Facebook

Linkedin

header

Ετήσια Γενική Συνέλευση Invest Cyprus, (Λευκωσία 20.11.23)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΥΠΡΟΣ
Ημερομηνία: 24/11/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λευκωσίας
Κείμενο:

            Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20.11. τ.έ. η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Invest Cyprus στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τα όσα ανέδειξαν οι παρουσιάσεις στο πλαίσιο της εν λόγω Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης οι προοπτικές της Κύπρου σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις και την οικονομία είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν η στρατηγική, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Invest Cyprus, αλλά και οι μέχρι τώρα επιτυχίες του σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο. Περαιτέρω οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσίαση με τίτλο «Investable Projects in Cyprus: Processes and Key Criteria» από τον Δ/ντα Σύμβουλο του Invest Cyprus κ. Μάριο Ταννούση. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ταννούσης, στα βασικά κριτήρια για την επιλογή των επενδυτικών σχεδίων συγκαταλέγεται η ανάγκη για έγκυρο επιχειρηματικό σχέδιο ή feasibility study και το γεγονός ότι θα πρέπει να εμπίπτουν στους στρατηγικούς τομείς της κυβέρνησης. Όσον αφορά σε στοιχεία και αριθμούς, ανέφερε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 129%, τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε., αύξηση η οποία συγκαταλέγεται μέσα στις 20 μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΞΕ παγκοσμίως, αλλά και τη μεγαλύτερη, που σημείωσε η Κύπρος ποτέ. Συμπλήρωσε επίσης ότι κατεγράφη αύξηση κατά 99% των εκτιμώμενων θέσεων εργασίας, που δημιουργήθηκαν, γεγονός, που συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. κατά την υπό εξέταση περίοδο.

            Σχετικά με τις κυριότερες επενδυτικές ευκαιρίες ανέφερε ότι εντοπίζονται στους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας, της υγείας, της εκπαίδευσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της γεωργίας και της ελαφράς βιομηχανίας.

            Σημαντικό μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στην παρουσίαση των τρεχουσών δράσεων του Oργανισμού για την προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

-Εκστρατείες ψηφιακού μάρκετινγκ στις αγορές-στόχους.

-Διατήρηση ενεργής παρουσίας στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης μέσω όλων των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.

-Νέο κατατοπιστικότερο διαφημιστικό υλικό.

-Μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο σε 290.000 δυνητικούς επενδυτές και εταιρείες.

-Ενίσχυση των δημοσίων σχέσεων με διεθνή ΜΜΕ.

-Παρουσία σε διεθνείς συνόδους κορυφής, roadshows και στοχευμένες αποστολές σε 18 χώρες.

            Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Project Bank, το οποίο παρουσίασε εκτενώς και για το οποίο εξήγησε, πως είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο, που στοχεύει να βοηθά τους επενδυτές να εντοπίσουν τις κατάλληλες ευκαιρίες της αγοράς για έργα που σχεδιάζονται στην Κύπρο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια πλατφόρμα επενδυτικής διασύνδεσης, που φέρνει κοντά επενδυτές και ιδιοκτήτες έργων μέσω μιας διαδικασίας επιλογής, που τους επιτρέπει να εντοπίσουν την καλύτερη ευκαιρία. Μετά την υποβολή της φόρμας αίτησης, η Invest Cyprus εκτελεί μια εσωτερική διαδικασία αξιολόγησης για να διασφαλίσει την εγκυρότητα των πληροφοριών, που παρέχονται και να καθορίσει εάν οι ενδιαφερόμενοι πληρούν όλα τα κριτήρια για να γίνουν χρήστες και να έχουν πρόσβαση.

            Βασικό μήνυμα της παρουσίασης του κ. Ταννούση ήταν η πλήρης ευθυγράμμιση της στρατηγικής του Invest Cyprus με το Όραμα 2035, το οποίο στοχεύει να αναδείξει την Κύπρο σε " μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για να ζει, να εργάζεται και να επιχειρεί κανείς". Ήδη τα τελευταία χρόνια, οι θετικές εξελίξεις που καταγράφονται σε διάφορους τομείς της κ/ οικονομίας καταδεικνύουν την αυξημένη ελκυστικότητα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού. Ενδεικτική μάλιστα της βελτίωσης του γενικότερου επενδυτικού κλίματος στο νησί είναι η εντυπωσιακή άνοδος της χώρας σε διάφορους διεθνείς επενδυτικούς δείκτες.

            Κατά την διάρκεια της Συνέλευσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, κ. Ε. Ευγενίου επεσήμανε ότι η Κύπρος κατάφερε τόσο το 2022 όσο και το 2023 σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον μέσα από στοχευμένες δράσεις, να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε οι επενδύσεις αφορούν σε τομείς προτεραιότητας.

Ειδικότερα, επενδύσεις έγιναν:   

  • Στον τομέα εταιρειών εξειδίκευσης και ταλέντου με δεκάδες διεθνείς εταιρείες και χιλιάδες εργαζομένους, που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο, κυρίως στο χώρο της τεχνολογίας, να συμβάλουν στη δημιουργία ενός αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος, το οποίο ήδη συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα πάνω από 10% στο ΑΕΠ της χώρας.
  • Σε βιώσιμες επενδύσεις, ειδικά στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της μεταποίησης και στο πεδίο της πράσινης μετάβασης.
  • Στον χρηματοοικονομικό τομέα. Ιδιαίτερα στις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες, όπου αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός και η αξία των επενδυτικών ταμείων, με πάνω από 10 δισ. Ευρώ να είναι υπό διαχείριση, εκ των οποίων τα 3 έχουν επενδυθεί στην κυπριακή οικονομία.

            Για το υπό αναφορά έτος 2022, επανέλαβε κι αυτός ότι η Κύπρος σύμφωνα με το FDI Intelligence της Financial Times κατέγραψε αύξηση 129% στις ΑΞΕ, τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε. Αφού αναφέρθηκε στις πρόσφατες αξιολογήσεις του Moody’s, προειδοποίησε ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία και στην πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους και να αποφεύγονται αποφάσεις, που διαταράσσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία να «προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορο βηματισμό ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας και να αξιοποιηθούν πλήρως και εντός των χρονοδιαγραμμάτων οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Τα επόμενα βήματα επενδυτικής πολιτικής της Κύπρου, που συμβαδίζουν και με τους στόχους του Οράματος 2035, πρέπει να κινηθούν στους 3 παρακάτω άξονες :

  • Προσέλκυση επενδύσεων σε βιώσιμα έργα, που συμβάλλουν στο νέο μοντέλο ανάπτυξης και στη βιωσιμότητα της οικονομίας της χώρας.
  • Ανάπτυξη της Κύπρου ως τεχνολογικού κέντρου και δημιουργία και άλλων οικοσυστήματων εταιρειών υψηλής εξειδίκευσης.
  • Εδραίωση της χώρας ως επιχειρηματικού κέντρου μέσα από την στρατηγική του Head Quartering.

            Αξίζει να αναφέρουμε τέλος ότι, με αφορμή πιθανώς και τις τελευταίες εξελίξεις (υπόθεση Cyprus Confidential) στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον εκτίμησε ότι η αρνητική προβολή της εικόνας της Κύπρου αναμφίβολα επηρεάζει τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων και επομένως χρειάζεται ο συντονισμός δράσεων. Για το θέμα αυτό εισηγήθηκε όπως η Κύπρος κινηθεί σε δύο επίπεδα : πρώτον σε αυτό της περαιτέρω ενίσχυσης και αποτελεσματικής εφαρμογής του εποπτικού πλαισίου και δεύτερο στο επίπεδο της επικοινωνίας διεθνώς του νέου μοντέλου ανάπτυξης, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση καθώς και των όσων έγιναν και γίνονται σε σχέση με τη βελτίωση του εποπτικού πλαισίου.

            Ειδικότερα, για την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου και της εφαρμογής του, ο κ. Ευγενίου εκτιμά ότι, χρειάζεται να υλοποιηθούν το συντομότερο τα ακόλουθα : δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής για όλους τους παρόχους υπηρεσιών, σύσταση της ενιαίας αρχής για εφαρμογή των κυρώσεων, ψήφιση της νομοθεσίας, που αφορά στο investment screening, μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, ώστε να μειωθεί δραστικά ο χρόνος εκδίκασης υποθέσεων και αυστηρή νομοθετική ρύθμιση ή ακόμη απαγόρευση της λειτουργίας εταιρειών τεχνολογιών παρακολούθησης.

            Τέλος ανακοινώθηκε ότι στις 25.1.2024 προγραμματίζεται συνάντηση με την κυβέρνηση, κατά την οποία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις δράσεις της και τις πρωτοβουλίες, που θα λάβει, προχωρώντας από την ανατροφοδότηση στη δράση για τη στήριξη του Οργανισμού και την προσέλκυση επενδύσεων, ενημερώνοντας ΜΜΕ και κοινό, που παρευρέθησαν στην εν θέματι Ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov