Facebook

Linkedin

header

12ο Διεθνές Σεμινάριο Ενεργειακής και Κλιματικής Διπλωματίας του Διπλωματικού Ινστιτούτου Βουλγαρικού ΥΠ.ΕΞ (06-09.11.2023)-Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 21/11/2023
Συναπτόμενο αρχείο: PHOTOS ENERGY AND CLIMATE DIPLOMACY bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:
 

12ο Διεθνές Σεμινάριο Ενεργειακής και Κλιματικής Διπλωματίας του Διπλωματικού Ινστιτούτου Βουλγαρικού ΥΠ.ΕΞ (06-09.11.2023)-Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας.

 Πραγματοποιήθηκε από 06/11/2023 έως και 09/11/2023 το 12ο Διεθνές Σεμινάριο Ενεργειακής και Κλιματικής Διπλωματίας του Διπλωματικού Ινστιτούτου του Βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών. Το περιεχόμενο του Σεμιναρίου κάλυψε σε μεγάλη έκταση το σύνολο σχεδόν των σημαντικών ζητημάτων της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ενεργειακής και κλιματικής επικαιρότητας, υπό το πρίσμα των καθοριστικών για τον ενεργειακό τομέα εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα την τρέχουσα περίοδο.

Το φόρουμ συγκέντρωσε 34 συμμετέχοντες από 14 χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών από την ΕΕ, τα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και Κασπίας. Ομιλητές στο σεμινάριο περιελάμβαναν εκπροσώπους από θεσμικά όργανα της ΕΕ, ξένες διπλωματικές αποστολές στη Σόφια, καθώς και εκπροσώπους των επιχειρήσεων και του ακαδημαϊκού κόσμου στη Βουλγαρία.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου εστίασε στις τρέχουσες γεωπολιτικές διαδικασίες και τον αντίκτυπό τους στην ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή μετάβαση, θέματα που σχετίζονται με πολυμερείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα, καθώς και τομεακή ανάλυση σημαντικών πηγών ενέργειας όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πυρηνική ενέργεια, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας. Πιο αναλυτικά αναφορικά με το πρόγραμμα του σεμιναρίου, στις 6.11. τ.ε., η θεματολογία της ημέρας ήταν «Ενεργειακή Διπλωματία εν μέσω προκλήσεων ασφάλειας και μετάβασης». Στα τρία πάνελ της ημέρας έγινε εκτενής αναφορά στο ρόλο της Βουλγαρίας στo περιφερειακό ενεργειακό τοπίο, στην ενεργειακή και κλιματική διπλωματία της ΕΕ, καθώς και την ενίσχυση της ευρωατλαντικής ενεργειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.Η εναρκτήρια ομιλία του σεμιναρίου ήταν από τον κ. Yordan Stoichkov, Επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης, Έρευνας και Δραστηριοτήτων Έργου του Διπλωματικού Ινστιτούτου. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν η κα Maya Hristova, Σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών σε θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας και η κα Veneta Tsvetkova, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ενεργειακών Έργων και Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Ενέργειας. Από τους ομιλητές του συνεδρίου επισημαίνουμε τον κ. Slavtcho Neykov, Πρόεδρο του φορέα “Energy Management Institute”, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Β/Διπλωματικού Ινστιτούτου και «editor-in-chief» του περιοδικού «Energy and Climate Diplomacy», τη Διευθύντρια του Διπλωματικού Ινστιτούτου του Β/ΥΠΕΞ , κα Tanya Mihaylova, την εκπρόσωπο του Κέντρου για τη Μελέτη της Δημοκρατίας (CSD) Dr. Maria Trifonova  και τον Πρέσβη ε.τ. (Ambassador at large for Energy Issues) και ιδρυτή του Β/φορέα “Net-Zero Foundation”, κ. Peter Poptchev. Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ημέρας, υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος της διπλωματίας στην οικοδόμηση διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της διεθνούς ενέργειας και του κλίματος. Στο επίκεντρο των ομιλιών βρισκόταν επίσης ο ρόλος της Βουλγαρίας ως σημαντικού εξαγωγέα και μεταφορέα ενέργειας σε περιφερειακό πλαίσιο.

Στις 7.11.τ.ε., θεματικός άξονας της ημέρας ήταν η διπλωματία του κλίματος, ειδικότερα οι παγκόσμιες πτυχές της και η δυναμική των διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο των πάνελ της ημέρας έγινε εκτενής αναφορά στην πολυμερή διπλωματία για το κλίμα, ενώ έλαβε επίσης χώρα μια πρακτική άσκηση για τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, στην οποία οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας.

Στις 8.11, θεματικός άξονας της ημέρας ήταν ο αντίκτυπος της ενέργειας και του κλίματος στην παγκόσμια και περιφερειακή γεωπολιτική. Στα τρία πάνελ της ημέρας έγινε αναφορά στο πώς η ενεργειακή μετάβαση επηρεάζει την παγκόσμια πολιτική, το ρόλο του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και την αυξανόμενη περιφερειακή σχέση στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι το Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας προέβη σε παρουσίαση με θέμα την υπέρβαση των γεωπολιτικών αναταραχών μέσω της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας  και συμμετείχε ως μέλος σε δημόσια συζήτηση με συντονιστή τον Αναπληρωτή Καθηγητή και Πρύτανη της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.  Atanas Georgiev, με υπόλοιπα μέλη τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gastrade,κο  Κωστή Σιφναίο και την κα. Teodora Georgieva, στέλεχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ICGB AD. Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης, έγιναν αναφορές στην ενεργειακή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη σημασία της  ενίσχυσης της εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στον τομέα της ενέργειας καθώς και το ρόλο που διαδραματίζει ο IGB στις γεωπολιτικές διαδικασίες της περιοχής.

               Στο πλαίσιο της παρουσίασης του Γραφείου ΟΕΥ Σόφιας,  δόθηκε έμφαση ότι στην Ελλάδα μετά στον πόλεμο στην Ουκρανία παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς με την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, την προώθηση μεγάλου και μεσαίου μεγέθους έργων υποδομής, όπως η έναρξη κατασκευής του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) και η εμπορική λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), την κυβερνητική προώθηση των ερευνών υδρογονανθράκων, το νομικό καθεστώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού ενεργειακών προϊόντων. Παράλληλα, αναδείχθηκε ο κομβικός ρόλος των ανανεώσιμων πηγών στην Ελλάδα, καθώς στηριζόμενη στα πλεονεκτήματα των φυσικών πόρων, η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα επισημάνθηκε ότι η σημαντική ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα συνετέλεσε σημαντικά στο γεγονός ότι το 57% της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το πρώτο οκτάμηνο του έτους προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία από ελληνικούς φορείς εκμετάλλευσης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο ελληνικό δίκτυο διανομής έχει αυξηθεί από 4 γιγαβάτ το 2019 σε 6,5 γιγαβάτ το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 8,7 γιγαβάτ το 2023. Εκτεταμένη αναφορά έγινε επίσης σε επιτυχημένα παραδείγματα στον τομέα των ΑΠΕ στην Ελλάδα, τα οποία είναι η δράση GR-ECO islands, με πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτροδότησης που αναπτύσσεται στη Χάλκη, με τη συμμετοχή του Ομίλου Συγγελίδη/Citroën και πλήθος γαλλικών εταιρειών, καθώς και της ΔΕΗ και της Vodafone, το έργο Green & Sustainable Island στην Αστυπάλαια, που υλοποιείται από τον Όμιλο Volkswagen και μεταξύ άλλων, προβλέπει την αντικατάσταση των μέσων μαζικής μεταφοράς με ηλεκτροκίνητα οχήματα και την παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση των ιδιωτικών οχημάτων με ηλεκτρικά, το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ που εγκαινιάστηκε το 2022 στην Κοζάνη και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το έργο που θα μετατρέψει τη Νάξο σε ένα «έξυπνο και βιώσιμο» νησί, το οποίο υλοποιεί η Amazon και στοχεύει στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του νησιού και στη μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος των κατοίκων και των τουριστών στο νησί.

            Την τελευταία μέρα το Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας συμμετείχε στη ξενάγηση στο Κοζλοντούι, όπου μας ενημέρωσαν για την κατάσταση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, τη συνεργασία με την αμερικανική εταιρία «Westinghouse» για νέους αντιδραστήρες στον ΠΣ Κοζλοντούι, οι οποίοι θα μπορούν να λειτουργούν σε συνδυασμό με άλλες οικολογικές πηγές ενέργειας. Ειδικότερα αναφέρεται ότι η Westinghouse υπέγραψε μνημόνια συνεννόησης με 5 βουλγαρικές εταιρείες, οι οποίες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή αντιδραστήρα με την τεχνολογία АР1000 της αμερικανικής εταιρείας. Στα τέλη Οκτωβρίου τ.ε., αποφασίστηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση  η εκκίνηση της κατασκευής 7ης μονάδας στον Πυρηνικό Σταθμό Κοζλοντούι, μόλις λίγες μέρες από την υπογραφή με την αμερικανική εταιρία «Westinghouse». Η προθεσμία ολοκλήρωσης της 7ης μονάδας είναι το 2033. Παράλληλα, ξεκινά και η προετοιμασία για την κατασκευή 8ης μονάδας στον πυρηνικό σταθμό. Η κατασκευή θα γίνεται παράλληλα, για να είναι έτοιμες οι νέες μονάδες με διαφορά 2-3 χρονών. Η συνολική ισχύς των μονάδων είναι 2300 μεγαβάτ και ξεπερνά την ισχύ 1760 μεγαβάτ των κλεισμένων πρώτων τεσσάρων μονάδων. Επισημαίνεται ότι η τεχνολογία που επιλέχθηκε για τις νέες μονάδες επιτρέπει να αλλάζει σε σύντομη προθεσμία η ισχύς, με την οποία λειτουργούν οι αντιδραστήρες, καθώς και ότι ο πυρηνικός σταθμός απασχολεί 3700 εργαζομένους με υψηλές αμοιβές, οποίοι με τη σειρά τους τονώνουν την οικονομία της περιοχής.

            Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη –καθιερωμένη πλέον-ετήσια εκδήλωση του Διπλωματικού Ινστιτούτου Βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χώρα μας να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, σε συνάρτηση με την ολοένα και αυξανόμενη συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας στον ενεργειακό τομέα και στα έργα διασύνδεσης.

            Στα πλαίσια του Σεμιναρίου, είχαμε την ευκαιρία για πολλές επιμέρους επαφές με βουλγαρικούς θεσμικούς φορείς ενέργειας αλλά και εταιρείες που υλοποιούν ενεργειακά προγράμματα εντός της βουλγαρικής επικράτειας, οι οποίες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία τους με αντίστοιχους ελληνικούς φορείς και επιχειρήσεις.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov