Facebook

Linkedin

twitter - x

header

Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας στην εκδήλωση της Βουλγαρικής Ένωσης Ανακύκλωσης (BAR) με θέμα “Circular Economy 5.0. Recycling for Sustainable Development”,23/02/24
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 04/03/2024
Συναπτόμενο αρχείο: recycling bg.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Πηγή: Γραφειο ΟΕΥ Σόφιας
Κείμενο:

Παρουσία Γραφείου ΟΕΥ Πρεσβείας Σόφιας στην εκδήλωση της Βουλγαρικής Ένωσης Ανακύκλωσης (BAR) με θέμα “Circular Economy 5.0. Recycling for Sustainable Development”23/02/2024

Στις 23.2.τ.ε. στο Sofia Hotel Balkan, έλαβε χώρα εκδήλωση της Βουλγαρικής Ένωσης Ανακύκλωσης (BAR) αναφορικά με την κυκλική οικονομία 5.0. και την ανακύκλωση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ως θεματικό άξονα το ρόλο της ανακύκλωσης στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα πιο συγκεκριμένα.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων και η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, η ανάλυση της αποτελεσματικότητας και η διαμόρφωση κατάλληλης νομοθεσίας σχετικά με την ευθύνη του παραγωγού για τον καθορισμό των κριτηρίων όσον αφορά στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων όσων διαθέτουν στην αγορά πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, το νομικό πλαίσιο για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας κ.α.

Στην παρουσίαση του ο κ. Malinov, Πρόεδρος της Βουλγαρικής Ένωσης Ανακύκλωσης (BAR), παρουσίασε τα παρακάτω διαγράμματα με στοιχεία της Eurostat, όπου και στα 2 διαφαίνεται ότι προϊόντος του χρόνου και ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες και επιταγές, η Βουλγαρία έχει βελτιωθεί σημαντικά στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βαγγέλης Καραμίντζιος, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το 2019 η ανακύκλωση στην Ελλάδα βρισκόταν στο 21%. Ωστόσο, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού (που περιλαμβάνει και τα απόβλητα της διαδικασίας διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων) η πραγματική ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται στο 16%. Τα επίπεδα της ανακύκλωσης αυξήθηκαν κατά 5,2% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ειδικά για την ανακύκλωση συσκευασιών, η Ελλάδα δείχνει να βρίσκεται κοντά στο να επιτύχει τους στόχους για δύο από τα υλικά, με 66% για χαρτί-χαρτόνι και μέταλλα πλην αλουμινίου (ο στόχος βρίσκεται στο 75% και 70% αντίστοιχα). Υπολείπεται όμως σημαντικά στους στόχους της για τις πλαστικές συσκευασίες (24% με στόχο το 50%), το γυαλί (25% με στόχο το 70%) και το αλουμίνιο (27% με στόχο το 50%).

Συνολικά, η ανακύκλωση συσκευασιών βρίσκεται στο 52,9% (12,1% κάτω από το στόχο του 2025), με τον ρυθμό να έχει μειωθεί κατά 0,2% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όσον αφορά στην υγειονομική ταφή, στη χώρα μας εξακολουθεί να ξεπερνά το 77%, ενώ η κομποστοποίηση έχει αυξηθεί από 2,6% σε 5% (παραμένοντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα).

Στη χώρα μας παράγονται περίπου 5,6 εκατ. τόνοι αστικών απορριμμάτων ετησίως και η παραγωγή αποβλήτων έχει αυξηθεί από το 2015 κατά 6%. Αυτό αντιστοιχεί σε 524 κιλά/κάτοικο, πολύ πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο (501 κιλά/κάτοικο).  

Ο κ. Γιώργος Κρεμλής, υποστήριξε πως η κυκλική οικονομία αποτελεί το νέο εμβληματικό οικονομικό μοντέλο της ΕΕ που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μία ολιστική προσέγγιση από τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και την ορθή διαχείρισή τους, έως την προώθηση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων, την ανακύκλωση και τον σχεδιασμό προϊόντων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όπως σημείωσε, στην Ελλάδα υπάρχει ήδη ένα στρατηγικό πλάνο που προβλέπει πάνω από 70 άξονες και δράσεις που θα υλοποιηθούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις οι οποίες είναι υπό διαμόρφωση με στόχο τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, μέχρι το 2050.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov