Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

H ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ Ν. ΚΟΡΕΑΣ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΟΡΕΑ, ΝΟΤΙΟΣ
Ημερομηνία: 13/11/2006
Έκδοση: Super User
Πηγή: Τριμηνιαία Έκθεση για την οικονομία της Ν. Κορέας και τ
Κείμενο:
1. Γενικά:

Ενώ η δημοτικότητα του Προέδρου της Ν. Κορέας Roh MooHyun έχει συρρικνωθεί επικινδύνως, κυμαινόμενη στο 29% (από 58% τον Μάϊο του 2003) και παρά τις προβλέψεις για αύξηση του ρυθμού αναπτύξεως της οικονομίας μεταξύ 5,5-6%, τελικά ο επιτευχθείσα ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2004 ήταν της τάξεως του 4,7%.

Η ανάπτυξη αυτή δεν έγινε “αισθητή” από το μέσο Νοτιοκορεάτη. Ο ανωτέρω ρυθμός αναπτύξεως οφείλεται κυρίως στο μεγάλο “ατού” της Νοτιοκορεάτικης οικονομίας που ήσαν οι εξαγωγές.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου Βιομηχανίας και Ενέργειας οι εξαγωγές της Ν. Κορέας έφθασαν το 2004 στο ρεκόρ των 254,2 δισεκ. $ Η.Π.Α. (αύξηση 31,2%)

Οι περισσότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις, στη διάρκεια του ιδίου έτους σημείωσαν εξαιρετικές επιδόσεις με προϊόντα όπως οι ημιαγωγοί (αύξηση 35,4%) τα οχήματα (+39,5%) και οι συσκευές τηλεπικοινωνίας (+41,1%). Ειδικώτερα οι εξαγωγές προς τις ανερχόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας αυξήθηκαν κατά 41,9%. Το εμπορικό πλεόνασμα της Ν. Κορέας με τη Κίνα διευρύνθηκε στα 19,5 δισεκ $. Η.Π.Α.

Εν τούτοις, σύμφωνα με το προαναφερόμενο Υπουργείο, ο ρυθμός αυξήσεως των εξαγωγών της Ν. Κορέας, κατά το τρέχον έτος θα είναι της τάξεως του 12,1% και αυτό:

-λόγω επιβραδύνσεως της οικονομικής αναπτύξεως σε διεθνή κλίμακα,

-της διολισθήσεως του Αμερικανικού δολλαρίου έναντι του won

-του οξύτατου ανταγωνισμού με την Κίνα,

-της ανόδου της τιμής των πρώτων υλών και

-της υψηλής τιμής των καυσίμων

Στον αντίποδα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,5% (224,5 δισεκ$ Η.Π.Α.), η Κορέα όμως πέτυχε ένα εμπορικό ισοζύγιο πλεονασματικό ύψους 29,8 δισεκ $ Α, σχεδόν το διπλάσιο από εκείνο του 2003 και το υψηλότερο από το 1998.

Δυστυχώς όμως η αύξηση των εξαγωγών δεν επέφερε τόνωση του κλίματος των εγχωρίων επενδύσεων. Οι μεγάλες εξαγωγικές μονάδες της υπό εξέταση Χώρας, προτίμησαν να επενδύσουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό, και ειδικώτερα στη Κίνα, όπου το εργατικό δυναμικό είναι φθηνότερο και η σχετική νομοθεσία περισσότερο ευέλικτη.

Το γ τριμηνο του 2004, τα χρέη των καταναλωτών από προσωπικό δανεισμό (συμπεριλαμβανόμενου και του τραπεζικού) έφθασαν στο ρεκόρ των 501,9 τρις. won, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε Νοτιοκορεάτικη οικογένεια οφείλει κατά μ.ο. περί τα 30 εκατ. won (Στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ν. Κορέας)

Αν και η παρούσα κυβέρνηση, είχε κατά τις άρχές του 2004 θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επαγγελία που επιτεύχθηκε ως ένα βαθμό με την ανά μήνα είσοδο 400.000 προσώπων στο εργατικό δυναμικό της χώρας, εν τούτοις τα αποτελέσματα δεν ήσαν τα αναμενόμενα. Αυτό επειδή οι περισσότερες από τις νέες θέσεις δεν ήσαν πλήρους απασχολήσεως. Στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης οι αποδοχές είναι κατά 40% χαμηλότερες της πλήρους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας έφθασαν τις 426.000 κατά το 11μηνο του διαρεύσαντος έτους.

Ο αριθμός των Νοτιοκορεατών εργαζομένων που απώλεσαν την εργασία τους, ως αποτέλεσμα της διεθνούς και εγχώριας οικονομικής κρίσεως, έφθασε το 2004 τους 227.000. Οι περισσότερο πληγέντες τομείς ήσαν εκείνοι των κατασκευών και των υπηρεσιών. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας ήταν κατά 0,1% υψηλότερο του 2003 και διαμορφώθηκε τελικά στο 3,5%.

Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ο τραπεζικός δανεισμός έγινε “σφικτότερος”. Το γεγονός αυτό επηρέασε δυσμενώς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το 60% από αυτές είχε πρόβλημα ρευστότητας, οφειλόμενο σε μείωση των πωλήσεων και αύξηση των λειτουργικών τους εξόδων (Στοιχεία της “Korea Federation of Small and Medium Business”)

Παρότι η κυβέρνηση επέβαλε μείωση της φορολογίας και η κεντρική Τράπεζα μείωσε το επίσημο επιτόκιο δύο φορές διαμορφώνοντας το τελικά στο 3,25%, αμφότερα τα μέτρα δεν είχαν απτά αποτελέσματα.

Η διεθνής άνοδος της τιμής του πετρελαίου επέφερε αποφαστικό κτύπημα στη βιομηχανία και τις εγχώριες αερογραμμές. Επιπρόσθετα αναζωπύρωσε τον πληθωρισμό. Παράλληλα η ισχυροποίηση του won περισσότερο από 12% έναντι του Αμερικανικού δολλαρίου, μπορεί να υπήρξε αντίβαρο στην αύξηση των πληθωριστικών τάσεων εξαιτίας “φθηνότερων” εισαγωγών, προσκάλεσε όμως άνοδο της προστιθεμένης αξίας των εξαγομένων Νοτιοκορεάτικων προϊόντων, καταστώντας τα “ακριβότερα”.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov