Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Η Β2 Διεύθυνση είναι αρμόδια για τις σχέσεις με τις χώρες της Βαλκανικής, τη Ρωσία, τις λοιπές χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Χωρών (Κ.Α.Κ.) και την παρακολούθηση του Ο.Σ.Ε.Π.

Η Διεύθυνση έχει ως αρμοδιότητες:

Τη μελέτη και την υποβολή προτάσεων με σκοπό την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων με τις εν λόγω χώρες.

 • Τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου οικονομικής συνεργασίας δια μέσου της σύναψης συμφωνιών.
 • Την παρακολούθηση και το χειρισμό θεμάτων εμπορικής, οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας.
 • Την προπαρασκευή των εργασιών των διακρατικών επιτροπών και την ευθύνη των διμερών διαπραγματεύσεων.
 • Την παρακολούθηση και το χειρισμό διασυνοριακών θεμάτων σε συνεργασία με τους καθ΄ ύλη συναρμόδιους φορείς.
 • Την παρακολούθηση της εξέλιξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων σε συνεργασία με τις πρεσβευτικές και προξενικές αρχές και τα Γραφεία Ο.Ε.Υ., άλλα Υπουργεία ή Υπηρεσίες και ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς. Την εισήγηση προτάσεων προς τη Β1 Διεύθυνση για την εκπόνηση Σ.Σ.Δ. και Ε.Σ.Δ.

Η Β2 Διεύθυνση περιλαμβάνει δύο τμήματα. Η αρμοδιότητα κατά Τμήμα της Β2 Διεύθυνσης κατανέμεται ως ακολούθως:

I. Τμήμα Οικονομικών Σχέσεων με χώρες Βαλκανικής
Το Τμήμα έχει τις κάτωθι αρμοδιότητες:

 • Την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σερβία και Μαυροβούνιο), Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία.
 • Την παρακολούθηση όλων των ευρωπαϊκών ή διεθνών χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, που αναπτύσσονται στις χώρες ευθύνης τους.
 • Την παρακολούθηση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (Ε.Σ.Ο.Α.Β.).
 • Την παρακολούθηση και συμμετοχή στην Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου.
 • Την παρακολούθηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

II. Τμήμα Οικονομικών Σχέσεων με Ρωσία, λοιπές χώρες Κ.Α.Κ. και παρακολούθησης Ο.Σ.Ε.Π.
Το Τμήμα έχει τις κάτωθι αρμοδιότητες:

 •  Την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία και λοιπές χώρες Κ.Α.Κ. (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Καζακστάν, Κιργισία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Ρωσία,Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν).
 • Την παρακολούθηση των εργασιών του Ο.Σ.Ε.Π. και την εκπροσώπηση στις συναντήσεις/επιτροπές.
 • Την παρακολούθηση της Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για τη Νέα Γειτονία.
 • Την παρακολούθηση όλων των ευρωπαϊκών ή διεθνών χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, που αναπτύσσονται στις χώρες ευθύνης τους.

Η Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου (Π.Α.Ι.), θεσμοθετήθηκε στη Διάσκεψη για την Ανάπτυξη και Ασφάλεια της Αδριατικής και του Ιονίου (Ανκόνα, 19-20 Μαΐου 2002) από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδος, της Αλβανίας, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και της Σλοβενίας, παρόντος και του τότε Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Prodi.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας προσχώρησε το Νοέμβριο του ιδίου έτους. Σήμερα συμμετέχουν στην Π.Α.Ι. με ξεχωριστές αντιπροσωπείες το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Η Διακήρυξη της Ανκόνας (Ancona Declaration) θέτει το πλαίσιο διαβούλευσης και συνεργασίας των συμμετεχόντων κρατών, κυρίως στους ακόλουους τομείς: οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών και τεχνικής βοήθειας, βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, παιδείας, πολιτισμού και επιστήμης, καθώς και καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Στους τομείς αυτούς λειτουργούν ομάδες εργασίας που ονομάζονται «Στρογγυλές Τράπεζες».

Η διάρκεια της κάθε προεδρίας είναι ένα (1) έτος και κατά την διάρκεια της λαμβάνουν χώρα συναντήσεις των Υψηλών Αξιωματούχων και των Υπουργών Εξωτερικών των συμμετεχουσών χωρών.

Ο ΟΣΕΠ ιδρύθηκε το 1992 ως άτυπη πρωτοβουλία και μετεξελίχθηκε σε διεθνή οικονομικό οργανισμό, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, την 1.5.1999, με την θέση σε ισχύ του Χάρτη του. 

Στον ΟΣΕΠ συμμετέχουν 12 κράτη της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία).
Καθεστώς παρατηρητή κατέχουν οι: Αίγυπτος, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Λευκορωσία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία, Τυνησία και Ευρ. Επιτροπή, ενώ καθεστώς «τομεακού εταιρικού διαλόγου» κατέχουν οι: Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιορδανία, Ιράν, Ν. Κορέα, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία και Σλοβενία.
Η Προεδρία του Οργανισμού ασκείται εκ περιτροπής από τα Κ-Μ του ΟΣΕΠ. Η Ελλάδα άσκησε την Προεδρία του Οργανισμού την περίοδο 1.6 έως 31.12.2010. 
Η Ελλάδα είναι ο κυριώτερος χρηματοδότης του Οργανισμού και των συνδεδεμένων σωμάτων του, η συνεισφορά της δε κατέστη έτι σημαντικότερη μετά την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου ΟΣΕΠ, την 1.11.2009.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov