Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 09/08/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:

Η παραγωγή πετρελαίου στην Συρία μειώνεται διαρκώς, διότι δεν ανακαλύπτονται νέα κοιτάσματα, ενώ φθίνει η απόδοση των υφιστάμενων. Η προσπάθεια συμψηφισμού των απωλειών, με ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου δεν έχουν ακόμα αποδώσει. Παράλληλα η εσωτερική κατανάλωση πετρελαίου αυξάνει με άμεση αρνητική επίπτωση στις εξαγωγές της χώρας, η οποία αναπόφευκτα, εφόσον ακόμα δεν έχει επιτύχει να υποκαταστήσει αυτές τις εξαγωγές με φυσικό αέριο, σύντομα, έως το 2012 θα καταστεί εισαγωγέας πλέον, ενεργειακών προϊόντων.

Το 2005 επιβεβαιώθηκε η κάμψη της παραγωγής, από τα αποτελέσματα της σημαντικότερης εταιρείας στον τομέα αυτό, της Al Furat Petroleum Company (AFPC), που αποτελεί Κοινοπραξία της κρατικής Syrian Petroleum Company (SPC) κατά 50%, της Shell κατά 37,5%, και της Petro Canada κατά 12,5% (η τελευταία απεχώρησε αρχές του 2006, και στην θέση της υπεισήλθε ινδο-κινεζική κοινοπραξία της China National Petroleum (CNPC)και India Οil and Natural Gaz Corporation). Η παραγωγή της AFPC ήταν αντίστοιχη περίπου της απόδοσης των κοιτασμάτων αποκλειστικής εκμετάλλευσης της SPC, ήτοι 200.000 β/ημερησίως.

Oι προσπάθειες της AFPC καθώς και της Deir Ez Zor Petroleum Company (κοινοπραξία της SPC και της Total με απόδοση 40-50.000 β/ημ.), επικεντρώνονται στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων, ενώ της SPC, σε συνεργασία με άλλες ξένες εταιρείες (την καναδική Dublin και την κινεζική CNPC), στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων

Η παραγωγή πετρελαίου από 410.000 β/ημ. προβλέπεται να μειωθεί κάτω των 325.000 β/ημ. έως το 2010, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να καλυφθούν πλέον οι εγχώριες ανάγκες, σε μία περίοδο μάλιστα που οι διεθνείς τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Γενικά η συριακή οικονομία πρόκειται να υποστεί μεγάλο πλήγμα από την μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου, εφόσον το προϊόν αυτό συνιστά το 60% των εξαγωγών της χώρας, και τα έσοδα αποτελούν το 20% του ΑΕΠ, το 45% των εσόδων του προϋπολογισμού και το 60% του ξένου συναλλάγματος. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί πλέον σε καλύτερη διαχείριση των ενεργειακών πηγών της χώρας, ιδρύοντας δύο νέα διυλιστήρια, σε συνεργασία με ξένες εταιρείες και αναβαθμίζοντας τα διυλιστήρια του Homs και του Banias. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων τέλος του 2005 συμφώνησε να χρηματοδοτήσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Συρίας με 200 εκ. Ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε στο μέλλον η χώρα να βασίζεται πλέον στο φυσικό αέριο.

Στα άμεσα προγράμματα προβλέπονται: η ίδρυση ενός Κέντρου Ερευνών Πετρελαίου, η παραχώρηση για έρευνες αναζήτησης νέων κοιτασμάτων πετρελαίου 9 περιοχών που καλύπτουν το ? σχεδόν του εθνικού εδάφους, η προώθηση σχεδίων για κατασκευές οικοδομών με θερμομόνωση, καθώς και για κίνηση αυτοκινήτων με φυσικό αέριο.


Τα αποθέματα φυσικού αερίου εκτιμώνται στα 300 δις μ3 και προβλέπεται να καλύψουν ως υποκατάστατο του πετρελαίου, μεγάλο μέρος των αναγκών της χώρας, τόσο σε ηλεκτρική όσο και σε βιομηχανική ενέργεια. Προς το παρόν η παραγωγή φυσικού αερίου ανέρχεται στα 23 εκατ.μ3/ημ. με προοπτική να φθάσει τα 30 εκατ. μ3/ημ. έως το 2010. Η ζήτηση υπολογίζεται στα 36 εκατ.μ3/ημ. έως το 2015 και στα 43 εκατ.μ3/ημ έως το 2020. Το έλλειμμα αναμένεται να καλυφθεί με εισαγωγές από την Αίγυπτο μέσω του Αραβικού Αγωγού Φυσικού αερίου. Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του Αγωγού αυτού, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Αίγυπτο (και μακροπρόθεσμα ενδεχομένως, από το Κατάρ το Ιράκ, το Ιράν και την Σαουδική Αραβία), στην Τουρκία και στην Ευρώπη, η Συρία αναμένεται ότι θα αποτελέσει το πιθανότερο εντός της προσεχούς δεκαετίας, πλατφόρμα διαμετακομιστικού εμπορίου.

Ο Αραβικός Αγωγός φυσικού αερίου (10δις μ3) θα συνδέει τις χώρες: Αίγυπτο, Ιορδανία, Συρία, Λίβανο και μακροπρόθεσμα την Τουρκία. Τον Δεκέμβριο του 2005 η Ρωσική εταιρεία Stroy Trans Gaz ανέλαβε την κατασκευή του πρώτου τμήματος του αγωγού, σε συριακό έδαφος, από τα σύνορα με την Ιορδανία, έως την πόλη Homs (230 χλμ.). Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2007. Προσεχώς θα προκηρυχθεί η κατασκευή του δευτέρου τμήματος, που αφορά επέκταση του εν λόγω αγωγού έως τα σύνορα με τον Λίβανο (80χλμ.) και έως τα σύνορα με την Τουρκία (204 χλμ.)


Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας η Συρία παραμένει αυτάρκης, παρά την αύξηση της κατανάλωσης. Έως το 2012, προβλέπεται αύξηση της παραγωγής κατά 2400 ΜGW προκειμένου να αντιμετωπισθεί η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση (+9% το 2005). Δύο νέοι σταθμοί που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο, έκαστος δυναμικότητας 750 ΜGW πρόκειται να κατασκευασθούν έως το 2009, από την Siemens-Koch, στο Deir Ali και από την Ισπανική Iberdola Ingenieria y Construccion, στο Deir Ez Zor.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov