Facebook

Linkedin

header

BpiFrance: Απολογισμός της πρώτης δεκαετίας λειτουργίας της
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 04/09/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Η Bpifrance, μία από τις σημαντικότερες πηγές χρηματοδότησης της γαλλικής οικονομίας, έκλεισε δέκα χρόνια από τη δημιουργία της με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Η BPI ιδρύθηκε με νόμο της 31ης Δεκεμβρίου 2012 και δημιουργήθηκε επίσημα στις 12 Ιουλίου 2013 σε μια έκτακτη γενική συνέλευση που ενέκρινε τη συγχώνευση μεταξύ της Oséo, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (CDC) και του Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Στη δεκαετία λειτουργίας της έχει χορηγήσει συνολικά 260 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή χρηματοδότησης και επενδύσεων και 190 δισεκατομμύρια ευρώ για την ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων, σε περισσότερες από 535.000 επιχειρήσεις. Ο όμιλος εκτιμά ότι έχει υποστηρίξει χρηματοδοτικά περίπου το 40% των γαλλικών ΜΜΕ (εξαιρουμένων των πολύ μικρών επιχειρήσεων) και πάνω από το 60% των μεγάλων επιχειρήσεων.

Mε περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 20 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από δέκα χρόνια, η δημόσια τράπεζα επενδύσεων έχει συμβάλλει στην ανάδειξη της γαλλικής τεχνολογίας και στη ίδρυση πολλών μονόκερων (επιχειρήσεων δηλαδή που ο κύκλος εργασιών τους αντιστοιχεί σε ποσά άνω του 1 δις. ευρώ), όπως η Doctolib και η Payfit, υποστηρίζοντας την καινοτομία με επιχορηγήσεις και συμμετοχικές επενδύσεις οι οποίες έχουν επταπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους άμεσους επενδυτές κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη, με 7 δισεκατομμύρια ευρώ ενεργητικού υπό άμεση διαχείριση. Μέχρι σήμερα, έχει υποστηρίξει περισσότερες από 4.700 γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες συγκέντρωσαν χρηματοδοτήσεις 13,5 δισ. ευρώ το 2022, έναντι 1 δισ. ευρώ δέκα χρόνια νωρίτερα.

Η Bpifrance έχει επίσης χορηγήσει εξειδικευμένα κεφάλαια στη βιοτεχνολογία, έναν τομέα που απαιτεί μεγάλα ποσά χρηματοδότησης και υπόσχεται μεγάλη απόδοση, και στον τομέα της ανάπτυξης, ιδίως με τη δημιουργία του ταμείου Large Venture.

Ο γενικός διευθυντής της BpiFrance, N. Dufourcq, τονίζει εδώ και καιρό την ανάγκη προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων για χρηματοδότηση των start up στη Γαλλία και από το 2020, ήρθαν, πράγματι, σταδιακά μεγάλοι παίκτες (hedge funds, venture capital funds, private equity funds), συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας σειράς από unicorns.

Η επενδυτική δραστηριότητα των fund of funds αποτέλεσε επίσης καταλύτη για το γαλλικό οικοσύστημα. Η Bpifrance έχει επενδύσει σε 130 ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων κατά την περίοδο 2013 - 2021, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά σε μέγεθος (152 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο κατά την περίοδο αυτή, σε σύγκριση με 52 εκατ. ευρώ για ταμεία που εγγράφηκαν πριν από το 2013).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το μέγεθος των γαλλικών επιχειρηματικών κεφαλαίων έχει υπερδιπλασιαστεί. Ο αριθμός των ταμείων που συγκεντρώνουν κεφάλαια άνω των 20 εκατ. ευρώ αυξήθηκε από 3 το 2013 σε περισσότερα από 100 το 2022. Αυτή η εντεινόμενη δραστηριότητα κατέστησε δυνατή τη στήριξη πλήθους νεοφυών επιχειρήσεων και την αναχρηματοδότησή τους. Το 2019, η δημόσια τράπεζα επικεντρώθηκε στις deeptechs, τις νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ανατρεπτικές τεχνολογίες (κβαντική, ρομποτική, κυβερνοασφάλεια, διάστημα) ενώ συνολικά η Bpifrance έχει εισφέρει 1,1 δισ. ευρώ απευθείας σε νεοφυείς επιχειρήσεις των ως άνω τομέων.

Ωστόσο ορισμένες πρωτοβουλίες της Bpifrance αμφισβητούνται, όπως η δρομολόγηση του ταμείου Lac1, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει το κεφάλαιο των εισηγμένων γαλλικών πολυεθνικών εταιρειών, με τη βοήθεια ιδιωτών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι και η έντονη ανάπτυξη των ιδιωτικών κεφαλαίων με τον κίνδυνο υποκατάστασης των ιδιωτικών φορέων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, ωστόσο, τονίζει ότι η τράπεζα θα συνεχίσει την πορεία της ως μια τράπεζα που θα είναι πιο υπομονετική, με λιγότερη απέχθεια στην ανάληψη κινδύνου, ενώ παράλληλα θα εξακολουθεί να έχει καλές επιδόσεις και να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Η Bpifrance, τέλος, προσπαθεί σήμερα να βγάλει τις νεοφυείς επιχειρήσεις από το χαρτοφυλάκιό της, μέσω ΑΜΚ ή εξαγορών. Το κράτος δεν έχει βρει ακόμη τρόπο να αξιοποιήσει αυτό το χαρτοφυλάκιο, ενώ από την αρχή του έτους, ο αριθμός των συγχωνεύσεων και εξαγορών έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov