Facebook

Linkedin

header

Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε συνέδριο «Cyber Threats and Solutions: Safeguarding Europe’s Digital Landscape» -31.10.τ.ε.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 13/11/2023
Συναπτόμενο αρχείο: PHOTOS CSD bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:
 

Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε συνέδριο «Cyber Threats and Solutions: Safeguarding Europe’s Digital Landscape» -31.10.τ.ε.

           

Πραγματοποιήθηκε στις 31.10 τ.ε. το συνέδριο «Cyber Threats and Solutions: Safeguarding Europe’s Digital Landscape» στο ξενοδοχείο Grand Hotel Millennium στη Σόφια, στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι ειδικοί, πολιτικοί και εκπρόσωποι εξειδικευμένων φορέων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ,με την συμμετοχή του Γραφείου ΟΕΥ Σόφιας. Το εν λόγω συνέδριο διοργανώθηκε από το Κέντρο για τη Μελέτη της Δημοκρατίας και το Ίδρυμα Konrad Adenauer. Ο στόχος του συνεδρίου «Cyber Threats and Solutions: Safeguarding Europe’s Digital Landscape» ήταν να εξετάσει πλήρως τις σύγχρονες απειλές στον κυβερνοχώρο στην Ευρώπη. Η συζήτηση εστιάστηκε γύρω από δύο βασικούς θεματικούς άξονες – τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο κατά επιχειρήσεων και δημόσιων ιδρυμάτων και την αναφορά εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο στις αρχές επιβολής του νόμου ή σε άλλους συναφείς φορείς.

Ειδικότερα, το εν λόγω συνέδριο έδωσε έμφαση σε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, τα νομικά πλαίσια που διέπουν το έγκλημα στον κυβερνοχώρο τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα πρωτόκολλα αναφοράς περιστατικών και τις στρατηγικές για την ενίσχυση της ψηφιακής ανθεκτικότητας. Παράλληλα, το συνέδριο χρησίμευσε ως πλατφόρμα για μια εις βάθος εξερεύνηση των δυσοίωνων κινδύνων που συνδέονται με την εργαλειοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προληπτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτής της εξελισσόμενης απειλής. Επιπλέον, εμβάθυνε στις περίπλοκες νομικές διατάξεις που στηρίζουν την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, ρίχνοντας φως στις προσπάθειες εναρμόνισης των κανονισμών στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Επιμέρους συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον εξορθολογισμό των διαδικασιών για την αναφορά περιστατικών, καθώς και στις επακόλουθες κρίσιμες έρευνες για τον μετριασμό των επιπτώσεων των κυβερνοεπιθέσεων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Τέλος, το συνέδριο εξέτασε διάφορες προσεγγίσεις και στρατηγικές που στοχεύουν στην ανύψωση της ψηφιακής ανθεκτικότητας του κυβερνοπεριβάλλοντος της Ευρώπης, συμβάλλοντας τελικά σε ένα ασφαλέστερο και πιο αξιόπιστο ψηφιακό τοπίο.

Συγκεκριμένα αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Vihren Slavchev, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Mnemonica, επέστησε την προσοχή στο πόσο σημαντικό είναι να αναφέρονται τα περιστατικά και να υπάρξει ευαισθητοποίηση στην κοινωνία. Σημαντικές επισημάνσεις στο πλαίσιο της παρουσίασης του αποτελούν ότι η κοινωνική μηχανική βρίσκεται στον πυρήνα κάθε επίθεσης στον κυβερνοχώρο σήμερα και σε συνδυασμό με την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα διαδραματίζουν όλο και πιο κρίσιμο ρόλο. Αναφέρθηκαν επίσης στοιχεία του European Union Agency for Cybersecurity (ENISA), σύμφωνα με τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό των οργανισμών που δέχθηκαν επίθεση είναι δημόσιοι οργανισμοί, ακολουθούμενοι από μεμονωμένους χρήστες που στοχοποιούνται. Ο κ. Slavchev επέστησε επίσης την προσοχή στους κανονισμούς DORA και NIS2, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να θεωρούνται περιορισμοί, αλλά ως ελάχιστη βάση που πρέπει να τηρείται για να υπάρχει ανθεκτικότητα.

Στο χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Stoyan Temelakiev σημείωσε ότι: «Ο κίνδυνος εγκλημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελεί απειλή τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Η αναφορά εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο είναι ο δρόμος για ένα ασφαλέστερο ψηφιακό περιβάλλον. Είναι σημαντικό να αναφέρονται τέτοια εγκλήματα. Διαφορετικά, το πραγματικό επίπεδο απειλής παραμένει κρυφό από τους αρμόδιους φορείς και οι εγκληματίες ενδέχεται να αποφύγουν τη δικαιοσύνη.» O κ. Jan Kralik, Διευθυντής Προγράμματος στο Τμήμα Καταπολέμησης του Κυβερνοεγκλήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε επίσης ότι: «Το ηλεκτρονικό έγκλημα αποτελεί απειλή όχι μόνο για οργανισμούς και ιδρύματα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Μπορεί να διαβρώσει τα θεμέλια της δημοκρατίας, για παράδειγμα μέσω της παρέμβασης στις εκλογές. Είναι σημαντικό να καταγγέλλονται τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο στους αρμόδιους φορείς γιατί μεγάλο μέρος τους παραμένει άλυτο λόγω μη καταγγελίας από τα θύματα. Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν αυξηθεί σε συχνότητα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και αποτελούν πρόκληση σε παγκόσμια κλίμακα που απαιτεί δουλειά σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ευρώπη».

Μετά το πέρας των ομιλιών / παρουσιάσεων, ακολούθησε γύρος ερωτήσεων και απαντήσεων (Q&A). Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήσαμε επαφές με θεσμικούς φορείς , όπου συζητήθηκε κυρίως η προστασία των δημοσίων φορέων απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο .

 

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov