header

Πορεία πορτογαλικού κλάδου υποδημάτων
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 03/10/2023
Συναπτόμενο αρχείο: ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ pt.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Κείμενο:

Με αφορμή την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης έκθεσης υποδημάτων στον κόσμο, της MICAM, στο Μιλάνο, στην οποία συμμετείχαν 36 πορτογαλικές εταιρίες, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα για την πορεία του οικείου π/κλάδου:

To cluster υποδημάτων και δερμάτινων ειδών στην Πορτογαλία αποτελείται από περισσότερες από 1.900 εταιρίες, οι οποίες δημιουργούν περί τις σαράντα χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% της παραγωγής τους εξάγεται σε 172 χώρες, το οποίο αντιστοιχεί σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, ετησίως.

Μεταξύ 1985 και 2022 (έτος κατά το οποίο η πορτογαλική βιομηχανία κατασκεύασε 84 εκατομμύρια ζευγάρια υποδήματα), σημειώθηκε αύξηση 50% στην παραγωγή, γεγονός που, σύμφωνα με την Πορτογαλική Ένωση Υποδημάτων, Εξαρτημάτων, Δερμάτινων ειδών και Υποκατάστατων (APICCAPS), αποτελεί δείκτη της «αντίστασης του κλάδου», τη στιγμή που οι σημαντικότεροι ευρωπαίοι ανταγωνιστές μαζί - η Ιταλία (525 εκατομμύρια ζεύγη), η Ισπανία (205 εκατομμύρια), η Γαλλία (198 εκατομμύρια), η Γερμανία (171 εκατομμύρια) και το Ηνωμένο Βασίλειο (136 εκατομμύρια) - σταμάτησαν να παράγουν 884 εκατομμύρια ζευγάρια μέσα σε τέσσερις δεκαετίες. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 70%.

Tο πρώτο εξάμηνο του 2023, οι πορτογαλικές εξαγωγές υποδημάτων μειώθηκαν κατά 7,3% σε ποσότητα, ανερχόμενες σε 36,6 εκατ. ζευγάρια, αλλά αυξήθηκαν κατά 1% σε αξία, λόγω της αύξησης της μέσης τιμής του ζευγαριού, και ανήλθαν σε 964 εκατ. ευρώ.

Η APICCAPS τονίζει ότι αυτή η επίδοση έρχεται μετά από μια εξαιρετική χρονιά, το 2022, κατά το οποίο οι εξαγωγές ανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 2,009 δισ. ευρώ - αυξημένες κατά 22,2% σε σχέση με το 2021- και αυτό παρά την οικονομική επιβράδυνση στους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς. Σύμφωνα με την APICCAPS, καθοριστική για την επίτευξη αυτού του ρεκόρ ήταν η αύξηση της μέσης τιμής των εξαγόμενων πορτογαλικών υποδημάτων κατά 8,9% στα 26,35 ευρώ ανά ζευγάρι (που δεν οφείλεται μόνο στον πληθωρισμό και αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη μέση τιμή εξαγωγής μεταξύ των κυριότερων παραγωγών υποδημάτων στον κόσμο, το 2022). Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εξαγόμενων Made in Portugal υποδημάτων, υπάρχουν επωνυμίες όπως η ´Ambitious´ (το 40% των πωλήσεων της Célita) με μέση λιανική τιμή τα 150 ευρώ το ζευγάρι και σημαντικότερη αγορά την ιταλική με 40 σημεία πώλησης και η επωνυμία ´Centenário´ της π/επιχείρησης με έντονη δραστηριοποίηση στην ολλανδική αγορά και μέση λιανική τιμή τα 350 ευρώ.

Η APICCAPS παραδέχεται ότι, όπως αναμενόταν, το 2023 είναι έτος ιδιαίτερα απαιτητικό για τον τομέα των υποδημάτων, ως αποτέλεσμα, ειδικότερα, της οικονομικής επιβράδυνσης που είναι κοινό χαρακτηριστικό στις περισσότερες από τις κύριες αγορές προορισμού των πορτογαλικών υποδημάτων. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, την κύρια π/αγορά υποδημάτων, σημειώθηκε ελαφρά πτώση της τάξης του 0,6%, και η αξία των π/εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 212 εκατομμύρια ευρώ. Η APICCAPS, επικαλούμενη στοιχεία της Γερμανικής Ένωσης Υποδηματοποιίας, αναφέρει ότι 1 στα 10 καταστήματα υποδημάτων έκλεισε πέρυσι, έτος κατά το οποίο έκλεισαν συνολικά 1.500 καταστήματα.

Συνολικά, όμως, οι πορτογαλικές εξαγωγές υποδημάτων στην Ευρώπη έκλεισαν θετικά το εξάμηνο, με αύξηση 0,6% ανερχόμενες σε 780 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερη αύξηση στη Γαλλία (6%, σε 195 εκατ. ευρώ) και στην Ολλανδία (4%, σε 57 εκατ. ευρώ). Εκτός Ευρώπης, σημειώθηκε αύξηση στην αγορά του Καναδά (5%, σε 13 εκατ. ευρώ), στην Αυστραλία (11%, σε πέντε εκατ. ευρώ) και στην Ιαπωνία (0,3%, σε 5 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με την APICCAPS, σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη συγκυρία, η προσδοκία είναι ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι ένα έτος ενίσχυσης της θέσης των πορτογαλικών υποδημάτων στο εξωτερικό, αν και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην προώθηση και να αναζητηθούν νέα παράθυρα ευκαιριών. Το 2022, ο π/κλάδος των υποδημάτων συμμετείχε σε 28 πρωτοβουλίες προώθησης στο εξωτερικό, αριθμός που ανήλθε σε 37, το 2023. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα «Supply Valorization» συμμετέχουν 70 εταιρείες του κλάδου, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ για διαφοροποίηση των επενδύσεων και εστίαση σε τομείς όπως η επικοινωνία και η διαφήμιση, η ένταξη σε διαδικτυακές πλατφόρμες, το ψηφιακό μάρκετινγκ ή η παραγωγή φωτογραφικού και πολυμεσικού περιεχομένου. Συνεχίζονται επίσης οι επενδύσεις στην καταχώριση εμπορικών σημάτων και μοντέλων, ιστοσελίδων και ηλεκτρονικού εμπορίου.

Βέβαια, το γεγονός ότι το 90% της παγκόσμιας παραγωγής λαμβάνει χώρα στην Ασία είναι κάτι που ανησυχεί την πορτογαλική ένωση, η οποία δηλώνει ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας είναι σαφές και αποσκοπεί στο να καθιερωθεί η Πορτογαλία ως σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων, προωθώντας τη δίκαιη και υπεύθυνη παραγωγή στην Ευρώπη, με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, 139 εταιρείες του κλάδου (που αντιπροσωπεύουν πάνω από 1 δισ. ευρώ εξαγωγών και περί τις 10.000 θέσεις εργασίας) έχουν, ήδη, υπογράψει την Πράσινη Δέσμευση και η διαδικασία ελέγχου από τεχνικούς του Πορτογαλικού Τεχνολογικού Κέντρου Υποδημάτων (CTCP) σε αυτές τις μονάδες προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Θα ακολουθήσει ο καθορισμός σχεδίων δράσης για κάθε εταιρεία, με στόχο τον προσδιορισμό εκείνων των δράσεων που θα αναπτυχθούν σε θέματα όπως ο οικολογικός σχεδιασμός, οι μέθοδοι επιλογής υλικών, η μείωση των απορριμμάτων, η παραγωγή και χρήση πράσινης ενέργειας ή η υλοποίηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων που μειώνουν τη χρήση παρθένων υλικών ή επαναχρησιμοποιούν υλικά από ανανεώσιμες ή ανακυκλωμένες πηγές.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov