Facebook

Linkedin

header

Moneyshow 2024-Ομιλία Προϊσταμένου Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας στο πλαίσιο των εργασιών του φόρουμ (9-11.02.24)
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 12/02/2024
Συναπτόμενο αρχείο: MONEY SHOW photo bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:
 

Moneyshow 2024-Ομιλία Προϊσταμένου Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας στο πλαίσιο των εργασιών του φόρουμ (9-11.02.24)

 

Έλαβε χώρα το 32o MONEY SHOW με 131 εκδηλώσεις να πλαισιώνουν το φετινό πρόγραμμα, από τις 9-11 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης.

Οι κύριοι τομείς που προβλήθηκαν στο φετινό Money Show ήταν: Τεχνολογίες – Καινοτομίες – Startups, Γεωργία και Αγροδιατροφή, Μακεδονική Κουζίνα, Ενέργεια, Ανακύκλωση – Περιβάλλον, Υποδομές, Τουρισμός, Κυκλική Οικονομία ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην μελλοντική εξέλιξη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κεντρικός στόχος του Money Show είναι η δημιουργία ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από την ουσιαστική σύμπραξη των κρατικών φορέων, των εδραιωμένων αλλά και των νέων αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, ώστε να προαχθεί και να επιταχυνθεί ο παράγοντας καινοτομία, επιτρέποντας την ανάδειξη νέων κλάδων και αγορών.

Στο επίκεντρο του MONEY SHOW βρέθηκε η καινοτομία, η βιώσιμη ανάπτυξη, τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, οι επιπτώσεις από την κατασκευή του Μετρό και του Flyover, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η πρωτογενής παραγωγή, η αγορά ακινήτων, όπως και τα προγράμματα ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Το MONEY SHOW διοργανώνεται από το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και την Organotecnica, σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η PROBINEX είναι ο χορηγός τίτλου του Money Show 2024, ενώ Χρυσός Χορηγός είναι η EUROBANK. Το MONEY SHOW 2024 στηρίζουν ακόμη χορηγικά οι εταιρίες και οι φορείς: Cisco, Elpedison, Zenith, MovyOn, Vimar, Hellenic Train, ΟΛΘ, ΔΕΔΑ, ΔΕΠΑ Υποδομών, Όμιλος Σαμαράς & Συνεργάτες, Ξανθάκης ΑΤΕ, East-West Greece, BHCCI, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Επιμελητήριο Χαλκιδικής, Επιμελητήριο Τρικάλων, Margaropoulos & Associates, Link Consulting, PlanO2 Consulting, Fil-Eco και Focus Greece.

Στο πλαίσιο του Moneyshow 2024, το Σάββατο, 10.02.2024, το Βουλγαρο-Ελληνικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (BHCCI), σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση με θέμα « Η οικονομική διμερής συνεργασία μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδος στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της περιφερειακής συνεργασίας». Στην εν λόγω εκδήλωση, συμμετείχαν με ομιλία και στη συνέχεια σε ανοικτή συζήτηση οι κκ. Χρήστος Σαραντόπουλος, Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ και Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Anton Markov, Γενικός Πρόξενος  της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Σάββας Καραφυλλίδης, πρόεδρος του BHCCI, Vladimir Tomov, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επενδύσεων του Βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Kristiyan Mihaylov, Αντιπρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Ρομποτικής, Αυτοματισμού και Καινοτομίας (PaRAi), Solomon Moskona, Υπεύθυνος ανάπτυξης του Βιομηχανικού πάρκου Σλίβεν, Stoyan Markov, Αντιδήμαρχος οικονομικής ανάπτυξης του Σλίβεν και ο υπογράφων. Στα πλαίσια της ομιλίας του Γραφείου ΟΕΥ Σόφιας, παρουσιάστηκαν οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, αλλά και οι προοπτικές τους για το μέλλον. Ειδικότερα, άξιο αναφοράς είναι ότι υφίσταται γόνιμο έδαφος για μελλοντική ενίσχυση και διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας  στους  τομείς των επώνυμων και ποιοτικών τροφίμων & ποτών, των βιολογικών προϊόντων, των καλλυντικών & φαρμακευτικών προϊόντων, του ιατρικού, μηχανολογικού & ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, των χημικών προϊόντων, των δομικών υλικών και του εξοπλισμού περιβαλλοντικών τεχνολογιών. Ειδική μνεία έγινε στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας με επίκεντρο τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών κατά μήκος του άξονα Βορρά-Νότου και ιδιαίτερα στη σύνδεση οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων των δύο χωρών και στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του φόρουμ, Γραφείο ΟΕΥ Σόφιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εκτενώς με την κα. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Υφυπουργό Ανάπτυξης, για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των εξαιρετικών ελληνοβουλγαρικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων από ελληνικής πλευράς και την προσέλκυση βουλγαρικών επενδύσεων σε αυτό τον τομέα. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Ν. 4982/22 για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων,  εντάχθηκαν πρόσφατα 20 δομές σε πανελλαδικό επίπεδο (υφιστάμενες και νέες) στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Η πρωτοβουλία, υλοποιούμενη από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) ως φορείς υλοποίησης του Προγράμματος Κρατικής Ενίσχυσης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης και την ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής, το οποίο εντάσσεται στην ολοκληρωμένη στρατηγική του υπουργείου Ανάπτυξης για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας. Οι εγκεκριμένες προτάσεις περιλαμβάνουν Βιομηχανικές Περιοχές σε Λαμία, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Κιλκίς, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Καρδίτσα, Λάρισα, Μελιγαλά, Πάτρα, Δράμα, Κομοτηνή και τα Επιχειρηματικά Πάρκα Σχιστού, Οινοφύτων, Αλμυρού και Κορίνθου.

            Η συγκεκριμένη εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία για εκτεταμένες συναντήσεις μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και αντίστοιχων βουλγαρικών, στους τομείς της αγροδιατροφής, τεχνολογιών, ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ο.κ. Η παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων από Βουλγαρική πλευρά (Γενικό Προξενείο Βουλγαρίας) και από πλευράς μας (Υφυπουργός Ανάπτυξης κα. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια) και η εκτενής συζήτηση για διμερή αναπτυξιακά και οικονομικά θέματα προσέδωσε στο MONEYSHOW 2024, μια ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη των διμερών μας οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov