Facebook

Linkedin

header

Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε 4ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Χρηματοοικονομική και Επενδυτική Υποστήριξη για ΜμΕ - Sofia International Money Expo» (SIM EXPO 2023)-10.10.τ.ε.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 15/10/2023
Συναπτόμενο αρχείο: photos_1010 bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:
 

Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε 4ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Χρηματοοικονομική και Επενδυτική Υποστήριξη για ΜμΕ - Sofia International Money Expo» (SIM EXPO 2023)-10.10.τ.ε.

           

Πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 10 και 11 Οκτωβρίου τ.ε. στο Inter Expo Center στη Σόφια το 4o Διεθνές Συνέδριο Χρηματοοικονομικής και Επενδυτικής Υποστήριξης για ΜμΕ - Sofia International Money Expo» (SIM EXPO 2023, με κεντρική θεματολογία την επενδυτική δραστηριότητα στη Βουλγαρία, τους απαραίτητους πόρους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και το επιχειρηματικό κλίμα και την πράσινη μετάβαση, στο οποίο συμμετείχε το Γραφείο μας.

Το εν λόγω φόρουμ διοργάνωσε ο Βουλγαρικός Οργανισμός Προώθησης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (BSMEPA), σε συνεργασία με το Βουλγαρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (BCCI) και το Επενδυτικό Συμβούλιο τoυ BCCI.  Η τέταρτη χρονιά του συνεδρίου, είχε ως στόχο την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής και επενδυτικής νοοτροπίας των εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρέχοντας με κατανοητό τρόπο χρήσιμες πληροφορίες για τις ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχείρησής τους μέσω της χρήσης διαφόρων χρηματοοικονομικών και επενδυτικών μέσων. Ένα από τα κύρια συμπεράσματα από την πρώτη μέρα του συνεδρίου είναι ότι η Βουλγαρία αναγνωρίζεται ως ηγέτης στον τομέα της χρηματοδότησης με μετοχικό κίνδυνο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αυτός ο ρόλος θα ενισχυθεί. Στο συνέδριο έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι από φορείς της Κυβέρνησης όπως εκπρόσωποι από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομίας και Βιομηχανίας , το Υπουργείο Καινοτομίας και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας, εκπρόσωποι από ιδρύματα χρηματοδότησης, επενδυτικά και εγγυητικά ταμεία και επενδυτές. Συγκεκριμένα, πάνω από 10 χρηματοδοτικά ιδρύματα και ταμεία παρουσίασαν τα μέσα που προσφέρουν στην αγορά, με σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Βουλγαρικής Τράπεζας Ανάπτυξης και του Βουλγαρικού Χρηματιστηρίου.

Тην Τρίτη 10.10., Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας παρουσίασε την περίπτωση των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία και συμμετείχε ως ομιλητής σε δημόσια συζήτηση με θέμα «Άμεσες ξένες επενδύσεις – οφέλη για τις επιχειρήσεις και τόνωση για την οικονομία», με συντονίστρια την κα. Gabriela Dimitrova, Διευθύντρια του τμήματος «Διεθνής συνεργασία και διεθνείς οργανισμοί» του Βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (BCCI) μαζί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Βουλγαρικού Οργανισμού Προώθησης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (BSMEPA), κο. Boyko Takov, τον Επικεφαλής του Τμήματος Επενδυτικής Ανάλυσης στο Invest Sofia κ. Victor Gusev και εκπροσώπους των εμπορικών τμημάτων της Τουρκικής, Αυστριακής και Ρουμανικής Πρεσβείας στη Βουλγαρία. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για επιτυχημένα επενδυτικά έργα στη Σόφια, παραδείγματα νέων επενδυτικών σχεδίων στην πρωτεύουσα και τη χώρα και παραδείγματα καλών πρακτικών για την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα, συζητήθηκαν τα πιο σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και την περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων στην Σόφια. Έγιναν επίσης αναφορές στο επενδυτικό κλίμα στη Βουλγαρία και αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα είναι από τις σημαντικότερες χώρες στον τομέα των επενδύσεων, όπου ελληνικές επενδύσεις έχουν δημιουργήσει στη χώρα περίπου 60.000 θέσεις εργασίας.  

            Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Γραφείου ΟΕΥ Σόφιας, τονίστηκε ότι η Βουλγαρία αποτελεί στρατηγικό οικονομικό εταίρο της Ελλάδας στα Βαλκάνια στο πεδίο των υποδομών, ειδικότερα σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές  και τα ψηφιακά δίκτυα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην κατανομή των ελληνικών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, παρατηρείται μία ευρεία διασπορά σε διάφορους τομείς, με σημαντικότερους το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τον χρηματοπιστωτικό, τον βιομηχανικό (κυρίως επεξεργασία μετάλλων), τον ενεργειακό τομέα, τον κατασκευαστικό τομέα και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. Επισημάνθηκε επίσης ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη Βουλγαρία εκτιμώνται σε 18.136 σε αριθμό και καταγράφουν ετήσιο κύκλο εργασιών 3,9 δις ευρώ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη γεωγραφική κατανομή τους, η πλειοψηφία εξ αυτών, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, εντοπίζονται γεωγραφικά στη μεγάλη περιφέρεια του Blagoevgrad, στη Νοτιοδυτική Βουλγαρία και κυρίως στις περιοχές πλησίον των ελληνό-βουλγαρικών συνόρων. Ακολουθεί σε αριθμό η περιοχή της πρωτεύουσας, Σόφιας (Sofia-grad) και η πέριξ αυτής ευρύτερη περιοχή (π.χ. Sofia Province, Pernik), στις οποίες είναι συγκεντρωμένες οι κατά τεκμήριο μεγαλύτερες σε μέγεθος και εντάσεως κεφαλαίου, τεχνολογίας και εργασίας ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις. Παρουσιάστηκαν επίσης success stories ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία.

            Μετά το πέρας των ομιλιών / παρουσιάσεων, ακολούθησε γύρος ερωτήσεων και απαντήσεων (Q&A). Στο πλαίσιο του φόρουμ πραγματοποιήθηκαν επαφές με θεσμικούς φορείς και επιχειρηματίες, όπου συζητήθηκαν κυρίως οι προοπτικές της περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα μέσω του ενεργειακού τομέα (ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ΑΠΕ) σε διμερές επίπεδο (Ελλάδα-Βουλγαρία), όσο και σε τριμερές (Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία) μετά την πρόσφατη τριμερή συνάντηση στη Βάρνα σε τομείς συνδεσιμότητας. Εν κατακλείδι, επισημαίνουμε τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ενδιαφερόμενους Βούλγαρους επιχειρηματίες για επενδύσεις στη χώρα μας, κυρίως στον κτηματομεσιτικό τομέα, για αγορές δηλαδή κατοικιών αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov