Facebook

Linkedin

header

Συνεδρίαση του ΕU Club στη Σόφια (15.01.2024)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 16/01/2024
Συναπτόμενο αρχείο: Agenda_EU-CLUB-MEETING-15-01-eng bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:
 

Συνεδρίαση του ΕU Club στη Σόφια με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Βέλγιο (15.01.24)-Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας

           

            Το EU Club στη Σόφια πραγματοποίησε συνεδρίαση τη Δευτέρα 15.01.τ.ε. στο Βουλγαρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (BCCI) με την ευκαιρία της έναρξης της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2024. Το Βέλγιο συμμετέχει σε τριάδα της Προεδρίας της ΕΕ με την Ισπανία (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2023 ) και την Ουγγαρία (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2024). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βέλγος Πρέσβης στη Βουλγαρία κ. Frederic Meurice, η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Ισπανικής Πρεσβείας κα. Jaione Cereijo και η Διευθύντρια Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας κα. Radka Balabanova. Τη συζήτηση συντόνισε η κα. Ingrid Shikova, η οποία προεδρεύει του EU Club στη Σόφια και συνίδρυσε το Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του BCCI κ. Tsvetan Simeonov δήλωσε ότι οι συναντήσεις του EU Club στη Σόφια έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τη βουλγαρική κοινωνία στην πορεία προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Παράλληλα, ανέφερε ότι το βουλγαρικό κοινό ενδιαφέρεται για τα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα για να ενσωματωθεί πλήρως στις δομές της ΕΕ. «Υπήρξαμε αφελείς πιστεύοντας ότι η είσοδος της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2007 θα περιόριζε τον λόγο ύπαρξής του EU Club στη Σόφια, αλλά αυτό δεν ισχύει», σχολίασε ο κ. Simeonov. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρεις βασικές προτεραιότητες των βουλγαρικών θεσμών και κυβέρνησης το 2024 είναι η πλήρης ένταξη της χώρας στο χώρο Σένγκεν, στην ευρωζώνη και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). «Πρόκειται για θέματα που είναι πολύ σημαντικά για το μέλλον της Βουλγαρίας», πρόσθεσε.

Η Ισπανία εργάστηκε σκληρά κατά τους έξι μήνες που κατείχε την Προεδρία της ΕΕ -το δεύτερο εξάμηνο του 2023- και τα πήγε πολύ καλά με την πέμπτη εκ περιτροπής Προεδρία της, σχολίασε η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Ισπανικής Πρεσβείας  κα. Jaione Cereijo. Επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ισπανίας, κατέστη δυνατόν να ενταχθούν μερικώς η Βουλγαρία και η Ρουμανία στο χώρο Σένγκεν, καθώς η θέση της Αυστρίας έγινε πιο διαλλακτική. «Η Ισπανία πάντα υποστήριζε τις δύο χώρες, πιστεύοντας ότι έχουν εκπληρώσει τις απαιτήσεις», υπενθύμισε  η κα. Cereijo.

«Το Βέλγιο ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγάλη δόση ευθύνης και φιλοδοξίας. Η φιλοδοξία πηγάζει από την άποψή μας ότι το DNA μας είναι συνυφασμένο με το DNA της Ευρώπης», δήλωσε ο Πρέσβης του Βελγίου κ. Meurice και σημείωσε ότι το Βέλγιο ήταν η πρώτη χώρα που ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ το 1959 και αυτή θα είναι η 12η του φορά. Η βελγική Προεδρία της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας σειράς προκλήσεων, όπως η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Γάζα, η ενεργειακή κρίση, η παραπληροφόρηση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ανάμεσα στα σημεία προτεραιότητας τους επόμενους έξι μήνες θα είναι για τη Βελγική Προεδρία η διεύρυνση της ΕΕ και οι συνομιλίες για τη μελλοντική μορφή του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η νομοθετική ατζέντα του Βελγίου περιλαμβάνει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, μέτρα για την υποστήριξη των εθνικών οικονομιών για την αντιμετώπιση των διαταραχών στην ενιαία αγορά, την ισότητα των φύλων στην εργασία, την προσφορά και την πρόσβαση σε φάρμακα και τη ρύθμιση της αγοράς των φυτοφαρμάκων.

Το Βέλγιο θα επικεντρώσει επίσης τις προσπάθειές του στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης στην ΕΕ, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην εφαρμογή της πράσινης μετάβασης στον τομέα της οικονομίας, στην ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και της προστασίας της υγείας, στην προστασία των συνόρων και των πολιτών.

         

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov