Facebook

Linkedin

header

Διοργάνωση συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα: Ιδιωτικές – Δημόσιες Συμπράξεις στη Βουλγαρία-Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας (17.11.2023).
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 26/11/2023
Συναπτόμενο αρχείο: PHOTOS DELPHI bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:
 

Διοργάνωση συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα: Ιδιωτικές – Δημόσιες Συμπράξεις στη Βουλγαρία-Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας (17.11.2023).

Πραγματοποιήθηκε στις 17.11 στο Sofia Balkan Palace  συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα τις συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στη Βουλγαρία. Η τετράωρη εκδήλωση διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών (DEF) στη Σόφια. Η ατζέντα της Στρογγυλής Τραπέζης περιελάμβανε βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των ΣΔΙΤ , σε συνδυασμό με την  κυβερνητική επιθυμία να αναπτύξει η χώρα ΣΔΙΤ ως εργαλείο τόνωσης της βουλγαρικής οικονομίας. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν την έννοια τέτοιων συνεργασιών, καθώς και την έννοια των ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε το ελληνικό νομικό πλαίσιο σαν παράδειγμα καλής πρακτικής για τη Βουλγαρία. Ο Πρόεδρος του DEF κ. Συμεών Τσομόκος επισήμανε ότι ο κύριος στόχος αυτής της στρογγυλής τραπέζης ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας της Ελλάδας με τη Βουλγαρία σχετικά με το βασικό εργαλείο συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών και εταιρειών με την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξουν τέτοιου είδους συμπράξεις για πχ. κατασκευές σχολείων, νοσοκομείων και συστημάτων μεταφορών. Η Αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, κα. Rositsa Kirova δήλωσε ότι ενώ η Βουλγαρία δεν έχει εμπειρία με ΣΔΙΤ, μπορεί να αντλήσει γνώσεις και πρακτικές από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την κα. Kirova, αυτή η μορφή συνεργασίας μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την υπέρβαση των περιφερειακών ανισοτήτων στη Βουλγαρία. Ειδικότερα, οι περιοχές  στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το εργαλείο, καθώς υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Assen Vassilev ανέφερε ότι οι ΣΔΙΤ αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την προώθηση των επενδύσεων κεφαλαίου. Πρόσθεσε επίσης ότι για να έχει σημασία αυτού του είδους η συνέργεια θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική αντιστοίχιση δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος. Η διασύνδεση του συστήματος φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με την Ελλάδα και τον φορέα εκμετάλλευσης υποδομής ICGB δόθηκε ως καλό παράδειγμα εταιρικής σχέσης ιδιωτικού-δημόσιου τομέα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Εκτελεστικής Διευθύντριας του ICGB κας Teodora Georgieva. Από την παρουσίαση της κας Mineva Kameliya της ProCredit Bank, άξιες μνείας είναι οι επενδύσεις αξίας περίπου 90 εκ. €, ήτοι η σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο των φωτοβολταϊκών έργων των ενεργειακών κοινοτήτων Αγρινίου, συνολικής ισχύος 100 MW που ανέπτυξε και κατασκεύασε η εταιρεία kIEFER.  Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατασκευασμένο φωτοβολταϊκό πάρκο που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα στην περιοχή Κατούνα της Αιτωλοακαρνανίας,  έργο το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ProCredit Bank και κατασκευάστηκε από την εταιρεία kIEFER. Εν κατακλείδι, ο κος Δημήτρης Τσιμπανούλης, διευθύνων εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Tsibanoulis and Partners, ενημέρωσε το κοινό  για το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα.

Σε κατ’ιδίαν συζητήσεις που κάναμε μετά το πέρας της ημερίδας και ειδικότερα με την κα Rositsa Kirova, Αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, αποκομίσαμε την εντύπωση ότι η βουλγαρική κυβέρνηση με τη συναίνεση του βουλγαρικού κοινοβουλίου θα προχωρήσει τάχιστα στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος στη χώρα και μάλιστα προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα προς την παραγωγή ενέργειας με μεσοπρόθεσμο καύσιμο το φυσικό αέριο και μεταγενέστερα το υδρογόνο και ΑΠΕ. Σε αυτή τη διαδικασία οι ΣΔΙΤ θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Τέλος, αναφέρουμε ότι οι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: α) η ProCredit Bank, αναπτυξιακή εμπορική τράπεζα https://www.procreditbank.bg/, β) η GBS (Glavbolgarstroy), ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος στη Βουλγαρία και ένας από τους μεγαλύτερους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οποίος ειδικεύεται σε έργα υποδομής, οικιστικών, εμπορικών και βιομηχανικών κατασκευών https://gbs-bg.com/,  γ)η  ICGB AD, εταιρεία οποία διαχειρίζεται τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας,  https://www.icgb.eu/ και δ) η Mazars,  μια διεθνής ελεγκτική, φορολογική και συμβουλευτική εταιρεία, https://www.mazars.com/ , ιδιοκτησίας κ. Α. Πετρόπουλου.

 

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov