χώρας που σημειώθηκε το 2022, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προκλήσεις από τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, την κρίση στην Ουκρανία αλλά και από την αυξανόμενη ανάγκη για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών. Συγκεκριμένα η εθνική τουριστική πολιτική βασίζεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της αυθεντικότητας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος και παράλληλα στην ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο ελληνικός τουρισμός, ενώ καλείται να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα, διαθέτει, πέραν μιας Πολιτείας που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος, και διάφορα επιπλέον εφόδια, όπως:

– Το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως,

– έχει μεγάλη διασπορά στις αγορές του,

– κινείται μέσα στο ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της πατρίδας μας, η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα».

Γραφείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση και πραγματοποίησε σειρά επαφών με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών Υπουργείων Τουρισμού καθώς και κρατικούς τουριστικούς Φορείς αλλά και με πολλά στελέχη του εδώ β/Υπουργείου Τουρισμού, με το οποίο έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια στενή και ουσιαστική συνεργασία. Ειδικότερα αναφέρουμε ότι μας μεταφέρθηκε ισχυρό ενδιαφέρον για διακρατική συνεργασία σε όλο το φάσμα των τουριστικών υπηρεσιών και ειδικότερα ισχυρό ενδιαφέρον για από κοινού επενδύσεις και συνεργασίες στους τομείς της αγοράς και εκμετάλλευσης τουριστικών ακινήτων στην Ελλάδα αλλά και της κοινής προσέλκυσης τουριστών από στοχευμένες αγορές τρίτων χωρών όπως Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, με κοινά πακέτα των δύο χωρών. Υπάρχει σήμερα ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία για δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ή για ανάπτυξη συνεργασιών με ελληνικούς ομίλους

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov