Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εξέλιξη του βιομηχανικού τομέα
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 09/08/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ


Η συριακή βιομηχανία άρχισε σταδιακά να αποκρατικοποιείται. Μετά την χαλυβουργία της Hama και την χαρτοβιομηχανία του Deir Er Zor, τέλος του 2005 προτάθηκαν για ιδιωτικοποίηση η τσιμεντοβιομηχανία της Tartous και οι βιομηχανίες υαλουργίας της Δαμασκού και του Αλέπο

Σημειώνεται ότι σειρά βιομηχανικών ζωνών άρχισαν να κατασκευάζονται στην Δαμασκό, στο Αλέπο (δεύτερη μεγάλη πόλη της Συρίας), και στην Homs, ενώ αντίστοιχες ζώνες προβλέπονται για τις πόλεις Deir Ez Zor, Deraa και Hama. Η κατασκευή των αναγκαίων υποδομών για τις εν λόγω βιομηχανικές ζώνες, ( χώροι υποδοχής, ξενοδοχεία, κλινικές, κ. ά) πρόκειται να ανατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές.

Γενικά η συριακή βιομηχανία παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα σε τεχνογνωσία, joint venture εταιρείες συνεργασίας και σε άμεσες επενδύσεις, αλλά ο ιδιωτικός τομέας είναι πλέον πιο δυναμικός και διαθέτει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.


Κλωστοϋφαντουργικός τομέας


Η ανάπτυξη της κλωστοϋφαντουργικής βιομηχανίας είχε βασισθεί στην απαγόρευση εισαγωγών και στον δυναμισμό του ιδιωτικού τομέα (περιοχή του Αλέπο κυρίως) Από το 1991 πολλές συριακές εταιρείες ανέπτυξαν δραστηριότητα στον τομέα αυτό βάσει αδειών ξένων εταιρειών όπως: Naf Naf, Pierre Balmain, Azzaro, Kickers, Ted Lapidus κ.ά.

Ο κλωστοϋφαντουργικός τομέας αντιπροσωπεύει το 30% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας, το 10% των συνολικών εξαγωγών, (30% αν αφαιρεθούν οι εξαγωγές πετρελαίου) και απασχολεί το 15% περίπου του εργατικού δυναμικού. Η Συρία είναι 10η κατά σειρά χώρα παραγωγής βάμβακος στον κόσμο.

Τέλος του 2005 επετράπη η εισαγωγή ετοίμων ενδυμάτων στην Συρία γεγονός που δυσαρέστησε τους Σύρους παραγωγούς, οι οποίοι παρά τον προβλεπόμενο υψηλό δασμό 47,5%, φοβούνται τον ανταγωνισμό απο τα αντίστοιχα προϊόντα καταγωγής Κίνας ή άλλων χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας.

Οι συριακές εξαγωγές των ειδών αυτών κατά κανόνα κατευθύνονται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής προβλέπονται όμως νέες επενδύσεις στον τομέα αυτό από το 2006, με στόχο την κατάκτηση και άλλων Διεθνών αγορών.

Σημειωτέον ότι μετά την απελευθέρωση των εισαγωγών ενδυμάτων και accessories καθώς και δερματίνων ειδών και υποδημάτων υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σύρων επιχειρηματιών για συνεργασία με ευρωπαϊκές εταιρείες.

Αγροτοβιομηχανικός τομέας


Στον αγροτοβιομηχανικό τομέα τα κρατικά μονοπώλια αντικαθίστανται από ένα εξαιρετικά δυναμικό ιδιωτικό τομέα που εισάγει πλέον το 90% των προϊόντων διατροφής των οποίων επιτρέπεται η εισαγωγή, (ζάχαρη, ρύζι κ.ά), βάσει ειδικής αδείας, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα απελευθερωθεί η εισαγωγή στην Συρία, τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.

Η βιομηχανική εκμετάλλευση των πέντε στρατηγικών προϊόντων της χώρας : βάμβακος, σίτου, κριθής, καπνού και τεύτλων ανήκει στον Γενικό Οργανισμό Αγροτοβιομηχανιών GOFI.

Η Συριακή αγροτοβιομηχανία έχει μεγάλη έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού και υποδομής (π.χ. οι γαλακτοβιομηχανίες κατά 90% είναι βιοτεχνίες).

Οι ανάγκες για παράδειγμα συνοψίζονται σε υλικό και μέσα αποθήκευσης σίτου, εργοστασιακή υποδομή επεξεργασίας καπνού, εμφιάλωσης και τυποποίησης ελαιολάδου, παρασκευής ζάχαρης, καθώς και εκμηχανισμού της διαλογής, μέτρησης και συσκευασίας των φρούτων και λαχανικών.

Επίσης μεγάλες παραμένουν οι ανάγκες της χώρας σε αγροτικό εξοπλισμό, συστήματα άρδευσης και αγροτικά μηχανήματα.

Εντός του 2005, προέβησαν σε άμεσες παραγωγικές επενδύσεις στην Συρία, δύο μεγάλες γαλλικές εταιρείες η που θα παράγει το γνωστό τυρί <> και η εταιρεία <> για την παραγωγή στην Λατάκια των γνωστών τσιγάρων Gauloises Blondes.

Γενικά πάντως, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον συριακών εταιρειών για συνεργασία με ξένες εταιρείες, στους τομείς: των γαλακτοκομικών, του ελαιολάδου, των φρούτων και λαχανικών νωπών και σε κονσέρβα, των δημητριακών και αλεύρων.


Τομέας Οικοδομικών Υλικών


Ο τομέας των οικοδομικών υλικών παραμένει εξαιρετικά σημαντικός, λόγω των κατασκευαστικών προγραμμάτων της χώρας, τόσο σε κατοικίες, για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, όσο και για τουριστικά έργα (ενδεικτικά οι τουριστικές επενδύσεις Damascus Hills και Eighth Gate). Για τα προσεχή έτη, το συνολικό κόστος των επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα, εκτιμάται στα 6 δις Δολ.ΗΠΑ.

Η Κυβέρνηση πρόσφατα κατήργησε το κρατικό μονοπώλιο στην παραγωγή τσιμέντου και αποφάσισε να επιτρέψει ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα αυτό, προκειμένου να καλύψει κατά το δυνατό, τις μεγάλες ανάγκες της χώρας. Επίσης απελευθέρωσε την εισαγωγή τσιμέντου, από μη αραβικές χώρες και μείωσε τους δασμούς. Η κινεζική κρατική εταιρεία Sino Hydro Corporation ανέλαβε την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μαύρου τσιμέντου στην περιοχή Adra πλησίον της Δαμασκού. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής τσιμέντου από τους 4,8 εκ.Τ/ ετησίως, σήμερα, στους 8,5 έως 9,5 εκ. Τ. μελλοντικά, δεδομένου ότι μόνο για το 2006 οι ανάγκες εκτιμώνται στους 7 εκατ. Τόνους.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov