header

31 η Διεθνής Έκθεση Αγροτικού Τομέα “AGRA 2024” (Φιλιππούπολη, 20-24 Φεβρουαρίου 2024) – ελληνικές συμμετοχές
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 27/02/2024
Συναπτόμενο αρχείο: PHOTOS AGRA bg.docx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:

31 η Διεθνής Έκθεση Αγροτικού Τομέα “AGRA 2024” (Φιλιππούπολη, 20-24 Φεβρουαρίου 2024) – ελληνικές συμμετοχές

 

Πραγματοποιήθηκε στη Φιλιππούπολη από 20 έως 24 Φεβρουαρίου 2024 η Διεθνής Έκθεση Αγροτικού Τομέα “AGRA 2024”. Η εν λόγω Έκθεση, αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο εκθεσιακό γεγονός του κλάδου γεωργίας και αγροτικής επιχειρηματικότητας στη Βουλγαρία και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην περιφέρεια Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συνολικά, στη φετινή Έκθεση υπολογίζεται από τους διοργανωτές ότι συμμετείχαν περίπου 800 εκθέτες από περισσότερες από 27 χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό / επισκέπτες μια μεγάλη ποικιλία από καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες του αγροτικού τομέα, καθώς και διάφορες άλλες πτυχές της αγροτικής επιχειρηματικότητας οι οποίες συνδέονται με τα πεδία επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας. Παράλληλα με την Έκθεση “AGRA”, διεξήχθησαν και φέτος οι, συναφούς θεματικού ενδιαφέροντος, Εκθέσεις “VINARIA” (οίνος και αμπελουργικός / οινοποιητικός εξοπλισμός) και “FOODTECH” (τρόφιμα-ποτά, γαστρονομία, εξοπλισμός HORECA).

Γραφείο μας συμμετείχε στις 20/02 τ.ε. στην εναρκτήρια τελετή της Έκθεσης και επισκεπτόμενο κατόπιν τους χώρους της Έκθεσης. Συναντηθήκαμε με έλληνες εκθέτες, εταιρείες «ΕΒΑΚ Α.Ε.» κατασκευής και εμπορίας αγροτικών μηχανημάτων με έδρα την Ορεστιάδα Νομού Έβρου [http://www.ebak.gr], «SANIDAS» αγροτικά μηχανήματα για αμπελουργία-βότανα-ειδικές καλλιέργειες με έδρα την Γουμένισσα Νομού Κιλκίς [https://www.sanidas-e.gr], «AGROHELLAS» παραγωγής-εμπορίας λιπασμάτων και ζωοτροφών και προσθετικών αυτών με έδρα την Θεσσαλονίκη [https://agrohellas.com] και «INOXTECK» κατασκευής ανοξείδωτων δεξαμενών για βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων και ποτών με έδρα τις Σέρρες Νομού Σερρών [https://inoxteck.gr] .

Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτες εταιρείες («ΕΒΑΚ Α.Ε.» και «SANIDAS») συμμετέχουν ανελλιπώς τα τελευταία έτη στην εν λόγω Έκθεση, έχουν μεγάλο αριθμό πελατών σε ολόκληρη τη Βουλγαρία και έχουν εδραιώσει αξιοσημείωτη εξαγωγική παρουσία στη βουλγαρική αγορά αγροτικών μηχανημάτων και τεχνολογιών. 

Οι Έλληνες εκθέτες δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν Αρχή μας για την επίσκεψη και υποστήριξη της συμμετοχής τους και αντάλλαξαν απόψεις και προτάσεις με Γραφείο μας για την ανάπτυξη περαιτέρω πρωτοβουλιών στο άμεσο μέλλον, με κοινό σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου αγροτικής επιχειρηματικότητας στη βουλγαρική αγορά.

Φετινή εναρκτήρια τελετή της Έκθεσης “AGRA 2024”, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό υψηλών προσκεκλημένων όπως την Αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας κα. Iliana Yotova, τον Υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων κ. Kiril Vatev, τον Αντιπεριφερειάρχη  Φιλιππούπολης κ. Tashkov, Πρέσβεις ξένων χωρών, επικεφαλείς Γραφείων ΟΕΥ ξένων Πρεσβειών, επιφανείς επιχειρηματίες κ.ο.κ.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας είχαμε την ευκαιρία να έχουμε κατ’ ιδίαν ολιγόλεπτες συνομιλίες με το βούλγαρο Υπουργό Γεωργίας και Τροφίμων κ. Kiril Vatev, με αντικείμενο τη στενότερη συνεργασία ελλήνων και βούλγαρων παραγωγών του πρωτογενούς τομέα και τη συμπληρωματικότητα των αγροδιατροφικών προιόντων των δύο χωρών, το Γενικό Διευθυντή της Έκθεσης κ. Ivan Sokolov, με τον οποίο συζητήσαμε τις προοπτικές συνεργασίας των εκθεσιακών φορέων Ελλάδος και Βουλγαρίας (π.χ. ΔΕΘ-HELEXPO, FOODTECH κ.ο.κ., με απώτερο στόχο την αύξηση της συμμετοχής των βουλγαρικών εταιρειών στις εκθέσεις στην Ελλάδα και των ελληνικών στις εκθέσεις στη Φιλιππούπολη) κ.ο.κ.

Συνάντηση έγινε και με τους κκ. Atanas Tashkov,  Αντιπεριφερειάρχη και Atanas Uzunov, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Φιλιππούπολης, με αντικείμενο συζήτησης την ενισχυμένη συνεργασία σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο της περιοχής του Plovdiv (Φιλιππούπολη) με όμορους ελληνικούς δήμους και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ειδική προγραμματισμένη συνάντηση έλαβε χώρα στο Δημαρχείο με τον Αντιδήμαρχο της πόλης κ. Vladimir Temelkov, αρμόδιο για τις εξωτερικές σχέσεις του Δήμου σε θέματα εκπαίδευσης, οικονομικής και εμπορικής ανάπτυξης και ευρωπαϊκών πολιτικών (προγράμματα INTERREG κτλ). Η θεματολογία της συνάντησης περιελάμβανε την από κοινού συμμετοχή του Δήμου  Φιλιππούπολης και ελληνικού Δήμου σε πρωτοβουλίες και προγράμματα INTERREG (κοινές δράσεις επιμελητηρίων, διασυνοριακά προγράμματα υπό την αιγίδα της ΕΕ κ.ο.κ.), τη συμμετοχή βουλγαρικών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμια, Επιμελητήριο, ενώσεις (clusters) επιχειρήσεων) κυρίως στις Εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO, με προσανατολισμό την καινοτομία και την κυκλική οικονομία και επίσης την προσέλκυση ελληνικών επενδύσεων στη βιομηχανική ζώνη της Φιλιππούπολης, όπου ο Δήμος είναι διατεθειμένος να προσφέρει επιπλέον διευκολύνσεις για την εγκατάσταση νέων ελληνικών παραγωγικών μονάδων.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση “ AGRA 2024” αλλά και τις εκθέσεις “VIVARIA 2024” και “FOODTECH 2024” είναι διαθέσιμες στον επίσημο ιστότοπο της Διεθνούς Έκθεσης AGRA: [https://www.fair.bg/en/event/2024/agra-2024]. Αναλυτικός κατάλογος των εκθετών είναι διαθέσιμος στον ακόλουθο σύνδεσμο: [https://www.fair.bg/en/event/2024/agra-2024#tab-exhibitors]

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov