Facebook

Linkedin

header

Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε εγκαίνια νέου κτιρίου υψηλής τεχνολογίας του GATE (05.12. τ.ε.) και φόρουμ «Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation»
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 06/12/2023
Συναπτόμενο αρχείο: PHOTOS bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:
 

Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας σε εγκαίνια νέου κτιρίου  υψηλής τεχνολογίας του GATE (05.12. τ.ε.) και φόρουμ «Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation».

Στις 5.12.τ.ε. Πρωθυπουργός κ. Nikolay Denkov και η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κα. Maria Gabriel εγκαινίασαν το νέο κτίριο υψηλής τεχνολογίας του GATE - το πρώτο ινστιτούτο στη Βουλγαρία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα των big data[1] και της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 WIDESPREAD 2018-2020 TEAMING Phase 2 και το Επιχειρησιακό πρόγραμμα "Science and Education for Smart Growth". Εγκαινίασαν επίσης την έναρξη του φόρουμ «Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation».

Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού σημειώνονται οι κάτωθι: «Αυτό που βλέπουμε σήμερα ήταν ένα όνειρο που δεν ξέραμε καν αν θα γινόταν πραγματικότητα. Αλλά ξέραμε ότι αν δεν προσπαθήσαμε, δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα. Θυμάμαι όταν φτιάχναμε το πρώτο χλοοτάπητα εδώ, είπα ότι στη Βουλγαρία υπάρχουν κορυφαία παγκόσμια επιστημονικά κέντρα που πρέπει να υποστηριχθούν. Τα μοντέλα που πετυχαίνουν είναι ακριβώς όπως το GATE – που ασχολούνται με πολύ σημαντικά επιστημονικά θέματα στο μέτωπο της επιστήμης σε συνεργασία με ένα από τα καλύτερα ιδρύματα στον κόσμο - το Chalmers University of Technology. Αυτή η θεμελιώδης επιστήμη χρησιμοποιείται για εφαρμογές που είναι χρήσιμες για όλους μας».

 «Το GATE είναι ένα παράδειγμα βιώσιμης συνεργασίας στη μεταφορά τεχνολογικής γνώσης και εμπειρίας. Χτίζεται στη βάση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.», τόνισε η Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κα. Maria Gabriel.

Η διευθύντρια του GATE, καθ. Silvia Ilieva, παρουσίασε τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου, επισημαίνοντας τον ρόλο της 49μελούς διεθνούς ομάδας ερευνητών και ειδικών. Τόνισε επίσης το στόχο του οργανισμού - να αποτελέσει φορέα αλλαγής στο εθνικό σύστημα έρευνας και καινοτομίας, να δημιουργήσει ένα μοναδικό ερευνητικό περιβάλλον που θα βάλει τη Βουλγαρία στον χάρτη της Ευρώπης και να εργαστεί σε προβλήματα δημόσιας σημασίας. Ως τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου, επεσήμανε τη συνεργασία με περισσότερους από 250 εταίρους από τη Βουλγαρία και την Ευρώπη, τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, σε περισσότερα από 20 εθνικά και διεθνή έργα, τις πάνω από 85 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Big Data Technologies» μαζί με τη Σχολή Μαθηματικών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι σημαντική, γιατί δείχνει την πολιτική βούληση να μπει η Βουλγαρία στον χάρτη της Ευρώπης, καταδεικνύει επίσης την επιθυμία να δείξει πώς η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας «St. Kliment Ohridski», καθ. Georgi Valchev στο χαιρετισμό του. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του GATE και μέχρι πρόσφατα πρύτανης του Πανεπιστήμιου της Σόφιας, καθ. Anastas Gerdzhikov, εξέφρασε την υπερηφάνεια του που το Πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε  συμμετέχει σε όλα τα Κέντρα Αριστείας της χώρας .

Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων της εκδήλωσης ήταν επίσης ο κ. Konstantin Pavlov, δήμαρχος της περιφέρειας Lozenets και ο καθηγητής Georgi Vaisilov, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού "Education Program", καθώς και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά από τα επίσημα εγκαίνια του κτιρίου, η εκδήλωση συνεχίστηκε με το ετήσιο φόρουμ GATE, του οποίου η πρώτη συνεδρία αφορούσε στο «Όραμα για Δεδομένα, Τεχνητή Νοημοσύνη και Χώρους Δεδομένων». Σε αυτό συμμετείχαν εξέχοντες διεθνείς εμπειρογνώμονες και ηγέτες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του Υπουργείου Καινοτομίας, του Big Data Value Association, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Chalmers, του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων κ.λπ.

Η διήμερη εκδήλωση περιελάμβανε επίσης θεματικά πάνελ για την «έξυπνη» βιομηχανία και τη ψηφιακή υγεία. Ανάμεσα στα πάνελ, στις 6.12 ένα εξ αυτών είχε ως θέμα «Η δύναμη των δεδομένων και η καινοτομία για μακροχρόνια και υγιή διαβίωση». Θεματικοί άξονες αυτού υπήρξαν οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της χάραξης πολιτικής και οι ανεπαρκείς πηγές ψηφιοποιημένων δεδομένων για εξατομικευμένο σχεδιασμό πολιτικής και παροχή υγειονομικής περίθαλψης βάσει στοιχείων. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Graham Kemp, καθηγητής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Chalmers, στη Σουηδία και συμμετέχοντες ήταν ο κ. Δημήτριος Γ. Κατεχάκης, Επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας, Ινστιτούτο Επιστήμης Υπολογιστών/ΙΤΕ/ και Διευθυντής του Ελληνικού Συστήματος Ψηφιακής Υγείας, ο κ. Jordan Kane Διευθυντής στην BioCommercialisation Services,η κα. Irena Pavlova και ο κ. Georgi Petkov από το Ινστιτούτο GATE. Κατά τη διάρκεια του πάνελ, ο κ. Κατεχάκης εξέφρασε την άποψη ότι η εισαγωγή μοντέρνων, ψηφιακών εργαλείων για να υποστηριχθούν υπηρεσίες υγείας αναμένεται ότι θα έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα της ζωής, στην ανταγωνιστικότητα που βασίζεται στην καινοτομία και στη βιωσιμότητα της πρόνοιας για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία εν γένει.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του Γραφείου μας στα εγκαίνια και στο φόρουμ γίναμε κοινωνοί της πληροφορίας ότι ο κ.  Δημήτριος Γ. Κατεχάκης συνεργάζεται με το ινστιτούτο GATE  στον τομέα της ψηφιακής υγείας. Επισημαίνουμε ότι κ. Κατεχάκης είναι επικεφαλής του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του πρώτου European Digital Innovation Hub (ευρωπαϊκός κόμβος ψηφιακής καινοτομίας) στον κλάδο της υγείας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των εργασιών του φόρουμ, Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εκτενώς με το β/ Πρωθυπουργό κ. Nikolay Denkov και την Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κα. Maria Gabriel, για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των εξαιρετικών ελληνοβουλγαρικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και ειδικότερα στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας, μέσω κοινών ερευνητικών προγραμμάτων τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση GATE. 

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov