Facebook

Linkedin

header

Βραβεία Καινοτομίας Innovative Enterprise 2023 (19.12.2023)-Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 19/12/2023
Συναπτόμενο αρχείο: PHOTOS INNOVATION AWARDS bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:

 Βραβεία Καινοτομίας Innovative Enterprise 2023 (19.12.2023)-Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας.

 

            Έλαβε χώρα στις 19.12 στο Ξενοδοχείο Sofia Balkan ο 19ος εθνικός διαγωνισμός Καινοτόμων Επιχειρήσεων της Χρονιάς. Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία κα. Iliana Ivanova και ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Nikolay Denkov απένειμαν τα οκτώ βραβεία, όπου 21 επιχειρήσεις από διάφορους τομείς της βουλγαρικής οικονομίας συμμετείχαν ως επικρατέστεροι. Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Nikolay Denkov  δήλωσε ότι «Αυτό που πρέπει ακόμα να κάνουμε είναι να θέσουμε σε εφαρμογή κριτήρια ποιότητας, μηχανισμούς ελέγχου, οργάνωσης και διαφάνειας, που θα μας επιτρέψει να επενδύσουμε με τόλμη, γιατί σε αντίθεση πριν από 10 χρόνια, τώρα υπάρχουν χρήματα, απλά δεν πρέπει να σπαταλώνται.». Σημείωσε επίσης ότι πολλά μεγάλα έργα καινοτομίας και τεχνολογίας που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβάνουν τη Βουλγαρία,  όπως το Insight Institute, που είναι ένα μοναδικό έργο για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το κέντρο Big Data για το Smart Society Institute (GATE) στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, καθώς και το Ινστιτούτο PlantaSYST στη Φιλιππούπολη .

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το Ίδρυμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Επικοινωνιών και το Enterprise Europe Network – Bulgaria και υποστηρίζεται από τη Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται επίσης με τη βοήθεια του Sofia Tech Park, του Κοινού Κέντρου Καινοτομίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, του Βουλγαρικού Συνδέσμου Τεχνολογιών Πληροφορικής (BAIT), της Κοινότητας Επιχειρηματιών και Startup της Βουλγαρίας (BESCO) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρομποτικής, Αυτοματισμού και Καινοτομιών (PARAi).

Παρατίθενται οι νικητές στις οκτώ κατηγορίες του Innovative Enterprise 2023: Καινοτομία για καλύτερη ποιότητα ζωής: Algaia (εταιρεία βιολογικών θαλάσσιων συστατικών που παράγει και εμπορεύεται εκχυλίσματα φυκιών για τρόφιμα, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής με την επωνυμία Vodoraslo) Κοινωνική Καινοτομία: Outro Bulgaria (μια εταιρεία που παρέχει φροντιστές και προσωπικούς βοηθούς για ηλικιωμένα άτομα και άτομα με αναπηρία)

Καινοτομία στις δημιουργικές βιομηχανίες: Zekeng (εταιρεία μηχανικής λογισμικού)

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Gita Automat

Καινοτόμος διαχείριση: Loulis Mel Bulgaria (εταιρεία αλευροποιίας-Μύλοι Λούλης ΑΕ)

Καινοτόμος Νέα Επιχείρηση: Οινοποιείο Trasina Green Innovation: Balevski & Kirov (παραγωγός βιολογικών προϊόντων αγριοτριανταφυλλιάς) και New Energy Tech (εταιρεία που ειδικεύεται στην ενσωμάτωση νέων ενεργειακών συστημάτων)

Ηγετική θέση στην αγορά: BizPortal (παγκόσμιος πάροχος λύσεων εξόρυξης δεδομένων και ανάλυσης), Barin Sports (δημιουργός ενός ολοκληρωμένου εργαλείου λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο για επαγγελματίες αθλητές), LogiSoft (εταιρεία στον τομέα του βιομηχανικού αυτοματισμού) και η Melexis Βουλγαρία (παγκόσμια εταιρεία μηχανικής που προσφέρει λύσεις στη μικροηλεκτρονική για την αυτοκινητοβιομηχανία, τους καταναλωτές και τους ιατρικούς τομείς). Σημειώνεται εν κατακλείδι ότι οι 21 φιναλίστ έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την επωνυμία High Achievements in Innovation του Ιδρύματος Εφαρμοσμένης Έρευνας και Επικοινωνιών.

            Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας παρουσίασε η βράβευση της θυγατρικής εταιρείας των Μύλων Λούλη στην καινοτόμο διαχείριση. Σε συζήτηση του Γραφείου ΟΕΥ Σόφιας με τον κ. Kalin Yonov, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μύλοι Λούλης Βουλγαρίας και τον κ. Σιδέρη Τσιβάκα από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας Λούλης, επισημάνθηκε το πόσο σημαντική είναι η βράβευση αυτή για το ελληνικό επιχειρείν στη Βουλγαρία καθώς και το πόσο αξιοσημείωτο είναι το βραβείο της αναγνώρισης της καινοτόμου διαχείρισης μιας εταιρείας σε έναν παραδοσιακό τομέα, όπως η αλευροβιομηχανία. Μέσω αυτής της βράβευσης υπογραμμίζεται επίσης το άριστο επίπεδο οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας και συγκεκριμένα των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία.

            Στο πλαίσιο της παρουσίας του Γραφείου ΟΕΥ στην εκδήλωση, επισημαίνουμε την εκτενή συζήτηση με νεοεκλεγμένο Δήμαρχο Σόφιας κ. Vassil Terziev και Αντιδήμαρχο για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, διεθνείς σχέσεις και τουρισμό, κ. Nikola Barbutov. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αμφότεροι κ. Δήμαρχος και κ. Barbutov εξέφρασαν ενδιαφέρον για το ελληνικό επιχειρείν στη Σόφια και για τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ της πόλης της Σόφιας με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σε ξεχωριστή συζήτηση μας με κ. Shentov, Πρόεδρο του Center for the Study of Democracy (Κέντρου για τη μελέτη της Δημοκρατίας Konrad Adenauer), αφού μας ευχαρίστησε για την αδιάκοπη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις του Ινστιτούτου μέσα στο τ.ε., μας πληροφόρησε ότι θα υπάρξει πληθώρα εκδηλώσεων και το 2024 με κύριο θέμα τις προοπτικές του μετασχηματισμού της βουλγαρικής οικονομίας προς περισσότερα ευρωπαϊκά οικονομικά πρότυπα.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov