Facebook

Linkedin

header

Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε εορτασμό 20ης επετείου από την ίδρυση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ΟΚΕ) στη Βουλγαρία.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 07/12/2023
Συναπτόμενο αρχείο: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΚΕ bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:
 

Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε εορτασμό 20ης επετείου από την ίδρυση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ΟΚΕ) στη Βουλγαρία.

 

 Πραγματοποιήθηκε σήμερα εορταστική σύνοδος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ΟΚΕ) στη Βουλγαρία με αφορμή την 20η  επέτειο από την ίδρυση του. Η ΟΚΕ αποτελεί μια νομικά θεσμοθετημένη μορφή οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών, η οποία ασχολείται με τη διαβούλευση για κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα σε σχέση με τη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Στην εν λόγω σύνοδο συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Nikolay Denkov, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης κ. Rosen Zhelyazkov, υπουργοί, διπλωματικοί υπάλληλοι και προσκεκλημένοι.

«Για 20 χρόνια, η ΟΚΕ έχει υπάρξει ένας τόπος διαλόγου, συναίνεσης και σταυροδρόμι απόψεων. Αυτό είναι το μοντέλο που έχει αποδειχθεί ως επιτυχημένο τις τελευταίες δεκαετίες και αποτελεί μια έγκυρη φωνή», δήλωσε ο κ. Zhelyazkov. Κατά τη διάρκεια αυτών των είκοσι ετών, η ΟΚΕ αναδείχθηκε ως ένα από τα πιο αξιόπιστα συμβουλευτικά όργανα της βουλγαρικής πολιτείας με συνδυασμό πολιτικής εμπειρίας, τεχνογνωσίας και διαφορετικών απόψεων , ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Nikolay Denkov στην ομιλία του. Με τη σειρά της, η κα. Iliana Ivanova, Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, επεσήμανε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία ότι η ΟΚΕ έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξη της Βουλγαρίας. Τόνισε επίσης ότι πολύ πρόσφατα έγιναν εποικοδομητικές προτάσεις-συστάσεις για την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου στη  χώρα. «Το επόμενο έτος κατά τη διάρκεια της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σαράντα χρόνια μετά την καθιέρωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου, η Επιτροπή θα συγκαλέσει μια νέα σύνοδο κορυφής των κοινωνικών εταίρων».

Στη θεματική ενότητα «Συνεισφορά της ΟΚΕ και των Εθνικών Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων της ΕΕ στην ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Ευρώπη», συμμετείχε ο κ. Ιωάννης Πάιδας, Πρόεδρος της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος, ο οποίος στη ομιλία του τόνισε τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία των πολιτών καθώς και ότι οι θεσμικοί εκφραστές της αντανακλώνται στα σύγχρονα κοινωνικά και οικονομικά αιτήματα για περισσότερη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που συνήθως λαμβάνονται κεντρικά στις Βρυξέλλες. Σημείωσε επίσης ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ανησυχίες των κοινωνικών φορέων εκφράζονται επίσημα και συντεταγμένα μέσα από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες διαλόγου σε σύγχρονα πεδία πολιτικής, όπως η κλιματική αλλαγή, η πολιτική προστασία, η τεχνητή νοημοσύνη και ο κόσμος της εργασίας, η περιφερειακή συνεργασία και η ειρήνη, η μεταναστευτική κρίση, ενώ πιο πρόσφατα η ΕΟΚΕ υπεισήλθε και σε θέματα που αφορούν την κρίση τιμών και πληθωρισμού και την ενεργειακή αυτονομία.  

Εν κατακλείδι σημειώνουμε ότι η ΟΚΕ στη Βουλγαρία συμμετέχει στην υλοποίηση όλων των σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα και συμβάλλει στην εδραίωση της Βουλγαρίας ως ενεργού μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εργάζεται παράλληλα για να οικοδομήσει μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, να επιταχύνει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη, πιο κοινωνική και ψηφιακή Βουλγαρία και να προετοιμάσει τη χώρα για ένταξη στη ζώνη του ευρώ και τη ζώνη Σένγκεν.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov