Facebook

Linkedin

header

Επικαιροποιημένα στοιχεία για τον τραπεζικό κλάδο στην Αλβανία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΒΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 02/06/2024
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων
Κείμενο:

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευθέντα στοιχεία, το 2023 παρατηρήθηκε αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών για δεύτερο συνεχόμενο έτος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, πάνω από το 57% των συνολικά 13,4 εκατ. συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά, σηματοδοτώντας αύξηση 22,1% στις τραπεζικές δραστηριότητες εξ αποστάσεως σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει συμβάλει τόσο στη σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής στα τραπεζικά καταστήματα, όσο και στην κυκλοφορία των μετρητών στις εμπορικές συναλλαγές, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό από το εξωτερικό, καθώς οι τουρίστες προτιμούν κατά κανόνα να πληρώνουν μέσω τραπεζικών καρτών.

Η χρήση καρτών και γενικότερα η πραγματοποίηση ηλεκτρονικών συναλλαγών εκτιμώνται ως ενδείξεις εξέλιξης του αλβανικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο επί του παρόντος περιλαμβάνει πέντε μεγάλες τράπεζες αλβανικών συμφερόντων (Credins Bank, American Bank of Investments, Tirana Bank, Union Bank, United Bank of Albania) οι οποίες αύξησαν το μερίδιο που κατέχουν στην τραπεζική αγορά, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας εξαγορών και της αύξησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αντίθετα κάποιες τράπεζες με ξένα κεφάλαια απώλεσαν τμήμα του μεριδίου που κατείχαν.

Συγκεκριμένα, το μερίδιο της Credins στην πιστωτική αγορά αυξήθηκε περαιτέρω κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2022, ενώ η Raiffeisen Bank, μετά από δύο συνεχή έτη αύξησης, έχασε έδαφος στην αγορά δανείων το 2023, καθώς πλέον κατέχει το 16,8% του πιστωτικού χαρτοφυλακίου, σε σχέση με το 17,1% κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, η Banka OTP Albania μετά από μια δεκαετή σειρά ανάπτυξης, παρουσίασε πέρυσι σημαντική πτώση στην πιστωτική αγορά, καθώς το μερίδιό της μειώθηκε στο 13,2%, από 14,6% το 2022. Τέλος, η Tirana Bank έγινε η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της αλβανικής οικονομίας, με 7,8%, σε σχέση με 7,6% το προηγούμενο έτος, ενώ περαιτέρω μείωση παρουσίασε και η Intesa Sanpaolo, η οποία υποχώρησε στο 7,4% της πιστωτικής αγοράς, από 7,8% του συνολικού χαρτοφυλακίου που κατείχε το προηγούμενο έτος.

Στον τομέα των καταθέσεων επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να κυριαρχεί η τουρκικών συμφερόντων BKT, αν και το μερίδιό της στο τέλος του 2023, μειώθηκε στο 25,3%, από 25,6% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ την ακολουθούν κατά σειρά η Credins Bank με 17,4%, η Raiffeisen Bank με 16%, η Intesa Sanpaolo Bank Albania με 10,1% και η OTP Albania με 9,2%. Η μείωση του δείκτη των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες προήλθε από τη μεγαλύτερη αύξηση των πιστώσεων σε σύγκριση με τις τραπεζικές καταθέσεις.

Σε απόλυτους αριθμούς, η τράπεζα με τα περισσότερα κέρδη ήταν η BKT, με περίπου 6,7 δισ. λεκ., δεύτερη η Raiffeisen Bank με 6,5 δισ. λεκ, σχεδόν 69% περισσότερα σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, τρίτη η OTP Bank Albania με 3,3 δισ. λεκ και αύξηση 6% σε σύγκριση με το 2022, τέταρτη η Intesa Sanpaolo Bank Albania με 3,05 δισ. λεκ και αύξηση 137%, πέμπτη η American Bank of Investments με 2,6 δισ. λεκ και αύξηση κατά 45% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, και έκτη η Tirana Bank με 1,9 δισ. λεκ και αύξηση κατά 83% σε σχέση με το 2022.

Επισημαίνεται ότι το συνολικό ενεργητικό του αλβανικού τραπεζικού τομέα ανήλθε σε 1,97 τρισ. λεκ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,1% σε σύγκριση με το 2022, παρά την αρνητική επίδραση από την υποτίμηση των ξένων νομισμάτων έναντι του λεκ, δεδομένου ότι κατά το τέλος του 2023, η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-λεκ ήταν μειωμένη κατά 9% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Επίσης, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του περασμένου έτους έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, τον Δεκέμβριο μειώθηκε στο 4,7%, από 5,1% που ήταν τον Νοέμβριο και 5% στο τέλος του 2022 αντίστοιχα. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχές έτος, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Τραπεζών, στο τέλος του 2023, η συνολική αξία τους ανήλθε σε 1,65 τρισ. λεκ, αυξημένη δηλαδή κατά 5,4% σε σύγκριση με το 2022, ενώ τα επιτόκια των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 1,64%, από 1,43% κατά το τέλος του 2022. Τέλος, τα κέρδη των εμπορικών τραπεζών ανήλθαν συνολικά σε 27,9 δισ. λεκ, αυξημένα κατά 17%, σε σύγκριση με το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο συνολικός αριθμός των τραπεζών μειώθηκε μετά το 2018 σε 11, ενώ γενικότερα οι τράπεζες που έχουν βγει από τη διαδικασία ενοποίησης φαίνονται πιο ανταγωνιστικές και με μεγαλύτερη εστίαση στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αλβανίας, μέχρι το τέλος του 2024 κάποιες τράπεζες πιθανώς να χρειαστούν «ενέσεις κεφαλαίου» περίπου 43,6 δισ. λεκ προκειμένου να ενισχύσουν τη χρηματοπιστωτική τους σταθερότητα και να αντιμετωπίσουν τις ζημίες δανείων και τα αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα. Γενικότερα, βέβαια, παρά το γεγονός ότι κάποιες τράπεζες θεωρούνται ευαίσθητες σε υποτιθέμενα σενάρια μακροοικονομικών διαταραχών, ο αλβανικός τραπεζικός τομέας έχει αποδειχτεί ανθεκτικός.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov