Facebook

Linkedin

header

Συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας κ. Asen Vassilev με διευθυντές ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία-Εκδήλωση Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Βουλγαρίας-Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας (13.11.2023).
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 22/11/2023
Συναπτόμενο αρχείο: 10418968-1-1-780x470 bg.jpg
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:
 

Συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας κ.  Asen Vassilev με διευθυντές ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία-Εκδήλωση Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Βουλγαρίας-Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας (13.11.2023).

        Πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου τ.ε. στο Sofia Hotel Balkan στη Σόφια συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας κ.  Asen Vassilev με πάνω από 100 διευθυντές ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία. Εν λόγω συνάντηση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία (HBCB). Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτών στον τομέα της μεταλλουργίας, του τραπεζικού κλάδου, της τσιμεντοβιομηχανίας, του εμπορίου πετρελαιοειδών και άλλων τομέων.

               Το φορολογικό σύστημα στη Βουλγαρία, η ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη και τα έργα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας ήταν τα τρία βασικά θέματα που συζήτησαν ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας κ.  Asen Vassilev με τους διευθυντές των ελληνικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

"Αυτό που έχει η Βουλγαρία, ως προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, είναι μοναδικό. Οι επιχειρήσεις χτίζουν τη ραχοκοκαλιά αυτού του περιβάλλοντος και το κράτος δίνει ένα χέρι ώστε να κάνουμε απτή πρόοδο", δήλωσε ο Υπουργός. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι φόροι για τις επιχειρήσεις δεν θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια και το κράτος θα στηρίξει τις επενδύσεις μέσω εγγυήσεων.

               Στη συνέχεια ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι : «Με αλλαγές που προωθούμε στον Νόμο για την Προσέλκυση Επενδύσεων, θα είναι δυνατό να δοθεί το 100% αυτού που επιτρέπει η ΕΕ ως κρατική ενίσχυση για επενδύσεις κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις. Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά τη συσσώρευση φυσικού κεφαλαίου στη χώρα».

               Τόνισε ότι η Βουλγαρία έχει μια από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και μια καλά ανεπτυγμένη ενεργειακή υποδομή και προτεραιότητα για τη χώρα είναι να επενδύσει σε υποδομές όπως δρόμους, σιδηροδρόμους, να παράσχει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, καθώς και να αναπτύξει το ανθρώπινο κεφάλαιο. Ειδικότερα για το ανθρώπινο κεφάλαιο ανέφερε ότι «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 20% περίπου της μέσης αναλογίας κεφαλαίου προς εργασία για την Ευρωζώνη, ενώ η Ρουμανία βρίσκεται στο 40%. Είναι δουλειά της επιχείρησης να βοηθά τους εργαζομένους μας να γίνουν πιο παραγωγικοί παρέχοντας φυσικό κεφάλαιο και υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και δουλειά της κυβέρνησης είναι να παρέχει υποδομές και ανθρώπινο κεφάλαιο. Η πολιτική μας είναι να κάνουμε την εργασία πιο ακριβή, αλλά και πιο παραγωγική».

                Όσον αφορά στις υποδομές, σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι  ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας τόνισε ότι συνεργάζεται στενά με τον Υπουργό Μεταφορών της Ελλάδας και είναι πεπεισμένος ότι θα πραγματοποιηθεί η οδική σύνδεση κατά μήκος του διαδρόμου Βορρά-Νότου από την Αλεξανδρούπολη μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας προς Μολδαβία και Ουκρανία, τονίζοντας ότι το βουλγαρικό κράτος θα επενδύσει στο έργο 6 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, όπου ελπίζει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Βουλγαρία ετοιμάζεται να διπλασιάσει την κυκλοφορία οχημάτων μέσω της συνοριακής διάβασης Kapitan Andreevo με την Τουρκία εντός 3 ετών. Επί του παρόντος, περίπου 4.000 βαρέα φορτηγά διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα, καθιστώντας  τη συνοριακή αυτή διάβαση τη δεύτερη πιο πολυσύχναστη στον κόσμο.

               Επιπροσθέτως, ο κ. Vasilev ανακοίνωσε ότι στον προϋπολογισμό για το 2024 έχουν διατεθεί 12 δισ. BGN (6 δισ. Ευρώ περίπου) για κεφαλαιουχικές δαπάνες, εκ των οποίων τα 10 δισεκατομμύρια BGN (5 δισ. Ευρώ περίπου) είναι για υποδομές για τις επιχειρήσεις.

            Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ελληνικά στοιχεία, οι ελληνικές και κυπριακές επενδύσεις στη Βουλγαρία ξεπερνούν τα 3,2 δισ. λέβα, δημιουργώντας περισσότερες από 55.000 θέσεις εργασίας και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ. Μετά το πέρας της ομιλίας του Υπουργού, ακολούθησε γύρος ερωτήσεων και απαντήσεων (Q&A), εκ των οποίων σημειώνουμε τις εταιρείες Postbank και Etem Gestamp (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), οποίες αναφέρθηκαν στη σημασία της μη αύξησης της φορολογίας, καθώς και τη δυσκολία εύρεσης ανθρωπίνου δυναμικού.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov