Facebook

Linkedin

header

2η Real Estate Expo North στο εκθεσιακό κέντρο ΤIF HELEXPO στη Θεσσαλονίκη (10 – 12 Νοεμβρίου τ.ε.)-Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 22/11/2023
Συναπτόμενο αρχείο: PHOTOS REAL ESTATE bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:
 

2η Real Estate Expo North στο εκθεσιακό κέντρο ΤIF HELEXPO στη Θεσσαλονίκη (10 – 12 Νοεμβρίου τ.ε.)-Συμμετοχή Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας.

           Έλαβε χώρα μεταξύ 10 και 12 Νοεμβρίου τ.ε. στο περίπτερο 16 του εκθεσιακού κέντρου ΤIF HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, η 2η Real Estate Expo North.  Η REAL ESTATE EXPO NORTH είναι μια έκθεση για τα ακίνητα και τις επενδύσεις, που δίνει την ευκαιρία σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές να εξερευνήσουν την αγορά ακινήτων στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, αποτελεί το σημείο συνάντησης αυτών που διαμορφώνουν την κτηματομεσιτική αγορά στα Βαλκάνια και πόλο έλξης επενδυτών. Παράλληλα, στα πλαίσια της διοργάνωσης του Real Estate Forum με  πλήθος καταξιωμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργανώθηκε και η 38η  Philoxenia – Hotelia, η διεθνής έκθεση φιλοξενίας για τους επαγγελματίες των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και της εστίασης, οποίοι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία για networking και επαγγελματικές συμφωνίες. Στο Real Estate Forum συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ανέλυσαν όλες τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς ακινήτων, ενώ στην ενότητα «Project & Investment Presentation in 60΄» καταξιωμένες επιχειρήσεις του κλάδου, παρουσίασαν αποκλειστικά για το κοινό της έκθεσης τα νέα επιχειρηματικά τους projects.

Επισημαίνεται επίσης ότι μετά την μεγάλη απήχηση της ανάλογης έκθεσης στην Αθήνα (14-15.05.23), πραγματοποιήθηκε και στην Θεσσαλονίκη το εξειδικευμένο Hosted Buyer πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο να προσελκύσει επαγγελματίες επενδυτές από χώρες της Ευρώπης, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ασίας. Υποστηρικτής και αρωγός της 2ης Real Estate Expo North ήταν ο Σύλλογος Μεσιτών Θεσσαλονίκης (Σ.Μ.Α.Σ.Θ.).

Το Σάββατο 11.11,  στο πάνελ με τίτλο «Η επενδυτική παρουσία της Βουλγαρίας στον κτηματομεσιτικό τομέα της Βορείου Ελλάδος και οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας Ελληνικών και Βουλγαρικών εταιρειών στον κλάδο αυτό»
συμμετείχε ως ομιλητής το Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας, μετά από πρόσκληση των οργανωτών, μαζί με τον κ. Eng. Bisser Ivanov, Διευθυντή κατασκευής της “Trace Group Hold” PLC, και Διευθυντή Υποκαταστήματος της Trace Group Hold PLC στο Υποκατάστημα της Ελλάδας, τον κ. Stoyan Barzakov, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Νομικών Δραστηριοτήτων και Εταιρικής και Διεθνούς Ανάπτυξης της Trace Group Hold PLC και τον κ. Vladimir Tomov , Πρόεδρο του Επενδυτικού Συμβουλίου του Βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (BCCI).

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι το Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας προέβη σε παρουσίαση με τίτλο «Bulgaria’s investment in the real estate sector in Northern Greece-Enhancing the cooperation between Greek and Bulgarian Companies», όπου και αναφέρθηκε σε μια επισκόπηση στον κτηματομεσιτικό τομέα της Βουλγαρίας και της Ελλάδας και τις τάσεις που παρουσιάζουν αντιστοίχως. Παράλληλα, επεσήμανε την έντονο ενδιαφέρον των Βούλγαρων για την αγορά ακινήτων της Βόρειας Ελλάδας. Οι Βούλγαροι πολίτες, πραγματοποιούν τα τελευταία δύο χρόνια -και φέτος ακόμη περισσότερο- μαζικές αγορές είτε μεμονωμένων εξοχικών κατοικιών στα πιο δημοφιλή θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας είτε ολόκληρων συγκροτημάτων κατοικιών και ξενοδοχείων στη Χαλκιδική, στην Καβάλα και σε όλη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς και στη Θάσο. Ειδικότερα, όσον αφορά τη Χαλκιδική, σύμφωνα με τοπικούς μεσίτες, περίπου το 70% των πωλήσεων στην περιοχή αφορά αγοραστές από γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, κυρίως για ιδιόχρηση, αλλά και ως επένδυση για εκμετάλλευση ακινήτων, ενώ η Χαλκιδική καταγράφει φέτος αύξηση της ζήτησης για ακίνητα κατά 20%-25%. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση δεν αφορά μόνο ακίνητα χαμηλής αξίας, όπως πριν από λίγα χρόνια, αλλά κατά 80% ακίνητα αξίας 100 έως 150 χιλ. ευρώ, ακόμη και ακίνητα αξίας 300.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι από τους Βαλκάνιους αγοραστές ή ενδιαφερόμενους, οι Βούλγαροι διαθέτουν τα μεγαλύτερα κεφάλαια για αγορά σπιτιού. Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε ζωντανή συζήτηση (panel) πάνω σε θέματα της βουλγαρικής αγοράς ακινήτων, τρόπους χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών για επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία, τη χρήση ελληνικών δομικών υλικών στην ελληνική αλλά και στη βουλγαρική αγορά και τα πλεονεκτήματα ποιότητας που αυτά κατέχουν, τη δυνατότητα χρησιμοποίησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες σε έργα κατασκευών μεγάλης κλίμακας κ.ο.κ.

Την έκθεση REAL ESTATE EXPO NORTH επισκέφθηκαν Έλληνες και ξένοι επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα , επαγγελματίες που αναζητούν τον ιδανικό χώρο για την επιχείρησή τους, επαγγελματίες και επισκέπτες που αναζητούν εξειδικευμένες τραπεζικές υπηρεσίες , ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, επισκέπτες που θέλουν να αγοράσουν/πουλήσουν ή να ενοικιάσουν ακίνητα (διαμέρισμα, μονοκατοικία, κατάστημα,γραφείο, εξοχική κατοικία, ή οικόπεδο) και ιδιώτες και εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλευτούν επενδυτικά την περιουσία τους μέσω των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων (airbnb) . Εν κατακλείδι αναφέρουμε ότι στην έκθεση συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι από μεσιτικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρείες ψηφιακών υπηρεσιών και δικηγορικές εταιρείες. Την επισκέφθηκαν περισσότεροι από 2.000 επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μάλιστα, εκπρόσωποι από την ελληνική κτηματομεσιτική αγορά, επαγγελματίες επισκέπτες και επενδυτές του εξωτερικού πραγματοποίησαν περισσότερες από 100 B2B επιχειρηματίες.

 Στα πλαίσια της έκθεσης, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε ελληνικές κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις, να ανταλλάξουμε απόψεις για την καλύτερη προώθηση της ελληνικής κτηματομεσιτικής αγοράς της Βορείου Ελλάδος στη Βουλγαρία, ιδιαιτερότητες του κλάδου, αλλά και νέες τάσεις στην αγορά των Βαλκανίων, όπως για παράδειγμα το έντονο ενδιαφέρον των Βαλκάνιων επενδυτών, προσφάτως, για αγορές επαγγελματικών χώρων και κτηρίων και στη νότια Ελλάδα, πέριξ αλλά πέραν της Αττικής, στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας για τη μελλοντική εξέλιξη του κλάδου και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov