Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εξελίξεις στον Τομέα Μεταφορών της Συρίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 21/11/2006
Έκδοση: Super User
Κείμενο:
Ο τομέας των Μεταφορών παραμένει στις προτεραιότητες της Συριακής Κυβέρνησης καθώς θεωρείται βασικό εργαλείο για την οικονομική, τουριστική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Στη διάρκεια της πρώτης συνόδου για το οδικό δίκτυο που έλαβε χώρα πρόσφατα στη Δαμασκό, ο Πρωθυπουργός Mohamad Naji Otri επεσήμανε ότι ο εν λόγω τομέας συμμετείχε στη διαμόρφωση του ΑΕΠ το 2005 κατά 15,4%.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων η Συρία έχει εκπονήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών και διασύνδεσης των μέσων μεταφοράς με σκοπό την επανάκτηση του παραδοσιακού ρόλου της ως κόμβου εμπορίου και συναλλαγών.

Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνουν χώρα πολλές διαπραγματεύσεις με τις γειτονικές χώρες όπως για παράδειγμα το τριμερές Σύμφωνο που υπεγράφη το 2003 σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Συρίας, Ιορδανίας και Λιβάνου το οποίο αντικατέστησε παλαιότερες διμερείς Συμφωνίες καθώς και με την Τουρκία που αποτελεί σημαντικό οικονομικό εταίρο της χώρας (3ος πελάτης, 5ος προμηθευτής).

Στον Προϋπολογισμό του 2006, η συριακή Κυβέρνηση προέβλεψε την παροχή πιστώσεων στο Υπουργείο Μεταφορών, ύψους 18,32 δις Σ.Λ. (περίπου 300 εκ. Ευρώ), για την εκτέλεση εντός του 2006, διαφόρων έργων:


Οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού επικεντρώνονται στα εξής:


Αεροπορικές Μεταφορές

Επιδιώκεται η ανανέωση του στόλου του Εθνικού αερομεταφορέα Syrian Air καθώς ο υπάρχων στόλος φθάνει σταδιακά στο τέλος του κύκλου του. Προς το σκοπό αυτό υπάρχουν επαφές με Ρωσική αεροπορική βιομηχανία. Το τελικό συμβόλαιο βαίνει προς υπογραφή για την προμήθεια 7 αεροπλάνων Tupolev ή Iliouchine με όρους αποπληρωμής εντός 15ετίας και πρόβλεψη για κατασκευή κέντρου συντήρησης.

Πέραν αυτού, προγραμματίζεται επέκταση και εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων της χώρας καθώς και του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού.


Αστικές συγκοινωνίες

Το Σεπτέμβριο του 2006 υπεγράφη Συμφωνία μεταξύ συριακών αρχών και της ιρανικής εταιρείας ΑΜΙΡΑΝ – Ιράν για την παραχώρηση της διαχείρισης του συστήματος μαζικών μεταφορών στις μεγάλες πόλεις της χώρας καθώς και την προμήθεια 5000 λεωφορείων κινουμένων με φυσικό αέριο (1200 για τη Δαμασκό) Εξ αυτών 3000 θα συναρμολογούνται σε ένα βιομηχανικό πάρκο κοντά στη Χομς. Το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2007 και θα βασίζεται στην αυτοχρηματοδότηση μέσω των εσόδων από εισιτήρια και διαφημίσεις και θεωρείται ότι θα έχει σημαντικά ευνοϊκή περιβαλλοντική και κοινωνική επίδραση.

Πρόσφατα υπεγράφη Συμφωνία μεταξύ των Αρχών της Δαμασκού και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για χορήγηση 2,5 εκ € για την ολοκλήρωση των μελετών της κατασκευής Μetro στην πόλη και ανακοινώθηκαν τέσσερα νέα προγράμματα – μελέτες για τον εκσυγχρονισμό του τομέα μεταφορών.


Οδικές συγκοινωνίες

Το οδικό δίκτυο της χώρας αποτελείται από 23400 χλμ κύριων δρόμων και 18400 χλμ συμπληρωματικών. Το προηγούμενο έτος είχε ανακοινωθεί η αναβάθμιση των αυτοκινητοδρόμων στους βασικούς οδικούς άξονες Βορά – Νότου (από Bab Al Hawa στα Συρο - Τουρκικά έως τα Συρο – Ιορδανικά σύνορα, τμήματα συνολικού μήκους 499 χλμ) και Ανατολής – Δύσης (από το λιμάνι της Τρατούς έως το σημείο Al Tanaf στα Συρο - Ιρακινά σύνορα, δύο τμήματα συνολικού μήκους 365 χλμ) με σκοπό κυρίως την διευκόλυνση των εμπορευματικών μεταφορών, με το σύστημα ΒΟΤ (Built Operate Transfer). Εντούτοις παρατηρούνται ήδη σημαντικές καθυστερήσεις: η μελέτη σκοπιμότητας έχει αναληφθεί από μια εταιρεία του Κατάρ και αναμένεται να είναι έτοιμη το 2007, η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Αλέπο – Λατάκια αναμένεται το τέλος του 2008, ενώ η κατασκευή του παραθαλάσσιου άξονα 50 χλμ. Λατάκιας - Jable – Banias που αποσκοπεί στην άρση της απομόνωσης και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι υπό μελέτη. Για την κατασκευή του τελευταίου υπάρχει χρηματοδοτικό ενδιαφέρον από εταιρεία του Κουβέιτ.

Στο πλαίσιο του πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, το επενδυτικό σχέδιο για το οδικό δίκτυο περιλαμβάνει κονδύλια ύψους 14,2 εκ. συριακές λίρες για το 2007 (215 εκ €).

Τέλος Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα των μεταφορών πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ Συρίας – Γερμανίας και η συνεργασία περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών για την περιφερειακή οδό της ευρύτερης Δαμασκού και άλλων για τη βελτίωση του τομέα.


Σιδηρόδρομοι

Ο εν λόγω τομέας δεν έχει σημειώσει κάποια ιδιαίτερη ανάπτυξη κατά τα τελευταία χρόνια πλην της βελτίωσης σε ταχύτητα και εξοπλισμό της γραμμής Δαμασκού - Αλέπο. Ένα από τα σημαντικότερα σχέδια στον εν λόγω τομέα είναι η κατασκευή νέας εμπορευματικής σύνδεσης μεταξύ Deir Ez Zor και Συρο - Ιρακινών συνόρων. Επιπλέον, είναι υπό σχεδιασμό η κατασκευή νέας γέφυρας στον Ευφράτη που θα επιτρέψει την ταχύτερη σύνδεση Ιρακ – Συριακών λιμένων. Σημειωτέον ότι η ετήσια διακίνηση εμπορευμάτων προς το Ιράκ εκτιμάται σε 80 εκ. τόνους εκ των οποίων 20 εκ. Τ. διακινούνται μέσω των Συριακών λιμένων.


Θαλάσσιες Μεταφορές

Η Συρία διαθέτει δύο βασικούς λιμένες: της Λατάκιας και της Ταρτούς που εξυπηρετούν εμπορευματικές και οδικές μεταφορές καθώς και του Banias που εξυπηρετεί τη διακίνηση πετρελαιοειδών. Οι εν λόγω λιμένες αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό των λιμένων της Άκαμπα, της Βηρυτού και της Αλεξανδρέτας. Η διαχείρισή τους ανήκει στην κρατική Γενική Δ/νση Λιμένων με έδρα τη Λατάκια, ενώ η λειτουργία αυτών της Ταρτούς και Λατάκιας ρυθμίζεται από ημιαυτόνομες επιχειρήσεις.

Δύο σχέδια ανάπτυξης τελούν υπό μελέτη: η δημιουργία λιμενικής ελεύθερης ζώνης στους εν λόγω λιμένες καθώς και η δημιουργία λιμένος μεταφοράς αποβλήτων. Το πρώτο σχέδιο αποσκοπεί στην δημιουργία κόμβου για την εξυπηρέτηση εμπορευματικής κίνησης Ευρώπης – Ασίας και περαιτέρω τη σιδηροδρομική σύνδεση των Συριακών ακτών με τον Περσικό κόλπο, στοχεύοντας στην παράκαμψη του Σουέζ λόγω οικονομίας χρόνου και κόστους μεταφοράς. Το εν λόγω σχέδιο ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών σε συντονισμό με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Σημειωτέον ότι πρόσφατα υπεγράφη σχετικό ΜΟU ναυτιλιακής συνεργασίας με τη Γαλλία που αφορά στην υλοποίηση των ανωτέρω, την λειτουργία ελεύθερης ζώνης, την ίδρυση εταιρειών διακίνησης containers και την περαιτέρω αξιοποίηση των δύο λιμανιών Το δεύτερο σχέδιο είναι υπό επεξεργασία με τη συνεργασία Ιαπωνικής εταιρείας.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης πρόσφατα προέβη στη δανειοδότηση με 50 εκ € των έργων εκσυγχρονισμού και επέκτασης του λιμένος της Ταρτούς ενώ, αντίστοιχα υπάρχει δάνειο 80 εκ € από το JICA για τη Λατάκια.  • Ειδικότερα, σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει από το 2003 κ.ε. ο λιμένας της Ταρτούς στον οποίο διακινήθηκαν κατά το 2005, 12,3 εκ. τόνοι εμπορευμάτων και 65000 containers (έναντι 9,7 εκ. τόνων και 51948 containers το 2004) Ο εν λόγω λιμένας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2006 παρουσίασε αύξηση του όγκου διακίνησης εμπορευμάτων κατά 10% (7,6 εκ. τόνοι εκ των οποίων 5,5 εκ.τόνοι εισαγόμενα αγαθά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Η διακίνηση εμπορευμάτων η οποία αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 της δραστηριότητας του λιμένα διπλασιάστηκε μεταξύ 2000 και 2005 με βασικούς προορισμούς το Ιράκ (528507 τόνοι το 2005) και την Ιορδανία (1.089.218 τόνοι το 2005). Ήδη το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών προωθεί την κατασκευή και διαχείριση δύο νέων docks στην Ταρτούς (266 και 470 μ αντίστοιχα).


Δεδομένου ότι τα ανωτέρω έργα στους δύο λιμένες της Ταρτούς και της Λατάκιας θεωρούνται υψίστης σημασίας για την εθνική οικονομία, προβλέπεται επέκταση και αναβάθμισή τους με αγορά σύγχρονου εξοπλισμού, κατασκευή Silos δημητριακών, καθώς και κατασκευή και διαχείριση πάρκου containers.

Λόγω των σχεδίων και έργων στους συριακούς λιμένες υπάρχουν ανάγκες για υλικά εξοπλισμού, συστήματα επιτήρησης, ελέγχου και διαχείρισης της κίνησης εμπορευμάτων και επιβατών καθώς και για γενικότερες προμήθειες.

Η βελτίωση των συριακών λιμένων εκτιμάται πως θα συμβάλλει στην τόνωση του εμπορίου της ευρύτερης περιοχής ενόψει και της μελλοντικής προοπτικής δημιουργίας μιας Μεσογειακής Ζώνης Ελευθέρου Εμπορίου.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov