Facebook

Linkedin

twitter - x

header

Φθινοπωρινές προβλέψεις Υπουργείου Οικονομικών Τσεχίας για την πορεία της τσεχικής οικονομίας κατά το τρέχον και το επόμενο έτος
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΤΣΕΧΙΑ
Ημερομηνία: 12/12/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πράγας
Πηγή: Yπουργείο Οικονομικών Τσεχίας
Κείμενο:

Το Υπουργείου Οικονομικών Τσεχίας δημοσίευσε τις φθινοπωρινές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας για το τρέχον και το επόμενο έτος (2023 και 2024). Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα καταγράφεται ύφεση για την οικονομία της Τσεχίας το 2023 η οποία υπολογίζεται στο - 0,5% επί του ΑΕΠ, ενώ για το 2024 οι προοπτικές είναι πιο αισιόδοξες, υπολογίζοντας ρυθμό ανάπτυξης 1,9% του ΑΕΠ.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις υπόκεινται σε μια σειρά κινδύνων που, πιθανόν οδηγήσουν σε πιο αρνητικές επιδόσεις την τσεχική οικονομία. Ως κύριο αρνητικό κίνδυνο ανέφερε την αδυναμία αντιστάθμισης της έλλειψης προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αυξημένες εισαγωγές από άλλους προμηθευτές. Επίσης την πιθανότητα να επαναληφθούν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, ειδικά για ορισμένους κλάδους της οικονομίας (αυτοκινητοβιομηχανία). Τέλος σημειώνει ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ενδέχεται αντίστοιχα να προκληθούν ανισορροπίες από την εκ νέου άνοδο των τιμών των ενεργειακών εμπορευμάτων.

Ακολουθούν περιληπτικά οι προβλέψεις/σχολιασμός του Υπουργείου σε επί μέρους οικονομικά μεγέθη

Η οικιακή κατανάλωση, λόγω του υψηλού πληθωρισμού φέτος αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται. Παράλληλα και η ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα επηρεάζεται από τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι χώρες της ευρωζώνης, εν αντιθέσει με τις κρατικές επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό συγχρηματοδοτούμενες από κοινοτικά κονδύλια τονώνουν την κυβερνητική επενδυτική δραστηριότητα παρουσιάζοντας αύξηση τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος ήταν τους περισσότερους μήνες πολύ υψηλός, μόνο τους τελευταίους μήνες δείχνει υποχώρηση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κατά μέσο όρο θα κυμανθεί το 2023 στο 10,8%, ενώ το 2024 αναμένεται σημαντική επιβράδυνση και κατά μέσο όρο εκτιμάται στο 3,3%.

΄Οσον αφορά το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου το Υπουργείο θεωρεί ότι η εκτόνωση των μέχρι πρότινος προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού θα τονώσει τις εξαγωγές, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές θα διατηρηθούν υποτονικές λόγω της γενικά αδύναμης εγχώριας ζήτησης, συμβάλλοντας έτσι θετικά στο ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου

Οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας που σχετίζονται με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να υφίστανται. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό ανεργίας δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2023, παρά την αδύναμη οικονομική δυναμική. Από ένα μέσο όρο 2,2% το 2022, αναμένεται να αυξηθεί στο 2,7% φέτος και περαιτέρω στο 2,8% το 2024. Οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας εκτιμάται ότι θα ασκήσουν πιέσεις για αύξηση των μισθών, η οποία, ωστόσο, θα συνεχίσει να υστερεί έναντι του πληθωρισμού . Συμπεραίνεται ότι, η μέση αύξηση των πραγματικών μισθών δεν αναμένεται να είναι έως το 2024.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα -4,3% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αντανακλώντας κυρίως την επιδείνωση του ισοζυγίου πρωτογενούς εισοδήματος λόγω υψηλότερων εκροών εσόδων από επενδύσεις (κυρίως με τη μορφή μερισμάτων). Αντίθετα, η χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές στους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας και η βελτίωση των συνθηκών στον εξαγωγικό προσανατολισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας οδήγησαν σε επαναφορά του εμπορικού ισοζυγίου σε πλεόνασμα. Ταυτόχρονα, αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν καθοδηγητικό παράγοντα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στο -2,4% του ΑΕΠ φέτος και στο -1,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Το δημοσιονομικό έλλειμα το 2023 επιβαρυνόμενο με τα έκτακτα έσοδα και δαπάνες που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση, την αύξηση των υποχρεωτικών κοινωνικών δαπανών και τη συνεχιζόμενη βοήθεια προς τους Ουκρανούς πρόκειται να αγγίξει το 3,6% του ΑΕΠ φέτος, ενώ αναμένεται να μειωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, (εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που πρόκειται να ισχύσουν από τις αρχές του 2024). Η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους σε περίπου 44,7% του ΑΕΠ το 2023, ακολουθούμενη από 45,9% του ΑΕΠ το 2024.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov