Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Σχέσεις Ουκρανίας - Ε.Ε.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 11/07/2005
Έκδοση: Super User
Κείμενο:

Νέο τριετές Πρόγραμμα δράσης Ε.Ε. – Ουκρανίας.

Στις 21.02.2005 η Ε.Ε. και η Ουκρανία υπέγραψαν στις Βρυξέλλες τριετές Πρόγραμμα Δράσης, που προβλέπει ευρύτερη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του περιβάλλοντος, της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας και στο θέμα της εναρμόνισης της ουκρανικής νομοθεσίας με τη κοινοτική.


Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης διεξαγωγή διμερών συνομιλιών για την εκατέρωθεν χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου.

Η υπογραφή του εν λόγω Προγράμματος αναμένεται να δημιουργήσει για την Ουκρανία ευχερέστερη πρόσβαση σε επενδυτικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 250 εκ. ευρώ.

Η Ε.Ε. σε γενικές γραμμές θεωρεί το νέο τριετές Σχέδιο Δράσης το σημαντικότερο εργαλείο για την υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ουκρανίας και θα περιμένει με ενδιαφέρον την ουκρανική πλευρά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η διαμόρφωση ανωτέρω Σχεδίου Δράσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ΕΝΡ (European Neighborhood Policy). Ως γνωστόν η ευρωπαϊκή πλευρά κατέστησε σαφές ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν αποβλέπει βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον στην απόδοση του καθεστώτος του συνδεδεμένου κράτους, οδηγώντας στην ενταξιακή διαδικασία, αλλά στοχεύει στην ανεύρεση των καταλλήλων εργαλείων για τη διαμόρφωση, μεσοπρόθεσμα, μιας ενισχυμένης σχέσης συνεργασίας.

A. Απόδοση καθεστώτος οικονομίας της αγοράς στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε- Ουκρανίας που έλαβε χώρα στο Κίεβο την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανεκοίνωσε την απόφασή της να χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς οικονομίας της αγοράς (Market Economy Status). Το εν λόγω καθεστώς θεωρείται βέβαιο ότι θα διευκολύνει τη διαδικασία ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στις κοινοτικές δομές και θα βελτιώσει τους όρους εμπορίου. Ειδικότερα, αναμένεται ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα καταστούν περισσότερο προσβάσιμες στα ουκρανικά προϊόντα με τη σταδιακή μείωση ορισμένων απαγορευτικών εισαγωγικών δασμών. Παράλληλα, θα ισχυροποιηθούν οι αμυντικοί μηχανισμοί των Ουκρανών εξαγωγέων, έναντι των διαδικασιών antidumping, που με μεγάλη συχνότητα εγείρονται εναντίον τους.

Ανωτέρω εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πλέον τον σημαντικότερο προορισμό για τα ουκρανικά προϊόντα, απορροφώντας το 32% των συνολικών ουκρανικών εξαγωγών.

B. Ενεργειακή Συμφωνία Ε.Ε- Ουκρανίας.


Την 1.12, η Ε.Ε και η Ουκρανία υπέγραψαν ενεργειακό πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει θεσμοθέτηση διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών για την ισχυροποίηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και την διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακών εισαγωγών που πραγματοποιεί η Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένων του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Συμφωνία αυτή καθίσταται επίκαιρη, καθώς η Ουκρανία αναζητά την υποστήριξη της Ε.Ε στην συνεχιζόμενη διαμάχη της με τη Ρωσία, σχετικά με το φυσικό αέριο, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επάρκεια ενεργειακών πόρων για την ευρωπαϊκή ήπειρο το 2006. Επισημαίνεται ότι μέσω του ουκρανικού συστήματος αγωγών φυσικού αερίου διακινείται το 85% των συνολικών ρωσικών εξαγωγών και τυχόν διαταραχές στην ομαλή λειτουργία του δικτύου θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε μεγάλους Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως π.χ. η Γερμανία και η Γαλλία.

Γ. Συνεργασία κρατικού ενεργειακού μονοπωλίου με ξένους επενδυτές.

Τέλος, σημειώνεται ότι, η κρατική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz Ukrayiny και η βρετανοολλανδικών συμφερόντων Royal Dutch\Shell Plc υπέγραψαν συμφωνία από κοινού εξόρυξης φυσικού αερίου σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ουκρανίας, σε συνολική έκταση 31.000 τ. χιλ. Η συνολική αξία του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε 100 εκατ.$ και εντάσσεται στη προσπάθεια των ουκρανικών αρχών να προσελκύσουν επενδύσεις στην εξόρυξη εγχώριων ενεργειακών πόρων, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού και τουρκμενικού αερίου. Ως γνωστόν, η Ουκρανία καταναλώνει ετησίως περί τα 80 δις κυβ. μ φυσικού αερίου, εκ των οποίων παράγει εγχωρίως μόνο 20 δις. κυβ. μ.

Ανωτέρω εξέλιξη απόδοσης MES στην Ουκρανία αναμένεται να διευκολύνει τόσο τη προσχώρηση της χώρας στον ΠΟΕ αλλά και να προωθήσει τη διαδικασία σύναψης Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με την Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη επεξεργάζεται σχετική μελέτη σκοπιμότητας και εκτιμάται ότι θα δρομολογήσει διαβουλεύσεις με την Ουκρανία στα μέσα του 2006.

Υπολογίζεται ότι η όλη διαδικασία (διαπραγματεύσεις, επικυρώσεις, υλοποίηση) θα διαρκέσει 3 – 4 χρόνια μέχρι και το τέλος της ισχύος της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσεις και Συνεργασίας (PCA) το 2008. Στη συνέχει θα εξετασθεί η διαμόρφωση μίας νέας πιο εκτεταμένης μορφής συμφωνίας συνεργασίας – σύμφωνα και με τα αποτελέσματα της υλοποίησης του τριετούς Σχεδίου Δράσης Ε.Ε – Ουκρανίας, που θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει είτε στην εισδοχή της Ουκρανίας στην Συμφωνία για τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγικό μοντέλο) είτε στη πλήρη προσχώρηση στην Ε.Ε. (Πολωνικό μοντέλο).

Ανασταλτικό παράγοντα θα αποτελέσει η προσπάθεια της Ρωσίας να παρασύρει την Ουκρανία στον ανταγωνιστικό Ενιαίο Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov