Facebook

Linkedin

header

Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε Διεθνές Φόρουμ « Be Renewable»– 03/10 τ.ε.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 12/10/2023
Συναπτόμενο αρχείο: photos bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:

ΘΕΜΑ:

Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε Διεθνές Φόρουμ « Be Renewable»– 03/10 τ.ε.

           

Πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 2 και 3 Οκτωβρίου τ.ε. στο Inter Expo Center στη Σόφια το πρώτο Διεθνές Φόρουμ “Be Renewable”, με κεντρική θεματολογία τις εξελίξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη γενικότερα, και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ειδικότερα, στο οποίο συμμετείχε το Γραφείο μας.

Το εν λόγω φόρουμ διοργάνωσε ο β/φορέας  “Solar Academy” («Ακαδημία Ηλιακής Ενέργειας της Βουλγαρίας»)  σε συνεργασία με την εταιρεία “M3 Communication Group”. Το “Be Renewable” στην πρώτη χρονιά της διοργάνωσής του είχε ως θεματική την «Ενεργειακή Εξέλιξη: Ευρωπαϊκά Μοντέλα και Τοπικές Πρακτικές» ( “Energy Evolution: European Models, Local Impact”). Eιδικότερα, εστίασε σε διαφορετικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παρείχε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να μάθουν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - καινοτόμες τεχνολογίες, επιχειρηματικά μοντέλα και λύσεις χρηματοδότησης, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές  για την ανάπτυξη, υλοποίηση και ρύθμιση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Άξιο αναφοράς είναι ότι οι ομιλητές προέρχονταν από ένα ευρύ φάσμα, καθώς σε αυτό το φόρουμ έδωσαν το παρόν φορείς της Κυβέρνησης, όπως εκπρόσωποι από το Υπουργείο Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας και το Υπουργείο Ενέργειας, από τον ακαδημαϊκό χώρο και από ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Тην Τρίτη 3.10., Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας παρουσίασε τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα και συμμετείχε ως ομιλητής σε δημόσια συζήτηση με θέμα «Ενέργεια και κλιματική διπλωματία», με συντονιστή τον κ. Slavtcho Neykov, Πρόεδρο του φορέα “Energy Management Institute”, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Β/Διπλωματικού Ινστιτούτου και «editor-in-chief» του περιοδικού «Energy and Climate Diplomacy», μαζί με τη Διευθύντρια του Διπλωματικού Ινστιτούτου του Β/ΥΠΕΞ , κα Tanya Mihaylova, την εκπρόσωπο του Κέντρου για τη Μελέτη της Δημοκρατίας (CSD) Dr. Maria Trifonova  και, τον Πρέσβη ε.τ. (Ambassador at large for Energy Issues) και ιδρυτή του Β/φορέα “Net-Zero Foundation”, κ. Peter Poptchev. Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης, έγιναν αναφορές στο πρόγραμμα RePowerEU και την ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και την επίδραση του προγράμματος στις γεωπολιτικές διαδικασίες της περιοχής. Συζητήθηκε επίσης η εμπειρία της Ελλάδας με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

               Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Γραφείου ΟΕΥ Σόφιας, αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος των ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα, καθώς στηριζόμενη στα πλεονεκτήματα των φυσικών πόρων, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα επισημάναμε ότι η σημαντική ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα συνετέλεσε σημαντικά στο γεγονός ότι το 57% της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το πρώτο οκτάμηνο του έτους προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία από ελληνικούς φορείς εκμετάλλευσης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ελληνικό δίκτυο διανομής έχει αυξηθεί από 4 γιγαβάτ το 2019 σε 6,5 γιγαβάτ το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 8,7 γιγαβάτ το 2023. Εκτεταμένη αναφορά έγινε επίσης σε επιτυχημένα παραδείγματα στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, τα οποία είναι η δράση GR-ECO islands, με πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτροδότησης που αναπτύσσεται στη Χάλκη, με τη συμμετοχή του Ομίλου Συγγελίδη/Citroën και πλήθος γαλλικών εταιρειών, καθώς και της ΔΕΗ και της Vodafone, το έργο Green & Sustainable Island στην Αστυπάλαια, που υλοποιείται από τον Όμιλο Volkswagen και μεταξύ άλλων, προβλέπει την αντικατάσταση των μέσων μαζικής μεταφοράς με ηλεκτροκίνητα οχήματα και την παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση των ιδιωτικών οχημάτων με ηλεκτρικά, το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ που εγκαινιάστηκε το 2022 στην Κοζάνη και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το έργο που θα μετατρέψει τη Νάξο σε ένα «έξυπνο και βιώσιμο» νησί, το οποίο υλοποιεί η Amazon και στοχεύει στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του νησιού και στη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κατοίκων και των τουριστών στο νησί. Τέλος, ο υπογράφων υπογράμμισε ότι η άνθιση των ΑΠΕ στη χώρα θα δημιουργήσει νέες, εξειδικευμένες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

            Μετά το πέρας των ομιλιών / παρουσιάσεων, ακολούθησε γύρος ερωτήσεων και απαντήσεων (Q&A). Στο πλαίσιο του φόρουμ πραγματοποιήθηκαν επαφές, καθώς και συζήτηση για τις ενεργειακές προοπτικές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της τριμερούς συνάντησης μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov