Facebook

Linkedin

header

Yιοθέτηση νέων μέτρων από γαλλική κυβέρνηση για αντιμετώπιση της αγροτικής κρίσης
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 25/02/2024
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Προτεραιότητα για τη γαλλική κυβέρνηση και τον νέο Πρωθυπουργό της Γαλλίας, κ. Gabriel Attal, αποτελεί η άμεση διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες δεν πλήττουν μόνο τη Γαλλία, αλλά έχουν λάβει ήδη πανευρωπαϊκές διαστάσεις, δημιουργώντας κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης μεταξύ των αγροτών και των κυβερνήσεων, καθώς και ανασφάλεια στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά αιτήματα των Γάλλων αγροτών αφορούν τη μείωση της καθυστέρησης στην πληρωμή των ενισχύσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.), η οποία μερικές φορές φτάνει και το ένα έτος, τη άμβλυνση της απαγόρευσης χρήσης φυτοφαρμάκων, αναθεώρηση των χρηματικών ενισχύσεων για μείωση της κατανάλωσης νερού, επαναξιολόγηση των προτεινόμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρων (πρόταση περί αγρανάπαυσης) και το μπλοκάρισμα των Συμφωνιών ΕΕ – Mercosur.

Υπό την πίεση των εξελίξεων, η γαλλική κυβέρνησηέχει ήδη ξεκινήσει νέες διαβουλεύσεις με τα αγροτικά σωματεία. Ο Πρωθυπουργός κ. Attal, σε νέες δεσμεύσεις προς τους αγρότες, υποσχέθηκε έναν νέο νόμο Egalim (πρόκειται για νόμο που ψηφίστηκε το 2021 και έχει ως σκοπό να προστατεύσει τις αμοιβές των αγροτών και τις τιμές που οι παραγωγοί εισπράττουν για τα προϊόντα τους, σε σύγκριση με τις τελικές τιμές που αυτά έχουν κατά την πώληση), δέχθηκε τα αιτήματα των συνδικάτων για τη μέτρηση των φυτοφαρμάκων, ενώ δεσμεύθηκε για επιβολή κυρώσεων σε δύο ευρωπαϊκά κέντρα αγορών.

Δεδομένης της απαίτησης του γαλλικού αγροτικού κόσμου να αναγνωριστεί η γεωργία ως στρατηγικός τομέας, ο Γάλλος Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια σχετικής εδώ συνέντευξης τύπου χθες και λίγο πριν τα εγκαίνια της αγροτικής έκθεσης Παρισίων (Salon de l'agriculture, 24 Φεβρουαρίου-3 Μαρτίου 2024) αύριο, επεσήμανε ότι θα επιδιώξει να κατατάξει τη γεωργία μεταξύ των θεμελιωδών συμφερόντων του έθνους με τον ίδιο τρόπο που είναι κατοχυρωμένη η άμυνα. Σύμφωνα με τον κ. Attal, πρόκειται για μία θεμιτή αναγνώριση ότι ότι δεν υφίσταται χώρα χωρίς αγρότες.

Σύμφωνα με τον κ. Ατάλ, προκειμένου βελτιωθεί το επάγγελμα του αγρότη, η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται υιοθετήσει τα κάτωθι μέτρα:

  • μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού συστήματος των αγροτών.
  • ενίσχυση ελέγχων/επιβολή προστίμων σε δύο ευρωπαϊκά κέντρα αγορών διανομέων για μη συμμόρφωση με το κείμενο Egalim.
  • ενίσχυση ελέγχων σχετικά με τη γαλλική προέλευση των προϊόντων που πωλούνται στους καταναλωτές.
  • διευκόλυνση παροχής βίζας σε ξένους εποχικούς εργάτες προκειμένου τελευταίοι να εργαστούν στην γαλλική γη.
  • αναφορικά με τα φυτοφάρμακα, η Γαλλία θα εγκαταλείψει τον δείκτη που χρησιμοποιεί επί του παρόντος για τη μέτρηση της μείωσης της χρήσης τους (Nodu), τον οποίο υπερασπίζονται οι περιβαλλοντικές ενώσεις, αλλά αμφισβητείται από την Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Αγροτών (FNSEA, Fédération nationale des syndicats d'exploitants agricoles) και τη βιομηχανία φυτοφαρμάκων.

Στο άκουσμα της είδησης των κυβερνητικών εξαγγελιών, η γαλλική Εθνική Ομοσπονδία Συνδικάτων Αγροτών αναγνώρισε ότι έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος στην ικανοποίηση των αιτημάτων της, ωστόσο εκφράζει τον προβληματισμό της για την απουσία σαφούς χρονοδιαγράμματος, ζητώντας συγκεκριμένες λύσεις στα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Επισημαίνεται ότι τα αιτήματα του γαλλικού αγροτικού κινήματος φαίνεται να υποστηρίζουν οι Γάλλοι πολίτες, αφού σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση της εφημερίδας «Le Figaro», το 91% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το κίνημα, ενώ το 68% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει πράξει τα δέοντα για την υποστήριξη των αγροτών.

Εν τω μεταξύ, μεγάλες προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί για τον κατευνασμό της κρίσης που έχει ξεσπάσει ενόψει της προγραμματιζόμενης αυριανής επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου κ. Ε. Μακρόν στα εγκαίνια της 60ής αγροτικής έκθεσης Παρισίων, όπου έχουν ήδη προετοιμαστεί συναντήσεις του με αγρότες, βιομήχανους, καθώς και οικολογικές Μ.Κ.Ο.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov