Facebook

Linkedin

header

Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας-26.10.τ.ε.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 30/10/2023
Συναπτόμενο αρχείο: PHOTOS 2610 (ACCI) bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:

Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας-26.10.τ.ε.

Στις 26 Οκτωβρίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας (BCCI) από την Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, και τον Πρόεδρο του BCCI, κ. Tsvetan Simeonov, στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος».

Την εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας συντόνισε το Μέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, ενώ ο επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ Σόφιας, κ. Δ. Μίχας, Γεν. Σύμβουλος  ΟΕΥ Β’ έκανε μία παρουσίαση της βουλγαρικής οικονομίας. Επίσης, παρέστη το Μέλος Δ.Σ. του ΕΒΕΑ, κ. Ανδρέας Μπεκυράς, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σκοπός του εν λόγω Μνημονίου είναι να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για τη διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και να δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Η βουλγαρική οικονομία έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια σημαντικό δυναμισμό ανάπτυξης, σημειώνοντας εμφανή πρόοδο σε τομείς όπως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η ενέργεια και το περιβάλλον –με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας– καθώς και στα logistics. Οι ισχυρές επιδόσεις της χώρας σε αυτούς τους τομείς υποστηρίζονται από εργατικό δυναμικό υψηλής ποιότητας, καθώς και από ανταγωνιστικό κόστος.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας παρουσιάζει ανάλογο δυναμισμό. Σήμερα, η Βουλγαρία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός και εμπορικός εταίρος της χώρας μας στα Βαλκάνια και ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίως. Τομείς όπως, ενδεικτικά, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές και τα logistics, η ενέργεια, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, παρουσιάζουν ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελείς κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Αναφερόμενη στη διαχρονική συνεργασία μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο, ως ο κύριος φορέας εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, εργάζεται μεθοδικά για τη διεύρυνση της συνεργασίας και την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. «Αυτή η δέσμευση υλοποιείται εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες – στην πραγματικότητα από το 1994, όταν υπογράφηκε το πρώτο Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας. Σήμερα, επαναβεβαιώνουμε την επιθυμία μας να υποστηρίξουμε τη συνένωση των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, μέσω υψηλής ποιότητας δραστηριοτήτων δικτύωσης και χρήσιμων υπηρεσιών προς όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Η υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας», είπε η κα Εφραίμογλου.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης που πραγματοποίησε το Γραφείο ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας, τονίστηκε ότι η Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό οικονομικό εταίρο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Αναφέρθηκε επίσης ότι η Βουλγαρία αποτελεί ελκυστικό εξαγωγικό και επενδυτικό προορισμό για το ελληνικό επιχειρείν και σημαντική χώρα-στόχο για τον εισερχόμενο (οδικό κυρίως) τουρισμό και για προσέλκυση επενδύσεων σε τουριστικά ακίνητα, ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες, κυρίως στην Β. Ελλάδα.  Σημειώνονται οι αξιόλογες δυνατότητες για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών και για απορρόφηση της   ελληνικής παραγωγής – γειτονική χώρα και ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά (περίπου 7 εκ.) καθώς  και ο αριθμός άνω των  18.000 ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία (H.B.C.B.)

Όσον αφορά στο διμερές εμπόριο, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Βουλγαρία ανήλθαν σε περίπου 1,5 δις. ευρώ την τελευταία 5ετία , καθώς καταγράφηκε «έκρηξη» εξαγωγών την διετία 2021-2022. Ειδικότερα για το 2022 κατεγράφη ιστορικό υψηλό ελληνικών εξαγωγών προς τη Βουλγαρία (2ος σημαντικότερος εξαγωγικός εταίρος παγκοσμίως πίσω από την Ιταλία) και ο όγκος διμερούς εμπορίου ανήλθε σε άνω των 6 δις. ευρώ Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα εξάγει ήδη στη Βουλγαρία περίπου 2.500 βιομηχανικά και 400 αγροτικά προϊόντα, καθώς και ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών μας τα επόμενα χρόνια.

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ των δύο επιμελητηρίων-εκκρεμούσε εδώ και 24 χρόνια, από το 1999-συνοδεύτηκε και από συναντήσεις του Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας (BCCI) κ. Tsvetan Simeonov, της Προέδρου του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και του επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ Σόφιας, κ. Δ. Μίχα, Γεν. Συμβούλου ΟΕΥ Β’, για την επικείμενη επίσκεψη ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Βουλγαρία που προγραμματίζεται για τα μέσα Ιανουαρίου επομένου έτους. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κλαδική εκπροσώπηση εξωστρεφών ελληνικών κλάδων με παράλληλες επιχειρηματικές συνέργειες εκ μέρους βουλγαρικών επιχειρήσεων μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας (BCCI).

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov